Vai es bērnu vannoju pareizi?

Vai es bērnu vannoju pareizi?

06. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai ūdens procedūras sniegtu prieku gan bērniņam, gan arī vecākiem, pirms mazuļa vannošanas parūpējies, lai būtu sagatavots viss nepieciešamais!

Vai vienmēr jālieto ziepes? Vai mazuli obligāti jāliek mazajā vanniņā? Ko darīt, ja bērniņa ausīs iekļūst putas vai ūdens? Jaunajiem vecākiem it kā vienkārša vannošana var radīt tik daudz jautājumu! 

Kādai jābūt ūdens temperatūrai vanniņā?

Lai mazulis justos komfortabli un izbaudītu vannošanu, ūdenim jābūt 37 grādus siltam. 

Kādas vannošanas palīgierīces izmantot?

Veikalos nopērkami speciāli gumijoti paklājiņi, lai bērns vannā neslīdētu, ir pieejami vannošanas krēsliņi un citi inovatīvi risinājumi, taču viss, kas tev nepieciešams, lai tiešām novannotu savu mazuli, ir vanna, ūdens, dvielis un abiem labs noskaņojums. Vannošanas krēsliņā mazulis būs sasprindzis un nevarēs izbaudīt procesu. Savukārt dažādu vannošanas paklājiņu vietā vannā ieklāj dvielīti, lai mazulis vannošanās laikā ar ķermenīti nepieskartos cietajai vannas virsmai.

Vai ziepes jāizmanto katru reizi?

Vannošana daudziem mazuļiem ietilpst ikvakara rituālā, kurā bērniņš tiek novannots, paēd un dodas gulēt, taču, kā teic Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Kristīne Asonova, nav nepieciešamības katru reizi bērnu mazgāt ar ziepēm.

Vannojot bērniņu, ar ūdentiņu nomazgā visas mazuļa krociņas un apmazgā arī galvu. Mazgāšanai izmanto tīru krāna ūdeni.

Vai vannošanas laikā īpaši jāpasargā bērniņa ausis?

Ir mammas, kuras uzskata, ka ūdens nokļūšana mazuļa ausīs var izraisīt vidusauss iekaisumu, tāpēc tiek pieļautas kļūtas un pirms vannošanas mazuļa austiņās ievietoti vates tamponiņi. Tā nedari! Tas ir pilnīgi nevajadzīgi un rada bērnam stresu un uztraukumu, līdz ar to, par atslābinošu vannošanos var pat nesapņot. Speciālisti norāda, ka vannošanās laikā ūdens mīkstina ausu sēru un atvieglo tā izdalīšanos, kas ir ļoti svarīgi, lai izvairītos no visa veida ausu problēmām.  

Kā bērniņu ielikt ūdenī?

Lai mazulis nesabītos no vannošanas, sākotnēji vanniņā iemērc bērna kājiņas, pašu bērniņu turot ieslīpi. Tad pamazām iegremdē arī bērna rociņas, sekojot līdzi tam, lai bērna galva nepakļūtu zem ūdens, savādāk, mazulis sabīsies. 

Kad vannot bērniņu?

Izvēlies laiku, kad mazulis ir labā noskaņojumā, jo tas garantēs, ka vannošanas process mazulim sagādās prieku un viņš to izbaudīs. Ja bērniņam ir kreņķītis, viņš ir izsalcis, vannošanu uz brīdi atliec.