Kā attīstās mazuļa dzirde?

18. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nozīmīgu kontaktu ar apkārtējo pasauli mēs gūstam, izmantojot dzirdi. Tieši tādēļ dzirde ir ļoti nozīmīga cilvēka maņa un zinātnieki izpētījuši, ka jau sākot no 27.grūtniecības nedēļas mūsu mazulis vēderā spēj uztvert tās skaņas, kas ir aptuveni tikpat skaļas kā pneimatiskās urbjmašīnas troksnis.

Turpmākajās nedēļās dzirde saasinās un grūtniecības beigās jau ir tikpat asa kā jaundzimušajam- tagad līdz puncī esošajam mazulim sniedzas arī sarunas no ārpasaules, tādēļ noteikti vajag sarunāties ar mazuli un dziedāt viņam šūpuļdziesmas.

Tam, ka mazuļa dzirde attīstās jau puncī ir ļoti liela nozīme, jo pretējā gadījumā mazulis piedzimstot pārlieku sabītos no apkārtējās pasaules trokšņiem. 

Citādi gan ir ar negaidītiem trokšņiem - tad visticamāk mazulis pamodīsies vai kustinot rociņas vai kājiņas reaģēs uz dīvaino skaņu. Apmēram pusotra mēneša vecumā mazulis sāk reaģēt, ja telpā kāds sarunājas, čaukstina papīru vai nošķaudās. Ap 3-5 mēnešu vecumu mazulis sāk veidot neartikulētas skaņas, sarunāties pats ar sevi un smieties. Jā, pat šīs prasmes ir cieši saistītas ar dzirdes attīstību, jo bērniņš to dara galvenokārt tāpēc, ka pašam patīk dzirdēt šīs skaņas. 

Ap 6-9 mēnešu vecumu bērniņš sāk reaģēt uz radio un televizora radītām skaņām, kā arī skaņām, kas nāk no citām telpām. Gada vecumā mazulim jāsadzird un jāsaprot, ja pieaugušais viņam kaut ko aizliedz vai saka „nē”, jo dzirde un runa ir cieši saistītas. Ap šo vecumu mazulis jau spēj izpildīt arī vienkāršus lūgumus, piemēram, pasniegt mīļāko rotaļlietu. Un šajā vecumā mazulis arī meklē no kurienes nāk dažādas skaņas, kā arī reaģē pat tad, ja vecāki sarunājas čukstus- protams, liela nozīme tam, lai mazais to visu prastu, ir tam, vai apkārtējie ar mazuli jau kopš mazotnes ir sarunājušies un darbojušies.

Jāatceras, ka pirmo dzīves gadu laikā bērniņš pats nevarēs pastāstīt ko un kā viņš dzird, tādēļ mums, vecākiem, jāseko viņa attīstībai līdzi un jāmēģina novērtēt dzirde pašiem- ja mazulis nereaģē uz skaņām ne ar kustībām, ne mīmiku, ja viņš ir ļoti kluss un nesarunājas ar sevi, kā arī nesmejas, noteikti ir jādodas pie ārsta un jāpārbauda dzirde. Pozitīvā ziņa ir tā, ka dzirdes problēmas, savlaicīgi ārstējot, ir iespējams samazināt.

Laba dzirde ir priekšnoteikums tam, lai cilvēks varētu apgūt valodu un iemācīties runāt, tādēļ, mīļie, rūpīgi sekosim līdzi savu bērnu attīstībai, jo no tā ir atkarīga visa viņu dzīve!

Māmiņu Klubs

Pastāsti arī Tu par sava mazulīša pasaules iepazīšanas piedzīvojumiem, iesūtot ziņu šeit!

20131104184531-15364.jpg