Māmiņas un bērniņa pirmās dienas kopā

06. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulītis ir nācis pasaulē un nu sākas bērniņa lielais ceļš lielajā pasaulē, savukārt tu esi piedzimusi jaunā lomā – kā mamma. Pat ja šis nav tavs pirmais mazulis, katrs nākamais bērniņš ir jaunas emocijas, sajūtas un pieredze.

Kādas ir pirmās dienas ar mazuli? Jūs viens otru iepazīstat, pārdomājat un atkārtoti izdzīvojat notikušo. Bērniņa aprūpe, barošana – par to runā visi, taču kas ir tas, ko jaunās māmiņas būtu gribējušas zināt par pirmo nedēļu pēc bērniņa piedzimšanas? Lasi un salīdzini, vai tev bija tāpat? 

 

Mājupceļš ar jaundzimušo tev šķita kā līdz šim garākais ceļojums. Daudzas māmiņas brīdī, kad mazulītis pirmo reizi tiek iesēdināts autokrēsliņā, lai dotos mājup no dzemdību iestādes, sāk satraukties - vai siksnas ir noregulētas pareizi, vai bērniņam nav par karstu, vai viņam ir ērti, vai viņš ceļā neraudās. Brauciena laikā tu satrauksies pie katras bedres, kurā trāpīs mašīnas riepa, baidoties, kā uz to reaģēs mazulis. Māmiņ, nost ar stresu! Viss būs labi!

 

Kad beidzot esat nonākuši mājās, tu gribēsi, lai jūs atkal atgrieztos mašīnā. Atvieglojums, ierodoties mājās, ir īslaicīgs, jo pēc tā uzreiz sākas satraukums - ko darīt jaunajā pasaulē, vai mani mammas instinkti nostrādās? Kur tagad likt bērniņu - vai uzreiz gultiņā? Ko man pašai tagad darīt?

 

Kad veiksmīgi būsi tikusi galā ar pirmo autiņbiksīšu nomaiņu vai vannošanu, aiz stūra jau gaidīs nākamais "pirmais" piedzīvojums - nadziņu apgriešana mazulītim. Kā to darīt, kad un cik bieži to darīt? Kamēr noticēsi saviem spēkiem un savam instinktam, šādi jautājumi būs ik uz soļa.

 

Tu domāji, ka garastāvokļa maiņas beigsies līdz ar mazuļa piedzimšanu? Nekā nebija! Vēl kādu laiku, kamēr organisms apradīs ar piedzīvoto, tu izjutīsi garastāvokļa maiņas gluži kā amerikāņu kalniņos - te prieks, te skumjas, smiekli vai asaras pa gaisu. Iespējams, būs reizes, kad jutīsi, ka tavas enerģijas rezerves ir izsmeltas un vienkārši vairs nav spēka. Nekautrējies lūgt palīdzību saviem tuvākajiem un, ja nepieciešams, meklē speciālistu palīdzību.

 

Noskaņojuma maiņas piemeklēs ne tikai tevi, bet arī tavu partneri. Galu galā, arī mazuļa tētis izjūt atbildību par bērniņu, viņš ir satraukts par jauno lomu. 

 

Citiem patīk biedēt topošos vecākus ar stāstiem par to, kā pēc mazuļa piedzimšanas viņi vairs nevarēs normāli naktīs gulēt, naktis turpmāk paredzētas bezmiegam. Zini - miega trūkums ir īslaicīgs. Domā par to šādās kategorijās, neieslīgstot depresijā un stāstot sev, ka tagad tā būs vienmēr. Nebūs! Bērniņš ir mazs tikai uz īsu brīdi!

 

Bērniņš ir izturīgāks un gudrāks nekā tu domā. Lai arī jaundzimušais šķiet neaizsargāts, trausls un bezpalīdzīgs, viņš ir daudz spēcīgāks un gudrāks nekā mēs domājam. Tāpēc nebaidies no tā, ka bērniņam nepareizi pieskarsies, nepareizi viņu paņemsi rokās - neviens cits nepazīst tavu mazuli tik labi kā tu pati!