Kā ārstēt nopietnu autiņbiksīšu dermatītu?

Kā ārstēt nopietnu autiņbiksīšu dermatītu?

07. Feb 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pediatre Anna Birka dalās ieteikumos, ko darīt gadījumos, kad radies nopietns autiņbiksīšu dermatīts.

Ja autiņbiksīšu dermatītu vieglā formā var izārstēt pāris dienu laikā, ievērojot pāris ieteikumus, nopietnākos gadījumos visticamāk nāksies likt lietā arī medikamentus, ko ieteiks ģimenes ārsts. „Noteikti nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos, jo medikamentu klāsts ir visai plašs, tāpēc ja māmiņa redz, ka pašas spēkiem galā netiks, lai nepasliktinātos situācija, steidzami vajadzētu vērsties pie ārsta, ,” iesaka pediatre. 

Ārsts būs uzzinājis par Tevis veiktajiem ārstēšanas pasākumiem un, redzot, ka nekādu īpašu uzlabojumu nav, izrakstīs īpašus medikamentus, lai ārstētu dermatītu, kas lietojami tieši autiņbiksīšu dermatīta skartajā zonā.

Kortikosteroīdi

Kortikosteroīdi palīdz samazināt ādas iekaisumu un likvidē niezi un apsārtumu. Hidrokortizona krēms jālieto 1 reizi dienā un tā lietošanu var pārtraukt tiklīdz izsitumi ir izzuduši, tomēr līdzekli nevar lietot ilgāk kā septiņas dienas pēc kārtas.

Kortikosteroidus saturošie krēmi mēdz sausināt ādu, tādēļ, lai uzturētu ādā optimālu mitruma līmeni, kā arī pasargātu to no turpmāka ādas iekaisuma veidošanās, pēc kortikosteroīdu saturošu krēmu lietošanas un to lietošanas starplaikos, ieteicams regulāri lietot dekspantenolu saturošu ziedi, kas pasargās un reģenerēs mazuļa jutīgo ādiņu.

Pretsēnīšu līdzekļi

Ja noskaidrots, ka autiņbiksīšu dermatītu izraisījusi sēnīšu infekcija, ārsts izraksta kādu no šiem līdzekļiem. „Biežāk ieteiktie līdzekļi šajā grupā ir klotrimazols, ketokonazols, nistatīns, mikonazols, ” skaidro pediatre.

Atšķirībā no iepriekš minētājiem līdzekļiem, pretsēnīšu līdzekļi jālieto 7 līdz 10 dienas pēc izsitumu izārstēšanas. Tas garantē, ka infekcija ir pilnībā izārstēta.

Lai gan iepriekš minētie līdzekļi tiek plaši lietoti autiņbiksīšu dermatīta ārstēšanā, jābūt piesardzīgiem to lietošanā zīdaiņiem un jaundzimušajiem, jo jaundzimušo āda ir sausa, jutīga un orgāni vēl ir nenobrieduši, tāpēc bērna āda un iekšējie orgāni var tikt pakļauti paaugstinātai šo līdzekļu absorbēšanai un toksiskai iedarbībai.

Ārstējot autiņbiksīšu dermatītu, atceries par kārtīgu dupša mazgāšanu ar ūdeni, nevis mitrajām salvetēm; biežu autiņbiksīšu maiņu un ilgām gaisa peldēm!

Lai mazie dupši ir veseli!

Un kā Tu ārstēji autiņbiksīšu dermatītu savam mazulim?

20150205143845-25120.jpg