Cilmes šūnu saglabāšana - apdrošināšana visai turpmākajai dzīvei

16. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilmes šūnas ir visa pirmsākums, jo būtībā cilvēks rodas no vienas šūnas, kurai daloties no tās izaug vesels organisms. Jānorāda, ka cilmes šūnām piemīt īpašība stāties citu, bojātu, šūnu vietā.

"Cilmes šūnu banka" pārstāve, ķirurģe Inese Bolmane skaidro, ka mazuļa dzimšanas brīdī paņemtas cilmes šūnas ir pirmsstadijā un gatavas dalīties, vairoties un aizvietot šūnas, kuras mūsu organismā gājušas bojā.

“Cilmes šūnu paņemšana ir tikpat vienkāršs process kā asins paņemšana no vēnas,” salīdzina daktere Inese Bolmane, norādot, ka šajā gadījumā asinis tiek paņemtas no nabassaites vēnas pēc tam, kad nabassaite beigusi pulsēt. “Kad nabassaiti pārdala, tiek paņemts tas, kas atlicis – nabassaitē atlikušās asinis, kā arī gabaliņš nabassaites, jo tajā ir cita veida cilmes šūnas,” procesu ieskicē ārste.

Izvēloties saglabāt cilmes šūnas, pēc bērniņa piedzimšanas tiek paņemti divi materiāli – asinis no nabassaites, kas dod asins cilmes šūnas, kā arī nabassaites audu šūnas, kas nodrošina cita veida cilmes šūnas.

Nabassaites audu šūnas var izaudzēt praktiski jebkuru ķermeņa šūnu, tostarp arī nervu šūnas, kas ir svarīgi neiroloģijā. Tieši šajā nozarē nabassaites audu šūnas tiek pielietotas visbiežāk. 

Savukārt asins šūnu pielietošanas prakse liecina, ka asins vēžu gadījumā tās var izmantot arī brāļu, māsu, tēta un mammas veselības glābšanai. “Tāpēc stāsti par mazo brāļu vai māsu glābšanu ir patiesi, jo bieži vien, saskaroties ar kādu no ļaunajām slimībām, tiek izmantoti brāļu vai māsu asins šūnu materiāli,” skaidro ķirurģe.

Pārējiem ģimenes locekļiem mezenhimālās šūnas var palīdzēt atjaunojošajā, reģeneratīvajā medicīnā, kur nepieciešama skrimšļu, kaulu, audu, muskuļu audu vai ādas aizvietošana, atjaunošana, piemēram, apdegumu gadījumā. Tas tāpēc, ka šīs šūnas var pavairot praktiski neierobežoti, tāpēc cilmes šūnu saglabāšana ir apsverama doma arī tāpēc, ka tās nākotnē var palīdzēt ne tikai pašam bērniņam, bet arī pārējiem ģimenes locekļiem.

Viena no diagnozēm, kuru ārstēšanā var veiksmīgi pielietot cilmes šūnas, ir cerebrālā trieka. Tā ir diagnoze, kas ir pēkšņa, jo bieži vien tiek atklāta tikai neilgi pirms mazuļa piedzimšanas. Tā statistiski tiek konstatēta 3 gadījumos no 1000, kas ir daudz biežāk nekā dažādas ļaundabīgās asins saslimšanas. “Ņemot vērā zinātnes attīstību un to, ka mezenhimālo šūnu terapija patlaban ļoti straujiem soļiem iet uz priekšu, man ir ticība, ka cilmes šūnu materiāls ir neaizvietojams un saglabājams nākotnei,” teic ārste, norādot, ka nekad nevaram zināt, kas būs rīt vai vēlāk.”

Inese Bolmane: “Mēs, protams, domājam un ceram, ka bērniņš piedzims pilnīgi vesels un viss būs kārtībā, taču praksē ir pietiekami daudz gadījumu, kad negaidīti piemeklē veselības likstas, tāpēc topošajiem vecākiem vajadzētu padomāt par to, lai bērnam būtu sagatavots “remonta komplektiņš”.”

www.nabassaite.lv

Tērbatas ielā 4 - 1, Rīgā

Tālr.: 26583773; 26572862