Superbēbis 2020: Otrā bērniņa ienākšana ģimenē

15. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kristīne, Superbēbītes māmiņa, sagaidot pasaulē ierodamies otro bērniņu, jutusies daudz mierīgāka kā tas bija laikā, kad dzima pirmais mazulis, ar kuru viss bija nezināms. Tajā pašā laikā viņa atzīst, ka divi bērni vienmēr šķitusi liela atbildība, jo jāiegulda daudz vairāk savu resursu, tāpēc domājusi par to, vai pietiks enerģijas un spēka ar visu tikt galā. 

Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzēja, zinātņu doktore klīniskajā psiholoģijā, kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande teic, ka satraukums, gaidot mazuli, ir pilnīgi normāla reakcija, jo katra jauna bērniņa ienākšana ģimenē nes pārmaiņas, līdz ar to arī satraukumu par dzemdībām, to, kā izdosies zīdīšana, bērna audzināšana, kā bērniņš sapratīsies ar jau mājās esošajiem un kā izdosies izaudzināt bērnus tā, lai viņiem izveidotos siltas attiecības. “Man bieži jautā, kā sadalīt laiku, lai tā pietiktu visam? Aizmirstam! Mēs nevaram sadalīt laiku tā, lai tā pietiktu visam. Mēs varam sadalīt laiku tā, lai tas pietiktu prioritātēm” teic Diāna Zande.

Psihoterapeite uzsver, ka par jebkuru lietu, kas skar ģimenē bērnu, ar viņu ir jārunā: “Kad kāds ģimenē nomirst, par to ir jārunā. Kad kāds piedzimst, par to ir jārunā. Jārunā bērnam saprotamā valodā, atbildot uz viņa jautājumiem.” Viņa savās lekcijās bieži piemin principu “Ko tev prasa, to atbildi”, kas nozīmē, ka nav jāizstāsta bērnam vairāk nekā viņš jautā. Protams, jo vecāks būs bērns, jo vairāk jautājumu viņam būs, un tad talkā var ņemt dažādus izdales materiālus.

Ienākot ģimenē vēl vienam bērniņam, Diāna Zande iesaka piedomāt pie tā, lai nenodarītu pāri vecākajam bērnam un mīkstināju pāreju, kas nozīmē, ka to bērna dzīvē ir svarīgi veikt maigi un pamazām, necenšoties forsēt, necenšoties panākt, lai bērni uzreiz viens otru iemīlētu. Sākotnēji jāļauj bērniem iepazīties un jāļauj vecākajam bērnam runāt par to, kā viņš jūtas.

Vienlaikus Diāna Zande atgādina, ka jāatceras par “tīrā” laika veltīšanu vecākajam bērnam, kas nozīmē, ka tētis vai mamma visu savu uzmanību šajā laikā velta tikai vecākajam bērnam, darot ar viņu to, kas viņam patīk, un šajā laikā klāt nav jaundzimušais. “Vienalga, vai viņam ir 2,3 vai 7 gadi, viņš grib mammas un tēta uzmanību, viņš grib klēpī, grib samīļoties, viņš grib justies svarīgs un kaut kādā veidā saviem vecākiem vienīgais,” uzsver psiholoģe.

Superbēbītes Odetas māmiņa Kristīne stāsta, ka Gustavam iepazīšanās ar mazo māsiņu notika pamazām, vecākiem ļaujot pašam Gustavam izrādīt interesi, uzdot savus jautājumus. Ja Gustavs vēlējies, viņi ļāvuši māsiņu paglaudīt, taču paši nav uzspieduši mazo māsiņu ņemt rokās un auklēt. “Viņam pašam bija jāizrāda interese, lai viss notiktu dabīgi,” teic Kristīne.

Šobrīd viņa ļoti novērtē Māmiņu Kluba jaunumu – Online lekcijas –, kas ir labs palīgs, jo var noklausīties speciālistu ieteikumus attālināti, netērējot laiku, lai brauktu uz Rīgu. To vidū ir arī izglītojoša lekcija “Otrā mazuļa ienākšana ģimenē”, kas tagad pieejama  video  formātā. Noderēs vecākiem, kas gaida otru mazuli un vēlas harmoniskas attiecības ģimenē, kurā jau aug bērns. Psihoterapeites Diānas Zandes padomi par attiecībām ar bērniem mazinās stresu un greizsirdību, ģimenē ienākot jaunam mazulim.

Māmiņu Kluba E-lekcijas

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā