Jaundzimušā vēdera izeja- kam pievērst uzmanību?

Jaundzimušā vēdera izeja- kam pievērst uzmanību?

24. Mar 2017, 07:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: pixabay.com

Daudzas māmiņas ar uztraukumu pārbauda mazuļa autiņbiksītes, cenšoties noteikt, vai viņa vēdera izeja ir normāla. Tāpat tiek pētīta arī tās krāsa, konsistence un regularitāte. Norma atkarīga no tā, vai mazulis tiek ēdināts ar krūts pienu vai mākslīgā piena maisījumu, kā arī viss atkarīgs no mazuļa vecuma, jo viņa vēdera izjea mainīsies, atkarībā no tā, kā viņš aug pirmajā dzīves gadā. Diezgan ātri sapratīsi, kāda ir tieši tava bērna individuālā norma.

Esam saņēmuši jautājumu no māmiņas par vēdera izejas biežumu, kā arī par to,kā rīkoties, ja tai ir zaļgana krāsa.

20170324071842-14852.jpg

Mazuļa vēdera izejas regularitāte ir individuāla. Pirmajos dzīves mēnešos tā pamatā ir atkarīga no tā, ar ko mazulis tiek ēdināts. Krūts ēdināšanas gadījumā mazulis var nokārtoties pat biežāk kā 4 reizes dienā. Daži mazuļo nokārtojas tikai reizi trīs dienās. Nav vērts pārdzīvot par mazuļa vēdera izejas regularitāti. Principā svarīgi ir, lai vēdera izeja būtu mīksta un nokārtošanās nesagādātu bērnam sāpes. Mazuļi, kas ēdināti ar mākslīgā piena maisījumu, nokārtojas vismaz reizi dienā. 

Mazuļa vēdera izejas krāsa var mainīties no maigi brūnas līdz pat dzeltenzaļai, un tas ir normāli. 

Jaundzimušā vēdera izeja

Pirmajās mazuļa dzīves dienās viņa vēdera izeja būs mekonijs - lipīga, tumši zaļa, melnīgsnēja masa, kas sakrājusies viņa zarnu traktā grūtniecības laikā. Mazuļa dibentiņu nebūs viegli nomazgāt, bet viss izdosies. Šāda vēdera izeja ir laba zīme, kas runā par to, ka mazuļa zarnu trakts funkcionē normāli. 

Pēc dienas vai divām, kad noregulēsies krūts ēdināšana, izdalīsies pēdējais mekonijs un mazuļa vēdera izeja būs zaļganbrūna, šķidra, graudaina. Vēlāk tā būs dzeltena. 

Ja mazuli ēdini ar mākslīgā piena maisījumu

Tādā gadījumā vēdera izeja būs bāli dzeltena vai dzeltenbrūna. Piena maisījums nepārstrādājas tik labi kā krūts piens, un vēdera izeja būs biezāka. Arī aromāts tai būs izteiktāks, līdzi kā pieauguša cilvēka vēdera izejai.

Jo ilgāk vēdera izeja ir kuņģī, jo stingrāka tā kļūst,  un jo grūtāk bērnam nokārtoties, tāpēc ar mākslīgā piena maisījumu ēdināti mazuļi ir biežāk pakļauti aizcietējumu radītām problēmām. 

Ja mazuli ēdini ar krūts pienu

Pirmpiens vai piens atslābina un palīdz bērnam atbrīvoties arī no mekonija pirmajās dzīves dienās. Apmēram 3 dienu laikā laktācija sāks nostabilizēties, un mazuļa vēdera izeja kļūs gaišāka, brūngana vai dzeltena, tai būs saldskābs aromāts. Vēdera izeja būs šķidra, reizēm staipīga.

Pirmajās dzīves nedēļās mazulis var nokārtoties pēc katras ēdienreizes, bet vēlāk viņam būs individuāls režīms, un iespējams, viņš nokārtosies katru dienu aptuveni vienā un tai pat laikā. Periodiski šis režīms mainīsies. Piemēram, kad uzsāksi mazuli piebarot, vai arī tad, kad viņš jutīsies slikti, vai arī, kad samazināsies krūts ēdināšanas reižu skaits. 

Ja pārej no krūts ēdināšanas uz mākslīgā piena maisījumu

Tas ir jādara pakāpeniski, vismaz 2 nedēļas. Bērniņam ir jāpierod pie pārmaiņām. Un tomēr, tev jāzina, ka krūts ēdināšana ir labākais uzturs mazulim. Kad mazulis ēdīs tikai piena maisījumu, mainīsies arī viņa vēdera izejas režīms. Vēdera izeja kļūs biezāka, retāka, mainīsies arī tās krāsa.

Ja ievies piebarojumu

Piebarojums padarīs tava mazuļa vēdera izeju stingrāku. Nu jau vairs nebūs tik viegli notīrīt mazuļa dibenu ar mitro salvetīti, mainīsies vēdera izejas aromāts. Ja dosi mazulim burkānus, viņa vēdera izeja būs oranžīga, tātad - ar ko ēdināsi, to arī rezultātā sagaidīsi. Ņem vērā, ka mazuļa ēdienkartei jābūt daudzveidīgai, un līdz ar to atšķirsies arī viņa vēdera izeja un tās krāsa, aromāts, konsistence. 

Problēmas ar vēdera izeju

Caureja. Diarejas pazīmes ir šķidra vēdera izeja, lielākā apjomā kā parasti, turklāt -bērns biežāk nokārtojas un nokārtošanās ir pēkšņa. Ar krūti ēdinātiem mazuļiem caureja ir retāk, jo piens satur vielas, kas palīdz cīnīties ar mikroorganismiem, kas rada zarnu trakta, gremošanas sistēmas traucējumus.

Ar mākslīgo pienu ēdinātu mazuļu vecākiem biežāk jāsaskaras tieši ar bakteriālām problēmām, tāpēc īpaši svarīgi ir pareizi sterilizēt bērna aprūpes piederumus - pudelītes, knupīšus utt. Bieži un rūpīgi jānomazgā rokas arī vecākiem. Sevišķi pirms maisījuma pagatavošanas un mazuļa ēdināšanas.

Caureju var izraisīt gastroenterīts, augļu, sulu trūkums piebarojumā, zobu šķilšanās, zāļu lietošana, individuāla kāda produkta nepanesamība, pārtikas alerģija. 

Parasti caureja pāriet diennakts laikā, un tomēr, ja tas tā nenotiek, iespējams, mazulis ticis pie kāda vīrusa un jāvēršas pie ārsta. 

Aizcietējums.Mazulim ir grūti nokārtoties, vēdera izeja ir reta un cieta, bērniņam sāp vēders, vēderiņš iar arī uzpūties. Ar krūti ēdinātiem mazuļiem aizcietējumi ir ļoti reti, jo pienā ir viss nepieciešamais tam, lai vēdera izjūta būtu mīksta. 

Ja mazuļa vēdera izejā ir arī asinis, mazulis jāparāda ārstam. Mazulim jādod vairāk šķdruma un šķiedrvielu, ja viņš ēd jau piebarojumu. 

Zaļas krāsas vēdera izeja.Tādā gadījumā mazulim visticamāk ir pārāk daudz laktozes ar dabīgo cukuru, kas atrodams piena sastāvā. Tā notiek, ja mazuli ēdina ļoti bieži, bet uz īstu brītiņu. Tādā gadījumā viņš nesaņem treknāko pienu, kas izdalās krūts ēdienreizes beigās. Tas var būt saistīts arī ar laktozes nepietiekamību un dažādiem citiem iemesliem. To var izraisīt arī uztura trūkums vai tas, ka mazulis pārbarots, tikpat labi tā var būt arī zarnu infekcija. Gadās, ka tāda vēdera izeja mazulim ir arī kāda produkta nepanesamības dēļ. Ja simptomi nemazinās diennakts laikā, jāvēršas pie ārsta. 

Asinis vēdera izejā.Asinis vēdera izejā parasti ir, ja mazulim ir aizcietējumi, kas rada taisnās zarnas plaisāšanu. Parādiet bērnu ārstam, lai izslēgtu citus šādas parādības iemeslus.

20170324071903-73895.jpg