Kā notiek pēcdzemdību pabalstu izmaksa, un kāpēc tik lieli starplaiki starp maternitātes pabalsta pirmo un otro daļu?

Kā notiek pēcdzemdību pabalstu izmaksa, un kāpēc tik lieli starplaiki starp maternitātes pabalsta pirmo un otro daļu?

31. Jul 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa jautā: "Kad piedzimst bērniņš māte saņem pabalstu. Nākamais pabalsts sanāk tikai, kad mazulim jau ir 5 mēneši. Vai tiešām nav iespējams kaut kā saregulēt šo pabalstu izmaksas kārtību, lai nebūtu šādas lielas pauzes?!". Atbildi sniedz VSAA Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore Kristīne Kovaļova.

Atbilde uz māmiņas jautājumu

Vecāku pabalstu nepiešķir par to pašu laika periodu, par kuru piešķirts maternitātes pabalsts (par pēcdzemdību atvaļinājumu).

Pēc bērna piedzimšanas tiek piešķirts un izmaksāts maternitātes pabalsts par pēcdzemdību atvaļinājumu (56 vai 70 dienas). No bērna 8 dienu vecuma pienākās bērna piedzimšanas pabalsts 421,17 eiro. Vecāku pabalstu var piešķirt ne ātrāk kā ar nākamo dienu pēc apmaksātā pēcdzemdību atvaļinājuma beigām, un to izmaksā par iepriekšējo kalendāro mēnesi.

Piemēram, bērns dzimis šā gada 1.maijā - maternitātes pabalsts piešķirts un izmaksāts par pēcdzemdību periodu no 1.maija līdz 25.jūnijam (56 dienas); no 8.maija pienākas bērna piedzimšanas pabalsts; vecāku pabalsts pienākas no 26.jūnija (ja ar minēto datumu piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums) un tiks izmaksāts jūlijā par jūnija 5 dienām.

Pārskatāma tabula par 2014.gadam aktuālajiem pabalstiem vecākiem atrodama ŠEIT>>

Māmiņu Klubs