Īpaša diena pašiem, pašiem mazākajiem

Īpaša diena pašiem, pašiem mazākajiem

11. Nov 2013, 13:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Vai es jau esmu piedzimis, mammīt? Vai šī ir tā pasaule? Tu man teici, ka pasaule ir liela un skaista, tomēr te ir citādāk, te ir maz prieka un te ir tik grūti elpot. Vai es piedzimu pārāk ātri un pasaule vēl nebija gatava? Tu saki, ka ir otrādi. Es vēl neesot bijis gatavs pasaulei. Es pasteidzos. Neprasiet, kāpēc es tā steidzos. Esmu pārāk mazs, lai man būtu atbildes. Bet te nu es esmu – pasaulē, kurai vēl nebiju gatavs...”

Ik gadu Latvijā priekšlaicīgi, jeb pirms 37.grūtniecības nedēļas, dzimst vairāk nekā 1000 zīdaiņi. 2012. gadā pāragri dzimuši 1155 bērni, no tiem aptuveni 50 - mazāki par 1000 gramiem jeb cukura paciņu.

17. novembrī, Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienā, plkst. 18:00 ikviens tiek aicināts uz labdarības koncertu un muzikālu svētbrīdi „Es piedzimu agrāk” Rīgas Doma baznīcā, lai kopīgi paustu atbalstu priekšlaicīgi dzimušiem bērniņiem, viņu vecākiem, kā arī mediķiem un citiem speciālistiem, kas palīdz un ir līdzās vistrauslākajiem.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) neonatoloģe dr. Dace Tropa: „17.novembris, Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena, ir informācijas diena ar ļoti plašu izjūtu spektru. Tā tiek pavadīta gan ar laimi un uzvaras prieku, gan lielām cerībām vai pašreizējā momenta spriedzi, gan varbūt ar asarām. Ar priekšlaikus dzimušiem bērniņiem un viņu vecākiem mēs esam bijuši kopā ļoti ilgu laiku, tāpēc 17. novembrī plkst. 18:00 es aicinu ikvienu, kas ir bijis kopā ar mums, uz jauku mirkli, pavadītu ar brīnišķīgu mūziku un atkalredzēšanās prieku Rīgas Doma baznīcā.”

Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas notikumi Rīgā:

-       17. novembrī plkst. 18:00 muzikāls svētbrīdis Rīgas Doma baznīcā. Koncertā piedalīsies operdziedātāja Evita Zālīte, saksofonists Artis Sīmanis, ērģelniece Kristīne Adamaite un vokālā grupa Schola Cantorum Riga. Ieeja bez maksas.

-       17. novembrī plkst. 10:00 Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas karoga pacelšana pie Bērnu klīnikās universitātes slimnīcas.

-       Gaismas objekts festivālā „Staro Rīga” (15. – 18. novembris) pie Elizabete Design Hotel, Elizabetes ielā 27, Rīgā. Sadarbībā ar Elizabete Design Hotel un SIA „Auxilia Prima” video projekcijā uz viesnīcas sienas tiks parādīts grūtniecības cikls, bērna pirmie gadi un sadzīve, tā uzrunājot jaunās ģimenes, kas jau gaida šo notikumu, kā arī visus, kas apsver bērniņa radīšanu. Lai vērstu uzmanību pāragrai dzimšanai, video projekcijā tiks parādīti arī tie bērniņi, kuri ienākuši šajā pasaulē priekšlaicīgi.

-       Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas ietvaros Rīgas Dzemdību namā iespējams apskatīt priekšlaicīgi dzimušo bērnu fotogrāfiju izstādi „Es piedzimu agrāk”. Attēli tapuši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā 2012. gada rudenī. Fotogrāfs: Juris Beikmanis.

Vairāk par 17. novembra aktivitātēm var lasīt:

-       https://www.facebook.com/Pasaulespriekslaicigidzimusobernudiena http://www.draugiem.lv/priekslaicigidzimusobernudiena