Laimīga mazuļa dienasgrāmata. Jaundzimušā pirmā diena. Kas jāzina vecākiem?

21. May 2018, 12:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc tam, kad pirmā nakts kopā ar vecākiem pavadīta un dzemdības ir noritējušas veiksmīgi, bez sarežģījumiem, ikvienā dzemdību iestādē nākamajā dienā pie vecākiem  un jaundzimušā ierodas neonatalogs, lai pārliecinātos, ka ar mazulīti viss ir kārtībā un palīdzētu vecākiem saprast, kas ar mazulīti notiek un ko ņemt vērā pirmajās tā dzīves dienās.

20180521120253-19710.jpg

Kopā ar vecākiem, vēl atrodoties Jūrmalas slimnīcas mājdzemdību stacionārā, mazais Laimīga mazuļa dienasgrāmata bēbītis Kārlis, piedzīvoja arī savu pirmo neonataloga vizīti. Pie viņiem devās Elza Salputra, kura ikdienā sastopama tieši Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļā.

Šādas pārbaudes, jeb apskates tiek veiktas katram mazulītim, kas nācis pasaulē kādā dzemdību iestādē, jo pirmās stundas pēc dzemdībām ir ļoti svarīgas. Kā mazulītis jūtas, kā jūtas vecāki, vai ar barošanu nav nekādu problēmu un vai vecākiem nav kādu jautājumu.

Ko dara neonatalogs apsekojot jaundzimušo?

20180521120212-27528.jpg

  • Noteikti pajautā vecākiem vai pirmās kopā pavadītās stundas ir bijušas mierīgas?
  • Tāpat, neonatalogs vizuāli novērtē mazulīša izskatu.
  • Pārbauda avotiņu, apskata galviņu vai dzemdībās nav iegūts kāds “puns”
  • Pārbauda atslēgas kaulus
  • Pārbauda mutes dobuma stāvokli

Tāpat, pirmajā vizītes laikā daktere noslauka mazulīti ar mitrās salvetītes palīdzību, tomēr ikdienā viņa iesaka šādu apmazgāšanu veikt ar tīru ūdeni.

  • Otrajā vai trešajā dienā pēc dzemdībām var parādīties mazas, sarkanas pumpiņas ar baltu galiņu. Tādas parādās katram jaundzimušajam, tomēr to noiešanas laiks var būt atšķirīgs. Kādam mazulītim šādas pumpiņas var pazust dažu minūšu laikā, kādam pēc pāris stundām, ir mazuļi, kuriem šādas pumpiņas pāriet pēc divām nedēļām.
  • Pirmās reizes, mainot autiņbiksītes, vecāki var pamanīt, ka jaundzimušā urīnam ir nedaudz oranžīga/sarkana nokrāsa. Tās nav asinis un par to satraukties nevajadzētu. Šādu nokrāsu rada sāļi no nierēm, kas parāda to, ka jaundzimušā nierītes ir sākušas darboties.

Neonataloģe Elza Salputra norāda, ka pirmās dienas bērniņš var būt vai nu ļoti mierīgs vai gluži pretēji – kliedzošs. Vecākiem parasti nepatīk ne viens, ne otrs, jo šķiet, ka ar mazulīti kaut kas nav kārtībā. Neonataloģe stāsta, ka abi stāvokļi ir normāli.

  • mazulītis kliedzot dalās savās emocijās, izdzīvo savu dzemdību pieredzi un vēlas par to pastāstīt vecākiem;
  • Mazulītis var būt arī mierīgs, jo ir piedzīvojis ļoti daudz emociju un tas ir normāli, ka viņš vēlas pagulēt.

Dažu nedēļu laikā lielākā daļa bērnu nostabilizējas, sāk ievērot dienas režīmu, tik daudz vairs

nestāsta. (lasīt- nekliedz)

20180521120125-56073.jpg

Neonataloģe stāsta, ka cimdiņus nevajag jaundzimušajam vilkt, kā līdz šim bieži esam darījušas lai mazulītis nesaskrāpē sejiņu

  • Ar taustes palīdzību jau uzreiz pēc dzimšanas, mazulītis sāk iepazīt pasauli
  • Mazulīša nadziņi ir ļoti mīksti, tie aplūzīs paši
  • Nadziņus nedrīkst griezt ātrāk par 10 dzīves dienu.

Pirmajā dzīves dienā neonataloģe iesaka dzīvot pēc mazulīša vēlamā ritma. Barot tad, kad viņš vēlas un ļaut gulēt un lieki nemodināt tad, ja viņš guļ.

Trešajā dienā, mamma var sākt lēnam veidot mazulītim režīmu

  • Barojam pēc pieprasījuma
  • Ne retāk nekā 1x trīs stundu laikā.

Naktī ir pieļaujama vienas ēdienreizes izlaišana, ja mazulītis nav pamodies. Viņam droši var ļaut gulēt līdz pat 6 stundām. Tad gan, modinām mazulīti un barojam.

Vēl, vecāki nereti satraucas, ka mazulītis pirmajās dienās var zaudēt svaru. Daktere atgādina, ka tas ir pilnīgi normāli. Svars var samzaināties otrajā un trešajā dienā, mazulītis to atkal atgūst ceturtās, piektās dienas laikā.

  • Pirmo vannošanās reizi vajadzētu gatavot ne ātrāk kā nākamajā dienā pēc izrakstīšanās.
20180521120051-99249.jpg

Neonatalogs noteikti var būt palīgs savas vizītes laikā, tāpēc, vecākiem nevajadzētu baidīties un uzdot jautājumus, ja tādi ir, gan par mazulīša veselību, gan praktiskām lietām, kas satrauc vecākus!

Māmiņu klubs, 2018