Kas var palīdzēt mazināt kolikas?

23. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti nav neviens topošais vai arī jaunais vecāks, kurš nebūtu dzirdējis vārdu “kolikas”, taču, kā atzīst ārste Jolanta Ozola, svarīgs faktors tam, vai mazuli tiešām piemeklēs kolikas, ir arī pats grūtniecības laiks. Jo mierīgāka šajā laikā būs topošā māmiņa, jo mazāka iespējamība, ka bērniņu kolikas piemeklēs.

Par kolikām dēvē bērna raudāšanu bez acīmredzama iemesla vairāk nekā 3 stundu garumā. Kā norāda ārste Jolanta Ozola, vairāku desmitu gadu garumā speciālistiem tā arī nav izdevies noskaidrot to vienīgo iemeslu, kura dēļ bērnus piemeklē kolikas, taču ir vairāki izskaidrojumi, kas palīdz izprast koliku rašanās iemeslus:

  • Bērnam vēl nav nobriedusi zarnu mikroflora;
  • Nenobriedusi nervu sistēma, jo sevišķi veģetatīvā nervu sistēma, kā dēļ bērns daudz savādāk reaģē uz ikvienu kairinājumu;
  • Bērns mēdz ēst aizgūtnēm, tā sarijoties gaisu. Gaiss tālāk cirkulē bērna zarnās, radot mazulim diskomfortu.

Daktere norāda, ka koliku rašanos ietekmē arī topošās māmiņas miers grūtniecības laikā – jo gaidību laikā sieviete būs mierīgāka un apkārtējā dzīve būs sakārtotāka, to sajutīs arī mazulis, līdz ar to kolikas jaundzimušajām ar lielāku varbūtību nebūs.

Protams, tiek runāts, ka kolikas var veicināt arī māmiņas uzturs, taču, kā skaidro ārste, nav konstatētas tiešas saistības ar konkrētu mammas uzturu, lai varētu rekomendēt no tā izslēgt kādu konkrētu produktu. Tāpat arī nav zinātniski pierādīts, ka kolikas biežāk piemeklētu bērnus, kuri baroti ar krūti vai arī ar piena maisījumu, jo abos gadījumos kolikas iespējamas vienlīdz bieži. Tajā pat laikā, kā norāda Jolanta Ozola, zīdot mazuli ar savu pienu, kolikas var veicināt bērna nepanesība uz kādu uzturvielu, ko māmiņa pati ir ēdusi. Šādos gadījumos iesaka no uztura izslēgt kāpostus, ziedkāpostus, saldumus, jo bērni cukuru tik labi nespēj sašķelt, kā arī saldus augļus.

Kā atvieglot bērna pašsajūtu koliku gadījumā?

Lai uzlabotu mazuļa pašsajūtu koliku gadījumā, ir zināmi dažādi paņēmieni, sākot jau no tautā zināmiem līdzekļiem, beidzot ar probiotiskām baktērijām. Ārste stāsta, ka koliku mazināšanai tiek izmantotas tējas – fenheļa, ķimeņu, kumelīšu –, tāpat arī palīdz mazuļa vēderiņa glaudīšana pulksteņa rādītāja virzienā, kājiņu pievilkšana pie vēderiņa, viegla masāža. Tajā pašā laikā vienīgais klīniski pierādītais paņēmiens ir probiotisko jeb labo baktēriju lietošana, kas palīdz mazuļa zarnu traktā normalizēt baktēriju daudzumu.

Probiotikas jeb labās baktērijas var lietot ne tikai mazuļi, kuriem ir kolikas, bet tās ieteicamas ikvienam cilvēkam visā dzīves garumā, jo cilvēku zarna traktā tās atbild par imunitāti. Tostarp probiotiķu lietošana ne tikai pasargās no saslimšanām, bet arī palīdzēs cīnīties ar dažādām alerģijām un tā būs ļoti laba profilakse organismam.