Mazo siržu lietas.

25. Feb 2015, 14:20 kerstyna kerstyna

 Nesen biju konferencē, kur tika runāts par aktualitātēm medicīnā.

Lekciju lasīja pediatre – kardioloģe, un tas, ko viņa teica par agrīnu iedzimtu sirds pataloģiju diagnostiku,  mani kā NMP speciālisti un bērnu mammu ļoti ieinteresēja.

 Daudzas iedzimtas sirdskaites var diagnosticēt  jau pirms dzimšanas un tūlīt pēc dzimšanas, bet  Aortas koartikācijas   ( aortas sašaurinājums)  simptomi parādās salīdzinoši vēlāk, kad izsīkst jaundzimušā kompensatorā sistēma.

Tā, kā tagad ir moderni un arī pašas māmiņas uzstāj – jaundzimušos  ļoti agri izraksta no dzemdību nodaļas, tad šie aortas koartikācijas simptomi  var parādīties  bērniņam jau esot mājās. 

Vecāki nav mikropediatri, viņi nezin un nesaprot, kāpēc mazulis pēkšņi, bez redzama iemesla paliek gurds, neēd, raud.  Viņi vēršas pēc palīdzības pie ģimenes ārsta , NMP. Parasti pirmā diagnoze – ir saaukstēšanās vai kāda gremošanas sitēmas vaina utt.

Par aortas koartikāciju iedomājas vēlāk, bet šo saslimšanu pamatsimptomu ir iespējams diagnosticēt jau ārpus slimnīcas – pietiek bērniņam izmērīt  arteriālo asinsspiedienu, tas būs paaugstināts un uz kājiņām būs vājš pulss.

 Vecākiem, ja viņiem ir šāds 4-5 dienas vecs mazulis, kurš pēkšņi ir palicis gurds, niķīgs un slikti ēdošs, vajadzētu lūgt, pat uzstāt, lai mediķi izmēra mazulim  asinspiedienu.

 Iespējams, ka šī vienkāršā manipulācija izglābs jūsu bērnam nākotni.

Cik bieži dzimst bērniņi ar iedzimtu sirdskaiti – apmēram 10 bērniņiem uz 1000 dzīvi dzimušajiem.

Es nevēlos nevienu baidīt :)

Bet mammas jau ir kopā ar saviem bērniem un dziļi instinktīvi  jūt, ka kaut kas nav labi, tad reizēm der būt mazliet , vai vairāk kā mazliet uzstājīgai sava bērna veselības un nākotnes vārdā.

Un , ja arteriālais asinsspiediens bērniņam ir  normas robežās – tad tas ir labi :) , tātad  vienu saslimšanu var izslēgt.

Ceru, ka noderēs šī informācija.