Higiēna krūts ēdināšanas laikā

Higiēna krūts ēdināšanas laikā

09. Sep 2015, 11:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts ēdināšana izvirza pret sievieti zināmas prasības, kā arī jāatceras vienmēr ievērot personīgās higiēnas nosacījumus.  Netīri nagi, rokas, nošļucis paskats, netīrs apģērbs - nekas no tā visa nav pieļaujams. Kas būtu galvenie nosacījumi, kas jāievēro krūts ēdināšanas proces laikā?

Tajos laikos, kad mediķi īpaši spēcīgi baidījās no infekcijām, pirms katras ēdināšanas mammām lika vilkt speciālus baltus halātus un galvā likt kaut ko līdzīgu, ko mūsdienās redzam kafejnīcu darbiniekiem, lai precīzi ievērotu šī procesa sterilitāti. Jāsaka, ka citās valstīs šādas te prasības ir joprojām dzemdību iestādēs. 

Mājas apstākļos, protams, ka mums nav jāpārģērbjas. Bet elementāras higiēnas prasības gan ir jāievēro, tāpat kā jāievēro vairāki nosacījumi attiecībā uz mammas psiholoģisko stāvokli: nagiem vienmēr jābūt tīriem un īsi apgrieztiem, lai nejauši neievainotu tik jūtīgo bērna ādu un neradītu tajā infekcijas perēkli. Pirms ēdināšanas noteikti jānomazgā rokas, sevišķi, ja pirms tam uzposāt māju, vai darījāt citus mājas darbus. Ja ir gari mati, vislabāk tos saņemt galvas aizmugurē, lai tie netraucētu bērnam, krītot viņam sejā, un arī jums tie netraucēs. 

Kas vēl?

* Pa rokai vienmēr jābūt tīrām salvetēm, lai jebkurā mirklī tās varētu izmantot, piemēram, notīrīt bērnam siekalas vai no mutes kaktiņiem tekošo pieniņu. Ēdināšanas laikā nelietojiet nekādus kosmētikas līdzekļus, kam ir spēcīgs aromāts, kas var bērnā izraisīt apjukumu, kura rezultātā mazulis var atteikties no krūts. Piemēram, smaržas, spēcīgus dezodorantus,dušas želejas, ziepes ar spēcīgu smaržu. Reizēm tieši šāds banāls iemesls var traucēt krūts ēdināšanas procesam. 

* Pietiks, ja krūtis apmazgāsiet 1-2 reizes dienā, kad jums ir parasta, ikdienas mazgāšanās reize dušā. Ja darīsiet to biežāk, nomazgāsiet no krūtīm dabīgo aizsargslānīti, kas pasargā krūtis no infekcijas iekļūšanas tajās, kā arī  - lieku reizi radīsiet kairinājumu tām ar mazgāšanās procesa kustībām. Tāpēc pirms un pēc katras ēdināšanas reizes krūtis nav jāmazgā. 

* Tāpat nevajadzētu lietot neko dezinficējošu vai kādu taukainu līdzekli krūts galu apstrādei - to mikrodaļiņas pēc tam var nokļūt mazuļa kuņģa zarnu traktā. Plaisu profilaksei pietiks, ja ieziedīsiet krūts galus ar savu pienu vai apskalosiet tās ar siltu ūdeni. Vislabākais līdzeklis - bērnu mazgāšanās ziepes bez smaržas;

* Krūts ēdināšanas laikā mammai jābūt mierīgai. Ja esat uztraukusies, tad pirms mazuli sākat ēdināt, svarīgi ir tomēr nomierināties. Krūts ēdināšana ir abpusējs process, kurā visas emocijas vienmēr tiek nodotas no mātes bērniņam. 

* Ja nejūtaties ērti kādu cilvēku klātbūtnē un jums ērtāk mazuli ir barot, kad neviena nav klāt, vai arī jums nepatīk, ka jums tiek doti "noderīgi" padomi, kā tas jādara pareizi, mierīgi palūdziet cilvēku iziet no telpas, kurā gribat pabarot bērniņu, vai arī pati aizejat uz citu telpu. Jūsu miers, šajā gadījumā, ir svarīgāks par visu.