Kā dūla var palīdz pēcdzemdību periodā?

Kā dūla var palīdz pēcdzemdību periodā?

19. Jan 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arvien biežāk sievietes kā atbalsta personu dzemdībās, izvēlas dūlas, tomēr ar līdzās būšanu un atbalsta sniegšanu dzemdībās viss vēl nebeidzas, dūlas arī apciemo māmiņas pēcdzemdību periodā.

Konsultē dūla, topošā vecmāte Katrīna Puriņa.

Parasti dūla Katrīna Puriņa ar māmiņām, kurām palīdzējusi laist pasaulē mazulīti, ir kopā arī pēcdzemdību period: vidēji tās ir trīs vai vairāk tikšanās reizes,kad dūla ierodas dzemdību iestādē, apmeklē pirmajās dienās mājās un dūla var piedalīties arī pirmajā vannošanās reizē, pirmajā pastaigā vai citās ikdienas darbībās.

“Svarīgākais ir atcerēties, ka sievietei atbalsts ir vajadzīgs ikvienās dzemdībās- vienalga, kurš bērniņš pēc kārtas tas ir- pirmais, otrais vai piektais bērniņš,” uzsver dūla.

Pirmajā vizītē, kas parasti ir otrajā diena pēc dzemdībām, dūla apvaicājas par to,  kā ir pagājusi pirmā nakts, vai māmiņai ir izdevies atpūsties pēc dzemdībām, taču svarīgs arī ir māmiņas veselības stāvoklis.

Pārmaiņas sievietes ķermenī pēc bērniņa piedzimšanas

Dzemdes savilkšanās

Dzemdes savilkšanās ir ļoti svarīgs process. Tas sākas jau ļoti drīz pēc mazulīša nākšanas pasaulē un var ilgt visu pēcdzemdību periodu, kas ir no 6 līdz 8 nedēļām.

 Dzemde šajā laikā savelkas līdz izmēram, kāds ir bijis pirms grūtniecības iestāšanās. Lai šis process notiktu pēc iespējas ātrāk, mazulīša zīdīšana ar krūti ir liels palīgs. Bērniņa barošanas laikā māmiņa var izjust velkošas sajūtas vēdera lejasdaļā, taču ja sāpes ir spēcīgas un ilgstošas, tad gan ir jāmeklē ārsta palīdzība.

Pārmaiņas krūtīs

Pirmajās dienās pēc mazulīša piedzimšanas, māmiņai veidojas tā dēvētais pirmpiens, kas ir īpaši vērtīgs un nepieciešams bērniņa attīstībai un imunitātei. Taču sākot ar trešo vai ceturto dienu sākas īstā piena veidošanās. To, cik daudz būs pieniņa, nosaka mazuļa pieprasījums.

“Kad parādās pirmais piens, krūtis var piebriest, kļūt stingras vai karstas, tad šādos gadījumos var palīdzēt kāpostlapas,” iesaka dūla. “Iespējams, ka māmiņa var būt kreņķīga, stresaina vai raudulīga,jo hormone dara savu un šīs ir pavisam dabiskas pārmaiņas.”

Tāpat, iespējams, ka māmiņa var sajust sāpes krūšu galos, barojot mazulīti, tādās reizēs dūla Katrīna Puriņa iesaka izmantot silikona uzgaļus, kas atvieglos barošanu.

Dūla Katrīna iesaka nesteigties ar māneklīša piedāvāšanu bērniņam, kamēr mazais nav sasniedzis mēneša vecumu, jo zīšana mazulītim ir ļoti nozīmīgs process un viņam tas ir pašam jāapgūst. Turklāt bēbītim ir ļoti nepieciešams ādas kontakts ar māmiņu. Knupīša vietā iespējams piedāvāt zīst savu pirkstu.

Kādu atbalstu vēl var sniegt dūla?

Taču dūla nav tikai sarunu biedrs, dūla bieži vien savas vizītes laikā palīdz māmiņai paauklēt mazo, lai māmiņa var atpūsties, iedzert tēju vai ieiet dušā. Tāpat dūla var palīdzēt nomainīt bēbītim autiņbiksītes un pastāstīt, kā to pareizi darīt: “Galvenais, kas jāatceras pie autiņbiksīšu maiņas, ka bērniņu nekad neceļ aiz pēdiņām, bet gan caur cisku vai aiz dupsīša.”

Tāpat kopā ar dūlu ir iespējams izmēģināt dažādas mazuļa zīdīšanas pozas. Bieži vien mēs pārāk aizraujamies ar labsajūtas nodrošināšanu mazulim, aizmirstot par sevi.

“Tā kā bēbītis vēl  pavisam mazs, sānu guļu sekmīgāk var nodrošināt, sarullējot sedziņu vai dvielīti un noliekot mazulītim aiz muguras,” iesaka dūla.

Svarīga ir arī atraudziņas sagaidīšana pēc mazuļa barošanas, arī tur var noderēt dūlas ieteikumi. Lai bēbīša galva nekarātos pāri plecam, mazuļa ķermenīti var uzlikt lēzeni un pleca, lai māmiņa var redzēt, ko mazulītis dara.

Ir ļoti nozīmīgi, ja laikā, kad tikko esam kļuvušas par māmiņām, ir kāds, kuram uzdot jautājumus vai lūgt padomu, ja nesaprotam kā rīkoties. Taču tik pat svarīgi ir atcerēties, ka mēs nevaram nodarīt pāri savam bērniņam, jo daba mūsos ir ielikusi spējas parūpēties par mazulīti, mums tikai tās ir jāsajūt.

 Māmiņu Klubs

Eksperts

Katrīna Puriņa- Liberte

Ginekoloģe, dzemdību speciāliste, ārsts -rezidents
Katrīna Puriņa- Liberte Vecāku skolā