Bēbīša pirmās 30 dienas mājās. Kas jāzina māmiņai?

Bēbīša pirmās 30 dienas mājās. Kas jāzina māmiņai?

15. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmās dienas kopā ar bēbīti mājās var būt nedaudz mulsinošas, jo viss ir jauns - jauns statuss, jaunas sajūtas, jauni pienākumi un atbildība. Lai mazinātu jauno vecāku uztraukumu par pirmo mēnesi mājās kopā ar jaundzimušo, noderēs mūsu padomi.

KURSI TOPOŠAJIEM UN JAUNAJIEM VECĀKIEM->>>

Zīdīšana

Tikko dzimis bērniņš dienas lielāko daļu pavada guļot, starp gulēšanu iestarpinot arī ēšanas pauzes. No draudzeņu nostāstiem noteikti esi dzirdējusi, ka krūts zīdīšana gan līdzi var nest arī dažādas problēmas. Piemēram, saplaisājušus un sāpīgus krūts galus, kas ir pavisam normāla parādība, jo, kā atzīst Māmiņu Kluba Vecāku skolas speciāliste, krūtsēdināšanas speciāliste Sandra Lase, krūtīm pie zīdīšanas jāpierod. “Kamēr sakārto visus procesus gan emocionāli, gan fiziski, pirmais mēnesis pēc bērna piedzimšanas ir visgrūtākais,” norāda speciāliste.

  • Nebaidies lūgt palīdzību. Gadījumā, ka ar zīdīšanu nevedas tik viegli kā tiki sapņojusi, nebaidies prasīt padomu! Vari vaicāt gan draudzenēm par viņu pieredzi, gan arī pēc padoma vērsties pie krūts zīdīšanas konsultantiem. Tagad zīdīšanas konsultanti ir viegli pieejami un vari, piemēram, pieteikt speciālista konsultāciju pie sevis mājās.
  • Izmanto slimnīcas resursus. Nebaidies vaicāt pēc padoma jau esot slimnīcā, jo dzemdību iestādē strādā zinošas medmāsiņas un zīdīšanas konsultanti, kuri varēs jau mazuļa pirmajās dzīves dienās ierādīt, kā pareizāk bērniņu likt pie krūts, konsultēt, vai mazulis pareizi satver krūti. 
  • Padomā arī par savām ērtībām. Sandra Lase iesaka vairākās vietās visā mājoklī, kur vien vari piesēst vai nogulties, lai zīdītu bērniņu, rokas stiepiena attālumā nolikt glāzi ūdens. Tas ar mērķi, lai varētu padzerties jau uzreiz zīdīšanas laikā, jo zīdīšanas laikā māmiņai daudz biežāk gribas padzerties.
  • Izmanto krūšu kompreses, jo tās palīdzēs atlabt krūšu galu ādai, kas sākusi plaisāt, kļuvusi sāpīga. Kompreses palīdzēs justies labāk, jo sniegs nomierinošu efektu.

Miegs

Ja bēbītis neēd, viņš, visticamāk, guļ. Jaundzimušais var nogulēt pat 18 stundas, taču ne visas stundas no vietas. Rezultātā pašu māmiņu ir pārņēmis spēku izsīkums, taču nekur nav teikts, ka mazulītis visu nakti nogulēs bez pamošanās. 

  • Lūdz palīdzību tētim. Ja visu nakti esi auklējusi bēbīti, kurš izdomājis nakti pavadīt nomodā, nekautrējies lūgt, lai no rīta par bērniņu parūpējas tētis, kamēr tu beidzot pāris stundas nosnaudies. Tāpat arī mudini tēti doties ratu pastaigās, kamēr tu pati nosnaudies un atgūsti spēkus.
  • Guli laikā, kad guļ arī mazulis. Noteikti šo padomu esi dzirdējusi neskaitāmas reizes, taču beidzot ir laiks tam arī paklausīt. Necenties brīdī, kad bēbītis beidzot aizmidzis, steigā apdarīt visus dienas darbus, tā vietā atvēli laiku miegam arī sev.

Nomierināšanai

Ir pavisam normāli, ka pirmajās kopīgajās nedēļās tu mazuli tikai iepazīsti. Tu iepazīsti viņa vajadzības, saprot, kurā mirklī ko bērniņš vēlas. Ir normāli kļūdīties un ar pirmo piegājienu nesaprast mazuļa vajadzības. Tas nāks ar laiku!

  • Bērniņu palīdzēs nomierināt šūpošana, jo, esot tavā puncī, viņš visu laiku izjuta ritmisku šūpošanu, tāpēc brīdis, kad viņu paņemsi rokās un aijā, viņam atgādinās to īpašo drošības sajūtu, kuru viņš izjuta iepriekšējos deviņus mēnešus.
  • Atskaņo mūziku. Piemeklē mūziku, kas nomierina gan tevi, gan mazuli, un atskaņo to brīžos, kad bērniņam ir kreņķīgāks noskaņojums. Iespējams, tas būs jūsu īpašais veids, kā palīdzēt mazulim sajusties labāk.
  • Mazuļa masāža. Bērniņu nomierināt palīdz mierīgi, silti glāsti. Piemēram, vari izmēģināt ar plaukstu pulksteņa rādītāja virzienā glāstīt bērniņa vēderiņu.

Iesaisti tēti

Bēbīša tētis ar tevi bija kopā visu gaidību laiku, tāpēc aicini viņu arī tagad, kad mazulis ir nācis pasaulē, iesaistīties viņa aprūpē. Jā, zināms, ka dažkārt vīrieši cenšas no tā aizvairīties, baidoties kaut ko izdarīt nepareizi, taču, lai viņš sajustos iesaistīts, aicini savu partneri kopā ar tevi apmeklēt Dzemdību sagatavošanās kurus, kur viņš varēs satikt arī citus topošos tētus un no speciālistiem uzzināt atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

  • Ļauj rīkoties. Bieži vien partneri izvēlas labāk pasēdēt maliņā un visu mazuļa aprūpi uzticēt sievietei, baidoties, ka kaut ko izdarīs nepareizi un tā izsauks sievietes neapmierinātību. Ļauj vaļu tētim pašam rīkoties, pašam kļūdīties!
  • Sadaliet pienākumus. Lai gan mums, sievietēm, ir tendence būt supervaronēm un visu paveikt pašām, sadaliet pienākumus - piemēram, vīram uztici iepirkšanos, trauku mazgāšanu un citus mājas darbiņus.
  • Ļauj tētim būt kopā ar mazuli. Iespējams, tevi ir pārņēmusi doma, ka esi mazulim visa pasaule, taču atceries, ka viņam ir vajadzīgs arī otrs vecāks. Ļauj tētim atgulties, noguldīt mazuli uz savām krūtīm un sajust, kā vienā ritmā sitas viņu abu sirdis.

Lai nesajuktu prātā

Lai arī cik laimīga tu būtu par savu jauniegūto lomu, ņemot vērā, ka jaundzimušā aprūpe prasa gana daudz enerģijas, kādā brīdī tevi var piemeklēt sajūta, ka nekas vairs neizdodas un tev nav spēka. Tāpēc atrodi veidu, kā parūpēties arī par savu pašsajūtu, nozogot nedaudz laika, lai sev sniegtu īsas pauzītes kā atelpu no visa.

  • Ignorē padomus, kurus tu pati neesi lūgusi. Mūsu mammas bieži ir stāstījušas, ka viena no lietām, kas viņas visvairāk sadusmo pēc kļūšanas par mammu, ir apkārtējo padomi, kas tiek dāļāti bez vaicāšanas. Ignorē padomus, kurus pati neesi lūgusi. Galu galā, tu esi bērniņa mamma, un tu savu mazuli pazīsti vislabāk.
  • Nekoncentrējies uz mājas tīrīšanu. Pirmajās nedēļās ar mazuli tā vietā, lai drudžaini censtos uzkopt mājokli, jo ciemos nāk radi, kuri vēlas apraudzīt jaundzimušo, labāk koncentrējies uz mazuļa iepazīšanu. Tā vietā, lai cīnītos ar putekļu lupati, velti laiku mazulim. Ja kāds no viesiem tomēr atļaujas tev aizrādīt, ka māja nespīd un nelaistās, nekautrējies viņam iedot slotu un tīrīšanas līdzekļus, mudinot ķerties pie darba un palīdzēt.
  • Pieņem palīdzību. Tā vietā, lai noraidītu citu piedāvājumu, piemēram, pastaigāties ar mazuli, kamēr tu izgulies vai arī aizej pie friziera, piekrīti tam, jo ir svarīgi, lai tev būtu brīdis arī sev, kurā atgūt spēkus. Zini, tas nav nekas nosodāms - pieņemt citu palīdzību!
  • Ja cilvēki vēlas palīdzēt, bet nezina, kā, nekautrējies viņiem pateikt priekšā. Iespējams, tev ir vajadzīga palīdzība, lai kāds pieskatītu mazuli, kamēr tu pati apmeklē ārstu, vai arī priecātos, ja kāds palīdzētu pagatavot vakariņas, jo pašai tam gluži vienkārši neatliek laika. Tuvinieki un draugi tikai priecāsies palīdzēt, tāpēc met pie malas kautrīgumu un pasaki viņiem priekšā, kāda tieši palīdzība tev visvairāk ir nepieciešama.
  • Mazais restarts. Atpūtusies mamma ir laimīga mamma, tāpēc izmanto iespēju kaut uz piecām minūtēm dienā laukā iziet viena pati, uzticot mazuli tikmēr pieskatīt kādam citam. Dziļi ieelpo gaisu un atgūsti enerģiju!

Dodoties ārpus ierastās vides

  • Pirmajā pastaigā - kopā ar atbalstu. Pirmajā reizē, dodoties laukā ar mazuli, līdzi atbalstam ņem vēl kādu, piemēram, vīru, savu mammu vai draudzeni, kura jau arī ir māmiņa. Pirmā pastaiga ar mazuli būs satraukuma pilna, tāpēc drošs plecs tuvumā nodrošinās atbalstu.
  • Vienmēr līdzi autiņbiksītes un mitrās salvetes. Ja ir nepieciešamība doties ārpus mājas, vienmēr esi "kaujas gatavībā", kas nozīmē, ka ratu somā vai arī, ja dodaties kaut kur ar mašīnu, vienmēr līdzi jābūt minimālajam komplektam - autiņbiksītēm un mitrajām salvetēm. Tad jebkurā gadījumā arī situācijās, kad pēkšņi nepieciešams mazulītim nomainīt autiņus, būsiet gatavi. Drošībai vienmēr ņem līdzi arī rezerves drēbju kārtu.
  • Necenties visu saplānot līdz pēdējai minūtei. Ja līdz bērna piedzimšanai esi bijusi īsta pedante un perfekcioniste, kurai viss saplānots līdz sekundes simtdaļai, zini, ka tagad dzīve būs pavisam savādāka un mazulis tajā ienesīs savas korekcijas. Nepārcenties ar plānošanu - tā dzīve ar bērniņu šķitīs vienkāršāka, jo nebūs jāsatraucas, ka kaut kas nenotiek pēc plāna.

Laiks, kamēr iepazīstam savu mazuli, ir pilns uztraukumu, nezināmā, taču nesatraucies - tas ir ļoti īpašs laiks, kas vairs nekad neatkārtosies. Tieši tāpēc tver visu vieglāk, nepieciešamības gadījumā konsultējies ar speciālistiem un neatsaki tuvākajiem, kuri piedāvā savu palīdzību!

KURSI TOPOŠAJIEM UN JAUNAJIEM VECĀKIEM->>>