Mazuļa ādas kopšana: kā izvairīties no ādas apsārtumiem?

27. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaundzimušā āda ir ļoti jutīga un ātri reaģē uz dažādiem kairinājumiem. Tāpēc tās kopšanai vislabāk izvēlēties lietas, kas izturējušas daudzu gadu pārbaudījumu, un vadīties pēc principa – jo vienkāršāk, jo labāk.

Ārsta palīdze Daina Slaidiņa norāda, ka bērna ādas kopšanas galvenais pamatnosacījums ir tīrība. „Bieži vien vēlamies bērnu pārāk daudz iepakot, lai nodrošinātos pret dažādām situācijām, aizmirstot, ka bērniņš ir dabas radīts un āda ir vislielākais orgāns, tāpēc tai jāļauj elpot,” skaidro D. Slaidiņa. Viņa atgādina, ka tieši āda ir cilvēka veselības spogulis, kas vislabāk parāda, ja kaut ko darām nepareizi.

Kā pamanīt, ka bērna ādai radušās problēmas?

D. Slaidiņa, runājot par bērnu ādas veselības problēmām, skaidro, ka pirmkārt par izmaiņām ādas veselības stāvoklī var nojaust pēc bērna uzvedības. „Bērna āda ir ļoti plāna, tāpēc, kad pie nervu galiem piekļūst kairinājums, bērns kļūst nemierīgāks, un, pārbaudot ādu, visbiežāk atklāsim apsārtumu,” stāsta speciāliste.

Simptomi, kas norāda uz iespējamām ādas veselības problēmām:

  • Bērns kļuvis nemierīgāks.
  • Uz ādas redzami apsārtumi.

Kā izvairīties no ādas apsārtumiem un iekaisumiem?

Kā skaidro D. Slaidiņa, ir bērni, kuriem ir veselīga ādas struktūra un kuri nav tendēti uz apsārtumu veidošanos, savukārt bālākas ādas krāsas bērniem apsārtumi var parādīties biežāk.

Kā vari palīdzēt bērnam izvairīties no ādas apsārtumiem un iekaisumiem?

  • Mazulim ļauj baudīt gaisa peldes. Gaiss vislabāk nožāvē ādu, piedevām, ja tā būs sakairināta, mazulim nebūs patīkami, ja to slaucīsi. Tāpēc ādu viegli nosusini un ļauj tai piekļūt gaisam.
  • Ādas kopšanā izmanto tīru ūdeni.
  • Regulāri seko līdzi stāvoklim autiņbiksītēs.
  • Regulāri maini autiņbiksītes. Necenties ekonomēt uz bērna veselības rēķina, autiņbiksītes mainot retāk.
  • Ja pamani pirmās apsārtumu pazīmes, uz tās uzklāj vieglu Sudocrem kārtiņu. Krēma ražošanā izmantotā cinka pasta, lavandas eļļa un lanolīns lieliski palīdzēs mazināt apsārtumu, kā arī nodrošināt ādas mitrināšanu un mazināt iekaisumu. Sudocream palīdzēs ne tikai mazuļa ādas kopšanā, bet arī noderēs, lai koptu bērna ādas krociņas, mazas mikrobrūcītes, un vienlīdz labi nāks talkā vecākajiem bērniem, kuriem pusaudžu gados aktuāla ir aknes problēma.

20170523142337-19585.jpg

Der atcerēties, ka ādai ir liela iedzimtība no vecākiem un bērniem tāpat kā pieaugušajiem var būt gan sausāka, gan jutīgāka āda, tāpēc ir svarīgi nepārspīlēt ar kosmētisko līdzekļu izmantošanu, kā arī regulāri novērtēt bērna ādas stāvokli.

Kad noteikti jāvēršas pie ārsta pēc palīdzības?

Ņem vērā, ka gadījumos, kad nereaģēsi uz pirmajām bērna ādas apsārtuma pazīmēm, ļoti ātri var attīstīties ādas iekaisums, jo autiņbiksītēs esošajiem mikrobiem ir tendence strauji vairoties.

Kad noteikti jāvēršas pie ārsta?

  • Ja vietās pie apsārtumiem sāk veidoties pūtītes vai pamani cita veida izmaiņas ādas struktūrā.
  • Ja bērnam parādās paaugstināta temperatūra. Tā liecina jau par ļoti nopietnu situāciju un infekcijas attīstību.

Mammas pieredze

Indra, Roberta (4 gadi) un Laumas (6 mēneši) māmiņa:

"Gaidot pirmo mazuli, biju kritusi reklāmu valgos un iegādājusies dažādus pūderus un smaržīgos ādas kopšanas līdzekļus, taču, bērniņam piedzimstot, sapratu, ka ir jāklausa savai sirdsbalsij un bērna ādas kopšanā jāvadās pēc principa – mazāk ir labāk. Tāpēc iepriekš iegādātie līdzekļi tā arī palika neizmantoti, un tā vietā nāca aptiekāres ieteiktais Sudocrem, kas kalpoja kā ātrā palīdzība reizēs, kad vecākā bērna āda apsārta. Tagad, gaidībās ar meitiņu, jau laikus savā zāļu skapītī sagādāju Sudocrem un jāteic, ka tas vēl ne reizi nav pievīlis – efekts pēc tā lietošanas ir pamanāms ļoti ātri. Ieguvums – ar to mēdzu izlīdzēties ne tikai, lai rūpētos par meitiņas autiņbiksīšu zonas veselību, bet arī lietoju, ja kādam no ģimenes locekļiem gadās pa kādai nelielai traumiņai, jo īpaši tas aktuāli tagad – kad ienēsājot jaunās vasaras kurpes nākas noberzt kājas."