Jaundzimušā masāžas nodarbība mājas apstākļos

31. Jan 2014, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Regulāri māmiņas pieskārieni pazemina bērniņa organismā stresa hormonu līmeni, palīdz mazulim pieņemties svarā, un pat nāk par labu imūnsistēmai.

Konsultē masiere Natālija Kirjuhina.

Sagatavošanās

Atslābinoša, glāstoša masāža mazulim ir masāža, ko spēj veikt katra māmiņa. Šajā procesā nav nepieciešamas nopietnas iemaņas. Masāžu vislabāk veikt 20-30 minūtes pirms ēšanas vai 30-40 minūtes pēc ēšanas. Lai arī kādu laiku jūs izvēlētos, bērniņam jābūt labā noskaņojumā, mierīgam, kā arī pirms tam ir labi jāizguļas. Noņemiet gredzenus, rokassprādzes, pulksteņus, un rūpīgi nomazgājiet rokas. Nagiem jābūt īsiem, rūpīgi apstrādātiem.

Meistarības noslēpumi

Lieciet kailo mazulīti uz pārtinamās virsmas ar muguru uz leju. Masāža sākas no galvas: maigi paglāstiet galviņu, pierīti, rajonu ap deguntiņu, un masāžu pabeidziet ar zoda paglāstīšanu.

Visas glāstošās kustības jāatkārto 4-6 reizes, viss jādara maigi un uzmanīgi, lai bērna āda nekustētos zem jūsu pirkstiem. Roku masāžas laikā pēc kārtas katra rociņa jāpaceļ un jāglāsta rociņa no plaukstas līdz pleciņam, pēc tam jāglāsta rokas iekšpuse līdz padusītei. Pamasējiet arī pirkstiņus un plaukstiņas.

Ar abām plaukstām aptveriet mazuļa krūšukurvi, lai jūsu īkšķi būtu uz bērna krūtīm. Paglāstiet ar īkšķiem no krūtīm uz sāniem. Puncīša masāžas laikā mazliet salieciet bērniņa kājas, lieciet uz mazuļa puncīša plaukstu un neatraujot to no puncīša ādas, glāstiet pulksteņrādītāja virzienā. Šādas kustības nāk par labu mazuļa kuņģīša darbībai.

Kāju masāžas laikā pēc kārtas paceliet katru kājiņu un pieturiet ar vienu roku kājiņu mazliet saliektu. Ar brīvo plaukstu paglāstiet kāu ārpusi no pēdām līdz gurniem, kustoties no pirkstu galiņiem uz augšpusi. Ceļgalus var neaiztikt. Pēc tam ar īkšķi pamasējiet pēdiņas virzienā no kāju pirkstiņiem uz augšu.

Noslēgumā apgrieziet mazuli uz puncīša, paglāstiet viņa muguriņu, kustoties no dupsīša uz galvas pusi un atpaka'.

Svarīgas norādes

Masāža, pat, ja to veic mamma vai tētis ir medicīniska procedūra, kam ir jānotiek saskaņā ar šādiem tādiem noteikumiem. Tāpēc sākumā pajautājiet pediatram, vai masāža var būt noderīga tieši jūsu mazulim. Eksistē 4 masāžas veidi mazulim: glāstīšana, ierīvēšana, paspaidīšana un papliķēšana. Bērniņiem līdz 3 mēnešu vecumam, protams, derēs tikai glāstīšana. Tā ne tikai atslābina, bet arī nomierina bērniņu, un, protams, uzlabo kontaktu ar vecākiem.

Viss jāizdara pareizi

Masāžas kustībām jābūt vērstām limfas virzienā: rokas jāglāsta no apakšas uz augšu jeb virzienā uz pleciņu, kājas - no pēdām uz augšu.

Masāža jāveic izvēdinātā telpā. Gaisa temperatūrai šajā telpā jābūt 20-22 grādiem.

Bērniem patīk masāža un viņi gūst no tās baudu, bet, protams, arī tā viņus ātri nogurdina, tāpēc masāžas seansi, ko veic vecāki, nedrīkst būt ilgāki par 5-15 minūtēm. Izņēmums ir nomierinošā masāža pirms miega, tā var būt ilgāka.

Ārstnieciskā masāža mazuļiem ilgst līdz pat 40 minūtēm. Ja bērniņš nav apmierināts, labāk masāžas seansa laiku pārcelt.

Īpašās zonas

Masāžas laikā neaiztieciet paduses, nabiņu, krūšu galiņus, mazuļa dzimumorgānus, uzmanīgi ejiet apkārt šīm vietām, lai tās netraumētu.

Vēderiņa masāžas laikā jābūt īpaši maigām kustībām, un muguras masāžas laikā nedrīkst spiest uz jostasvietu, kur atrodas nieres. Asas, spēcīgas, straujas kustības mazulim var sagādāt ne tikai nepatiku, bet arī negatīvi ietekmēt viņa orgānu attīstību.

Veiciet masāžu tikai, ja mazulim ir tīra un vesela āda, kairinājuma vai iekaisuma gadījumā var infekciju pārcelt uz kādu citu ķermeņa vietu.

Māmiņu Klubs

IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg

Eksperts

Natālija Kirjuhina

Sertificēta kosmētiķe un sertificēta masiere
Natālija Kirjuhina Vecāku skolā