Kas jaunajiem vecākiem jāzina par jaundzimušā imunitāti?

Kas jaunajiem vecākiem jāzina par jaundzimušā imunitāti?

21. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos dzīves gados organismam jāiegūst visi tie vitamīni un minerālvielas, kas spēj stiprināt organisma dabiskās aizsargspējas. Kopš bērna piedzimšanas, bērns saskaras ar vidi, kas ne vienmēr atstāj pozitīvu ietekmi uz jaundzimušā organismu.

Ikviens mazulītis savas dzīves pirmajos mēnešos piedzīvo ļoti strauju attīstības lēcienu. Strauja ir gan fiziskā, gan emocionālā attīstība.

Vācu Homeopātijas savienības pārstāve Evija Kaupere stāsta, ka ikvienam vecākam iesākumā ir pašam jābūt laimīgam, jo tad, arī bērniņš būs laimīgs, tomēr, svarīgi ir zināt arī tās lietas, kas saistītas ar jaundzimušā attīstību un procesi attīstībā, kas var izraisīt nepatīkamas sajūtas.

Kā zināt, ka jaundzimušajam ir pavājināta imunitāte?

  • Jaundzimušais bieži raud vai ir miegains
  • Mazulītim ir bāla āda
  • Biežas augšējo elpceļu saslimšanas – biežāk kā 1 līdz 2 reizes mēnesī
  • Iespējams – vielmaiņas traucējumi
  • Tāpat vēl var būt citi simptomi, kas liecina par imunitātes problēmām, par kuriem

Kad nepieciešams papildus stiprināt jaundzimušā imunitāti?

Noteicošais ir uzturs. Ja mazulītis ēd tikai māmiņas pienu, tad nav nepieciešams lietot papildus līdzekļus, kas stiprina imūnsistēmu. Mātes pienā esošie vitamīni un uzturvielas pilnībā nodrošina mazulīša organismu ar nepieciešamo imunitātei, kas pasargā gan no vīrusiem, gan dažādo baktēriju negatīvās iedarbības

Mātes piena struktūra ietver antivielas, leikocītus un imūnkompleksus. Visi šie komponenti ir ķermeņa imūnās aizsardzības saites. Svarīga mātes piena sastāvdaļa ir prebiotikas. Šīs sastāvdaļas rada labvēlīgu vidi labvēlīgo baktēriju pavairošanai zarnās.

Ja kādu iemeslu dēļ, māmiņa nebaro mazulīti ar krūti, bet ar piena maisījumu, iespējams šajā brīdī ir jāsāk domāt par papildus imunitāti stiprinošu līdzekļu lietošanu. Bet šajā gadījumā noteikti ir jākonsultējas ar pediatru vai ģimenes ārstu, kurš palīdzēs saprast vai mazulītim ir problēmas ar imunitāti un to nepieciešams papildus stiprināt.