6 ieteikumi bēbīša taustes attīstībai

6 ieteikumi bēbīša taustes attīstībai

13. Feb 2014, 12:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs 12 nedēļu garumā esam sekojuši līdzi mazulīša attīstībai, lai uzzinātu, kā bērniņš attīstās šo trīs mēnešu laikā. Par divpadsmitās dzīves nedēļas nozīmīgajiem notikumiem stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Kas notiek jaundzimušā 12 nedēļu vecumā?

Šajā vecumā bēbītis vair nav tik mazs un nevarīgs, kāds tas šķita tikko nākot pasaulē. Bērniņam ir mainījušies sejas vaibsti, mazais ķermenītis kļuvis spēcīgāks, arī pasaulē bērniņš veras jau apzinātāk. Šī straujā attīstība turpināsies vēl ilgi, viss bērniņa pirmais dzīves gads ir pilns dažādu neparastu notikumu. Šajā laikā notiek strauja galvas smadzeņu attīstība, arī gremošanas trakts turpina attīstīties. Bērniņa psihoemocionālā attīstība iet kopsolī ar fizisko attīstību. 

Trīs mēnešu vecumā mazulis mūs jau pazīst – viņš zina, kā skan mūsu balss, viņš atpazīst mūsu seju un smažu. 12 nedēļu vecumā mazuļa raudas mainās – mēs pēc to skanējuma varam pateikt vai bēbītis ir noguris un vēlas čučēt vai viņu moka izsalkums vai arī viņam kaut kas sāp.

Arī mūsu mazulīša kustības kļūst jēgpilnākas, bēbītis mērķtiecīgi spēj satvert rotaļlietu un par katru cenu vēlas to iebāzt mutītē. Ir mazuļi, kuri jau trīs mēnešu vecumā spēj velties uz sāniņiem, lai gan šo prasmju attīstīšanai vēl ir laiks.

Bēbītis, guļot uz vēdera un balstotis uz rociņām, brīnišķīgi notur savu mazo galvņu. Lai gan šajā laikā miedziņam joprojām ir liela nozīme, tomēr trīs mēnešu vecumā bērniņš nomodā spēj pavadīt jau pusotru līdz divām stundām.

Trīs mēnešus vecs mazulis jau labprāt kādu brīdi rotaļājas savā nodabā, iepazīstot savu ķermeni – viņš mēģina pieskarties savai sejiņai, bēbītis pēta savas rociņas.

Atsakies no cimdiņiem

Taustes attīstībā nozīmīgas ir bērna sajūtas,tāpēc vajadzētu atteikties no cimdiņiem rokās, tādējādi bērns var visu apskatīt ar acīm, aptaustīt gan apkārtējās lietas, gan sevi. Tieši šī iemesla dēļ pozitīva ietekme ir arī gaisa peldēm- bērniņš ir kails tieši tāds, kādu veidojusi māte Daba, sajūtot pasauli un sevi.

Ļauj mazulim zīst pirkstiņu  

Tas, ka bērniņš, iepazīstot savas rociņas, tās bāž mutītē, nav nekas slikts, par to raizēties nav iemesla."Mammas parasti baidās, ka bērns zīžot pirkstiņu, turpinās to darīt līdz pirmsskolas vecumam,  kas, protams, nav veselīgi," atklāj Sandra Lase. "Jaundzimušais rokas un pirkstus zīž jau mammas puncī, tas viņam veido labsajūtu arī laikā pēc piedzimšanas. Tā ir pierasta kustība, pētot sevi- savu ķermeni, rokas, muti, te nav nekas no tāda kaitīga ieraduma, par kuru varētu runāt daudz lielākā vecumā."

Mīļo mazulīti un pieskaries viņam 

Pastāv uzskats, ka mazulīša spēja just pieskārienus attīstās vēl bēbītim esot māmiņas puncī, tas notiek aptuveni 8. grūtniecības nedēļā, vēl ilgi pirms dzirdes un redzes attīstības. Pēc mazulīša nākšanas pasaulē mēs – māmiņas un tēti palīdzam saviem mazuļiem attīstīties ar saviem pieskārieniem. Ir zinātniski pierādīts, ka tiem bēbīšiem, kuri ir bieži ņemti klēpī un mīļoti, ir labāk attīstīta imunitāte, viņi mazāk raud, labāk pieņemas svarā un arī vispārēja attīstība notiek daudz aktīvāk.

Ļauj pieskarties sev un citām faktūrām

Mums bēbītim jādod iespēja sajust to, kādas mēs esam – jāļauj pieskarties savai sejai, varam ļaut satvert sevi aiz pirksta. Piedāvājam savam bēbītim iespēju sajust dažādu materiālu faktūras – tā var būt vate, papīrs, dažādi čaukstoši audumi. Lai arī reizēm šķiet, ka redze un dzirde ir svarīgākas maņas, tomēr tauste ir tā, kas ļauj mums iepazīt pasaules dažādību.

Sandra Lase skaidro, ka stimulējot dažādā veidā receptorus, bērnam aktīvāk notiek nervu sistēmas un smadzeņu attīstība, tādējādi svarīgāk ir piedāvāt dažādu faktūru materiālus un priekšmetus.

Parūpējies par laicīgu autiņbiksīšu nomaiņu 

Mūsu āda ir lielākais maņu orgāns, caur to mēs uzsūcam sevī pasaules informāciju. Tāpēc vienmēr jālūko, lai bēbītis ir siltumā un sausumā, vienmēr laikus jānomaina autiņbiksītes, lai neradītu bērniņam diskomforta sajūtu un iespēju iekaist maigajai ādiņai. Mūsdienās tiek daudz domāts par jauno vecāku ērtību, tāpēc autiņbiksītēs, kuras paredzētas pirmajiem mazuļa dzīves mēnešiem, ir īpašs mitruma indikators, kurš skaidri parādīs, kad tās ir jānomaina.

Iepazīstini ar apkārtējo vidi 

Tāpat mēs bēbīti droši varam iepazīstināt ar vidi, kurā dzīvojam, ļaut pieskarties dažādiem priekšmetiem mājās, kuriem ikdienā bērniņš pats nespēj tikt klāt. Mēs kopā ar savu mazuli iepazīstam pasauli no jauna, viss ierastais pēkšņi paveras citā gaismā, mēģināsim sevī paturēt to prieku, ar kādu bērns lukojas mūsos un apkārtnē.

Nepaies ilgs laiks līdz mūsu mazulis sāks velties, rāpot, sēdēt, viņš piecelsies kājās un spers savus pirmos solīšus, tas viss paies tik ātri, tāpēc baudīsim katru misrkli, kuru pavadām kopā ar savu mazulīti.

Mīlestību, pacietību un patiesu sapratni mums visiem – būt māmiņai un tētim ir īpaša dāvana, sargāsim to!

Māmiņu Klubs

20140103101715-69639.jpg

Meklē labākajos Latvijas veikalos! Neaizmirsti Huggies® jaundzimušo autiņbiksītes ielikt savā dzemdību somā, lai pirmā satikšanās lielajā pasaulē būtu maiga, mīksta un sausa!

20131104200519-71679.jpg

 


Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā