Zīdaiņa pūriņš – kam tajā jābūt?

Zīdaiņa pūriņš – kam tajā jābūt?

18. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki, kas gaida savu pirmo mazuli, biezi vien ir apjukumā, domājot par lietām, kuras viņu bērniņam būs nepieciešamas. Kādu izmēru un cik daudz apģērbu pirkt? Kā ar aprūpes un higiēnas piederumiem? No kura gala tam visam vispār ķerties klāt?!

Mazuļa lietu iegādi nevajadzētu atlikt uz pēdējo brīdi, kad teju jau jādodas uz dzemdību klīniku. Visu pērkot pamazām, būs gan ekonomiskāk, gan vairāk iespēju pārdomāt, kas tiešām ir visnepieciešamākais, gan arī izbaudīt procesu. :) Kad mamma devusies dekrēta atvaļinājumā un ir gana daudz brīva laika un naudas līdzekļu, īstais laiks izpētīt veikalu piedāvājumu!

Apģērbs

Zīdainim nepieciešamais apģērbs jāiegādājas no dabiskiem materiāliem un vēršot uzmanību uz ērti uzvelkamu fasonu, jāizpēta, lai vīlītes nebūtu cietas un asas, kā arī, vai uzšuves ar ražotāja zīmolu neberzīs mazuļa kakliņu.

Kaut arī parasti tiek ieteikts no mazā izmēra iegādāties 2-3 komplektiņus, mēdz gadīties, ka ar to ir par maz jau pirmajās dienās pēc dzemdībām. Jaunajiem vecākiem jāiemanās, kā pareizi un cik stingri aiztaisot uzlikt autiņbikses bēbītim, un bieži vien, it sevišķi, ja lolojums ir puika, tiek sačurāts autiņbiksēm garām. Līdz ar to mainām visu kārtu! Pirmā izmēra apģērbus (no 56.-62.cm) vajadzētu iegādāties 4-5 komplektiņus, kuros ietilpst apakškrekliņi jeb bodiji, kokvilnas krekliņi/jaciņas un bikses ar lencēm vai kombinezona tipa tērpi.

Ieteikums pirkt tādus, kas nav jāvelk pāri galvai un kas ir pogājami priekšā. Kā arī jaundzimušajam nevajadzētu pirkt bikses ar jostu (džinsu tipa), domājot par kustību ērtību, lai nešļūk nost un lai nespiež dzīstošo nabiņu.

Tā kā mazuļiem mēdz būt asi un gari nadziņi, lai viņš sevi nesaskrāpētu, var uzvilkt specialus kokvilnas cimdiņus vai pāris no krekliņiem iegādāties ar jau iestrādātiem cimdiņiem piedurkņu galos.

Cepurītes: plānās kokvilnas – 2-3.

2 pārus kokvilnas un 1 pāri vilnas zeķīšu.

2 vilnas jaciņas, vienu plānāku, otru – biezāku.

Ja bērniņš nāk pasaulē gada aukstajā sezonā, viņam būs nepieciešams silts kombinezons un/vai aitādas guļammaisiņš.

Ieteikums – jaundzimušajam ar nenostabilizējušos termoregulācijas spēju uzturēt siltumu un vienlaikus nepārkarst palīdzēt var apģērbs no vilnas un zīda maisījuma.

Guļvietai

Jau laikus jāizdomā, bēbītis gulēs šūpulītī vai redeļu gultiņā. Tomēr, ja arī mazajam ir izvēlēts šūpulītis, jāņem vērā, ka tas derēs vien līdz apmēram 4.-6 mēnesim. Kad mazulis kļūst aktīvs, mēģina piecelties rāpus, šūpulītis vairs nav drošs.

Nepieciešams gultas vai šūpuļa matracis, 2 paladziņi un gultasveļas komplekti, visērtāk, ja tie matracim uzvelkami ar gumiju, ūdensnecaurlaidīgs autiņš, ko drošības pēc paklāt zem palaga.

2 sedziņas: kokvilnas un vilnas. Jaundzimušajam nevajadzētu izmantot dūnu segu.

Baldahīni, mīkstās maliņas ir ekstras, lai vecāki papriecētu acis, taču galvas aizsargam var kalpot pakaviņš, kas noder arī mazuli, barojot un vingrojot ar viņu.

Bērnam līdz gada vecumam spilvens nav nepieciešams.

Vannošanai un higiēnai

Vecākiem ērti mazuli vannot bērnu vanniņā, var izmantot arī lielu mazgājamo bļodu

Termometrs ūdens temperatūras noteikšanai.

2 pelddvieļi, vairāki mazi dvielīši.

Bērnu ziepes vai šķidrās ziepes. Kamēr vecāki iemanās veikli nomazgāt bērniņu, ērtākas ir šķidrās ziepes no pudelītes ar “snīpīti” jeb dozatoru, jo tās “nebēg” un iespējams ātri paņemt vajadzīgo daudzumu.

Mitrās salvetes.

Vienreizējās lietošanas autiņi

Nagu šķērītes – speciāli bērniem paredzētās ar noapaļotiem galiem drošībai.

Matu suka ar sariņiem no dabiska materiāla. Daļai jaundzimušo uz galviņas nav sevišķi daudz nekā, ko ķemmēt, taču vismaz pirmajos mēnešos matu suka būs nepieciešama, lai atbrīvotos no piena krevelītes, kas ir gandrīz visiem mazuļiem. Turklāt, mati, kaut tā būtu viegla pūciņa, jāķemmē, jo ķemmēšanas procesā tiek masēta galvas ādiņa, kas veicina asinsriti un līdz ar to – matu augšanu.

Neitrāla aptiekā nopērkama eļļa vai speciāla tieši mazajiem paredzēta eļļa bērnu ādas kopšanai vai masāžai.

Cinka krēms iekaisuša dibentiņa kopšanai.

Vate un spirta šķīdums nabiņas kopšanai.

Ratiņi, autosēdeklītis, pārtinamais galds arī ietilpst zīdaiņa pūriņam nepieciešamo lietu sarakstā. 

Kā Tu veidoji sava bērna pūriņu?

Mazuļa pūriņš. Fizioterapeites Klaudijas Hēlas lekcija ONLINE