Autokrēsliņš jaundzimušajam: kas jāņem vērā

Autokrēsliņš jaundzimušajam: kas jāņem vērā

17. Jan 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Autokrēsliņš ir lieta, kas tev tiktiešām būs nepieciešama vēl pirms mazuļa dzimšanas, neatkarīgi no tā, vai automašīna tev ir vai nav. No dzemdību iestādes taču mazulīti mājās vedīsi tieši mašīnā, un bērniņš būs jāliek krēsliņā. Pat, ja neplāno braukt ar bērniņu kopā automašīnā, aizņemies krēsliņu kaut vai no draugiem vai radiem. Meklējot autokrēsliņu, jāņem vērā mazulīša vecums un svars. Tāpat pirms lietošanas jāpārliecinās par to, vai krēsliņš pareizi piestiprināts automašīnā. Tā drošības jostām jābūt ideālā stāvoklī. Kas vēl tev būtu jāzina par autokrēsliņa iegādi,noskaidro padomos.

Autokrēsliņa izmēri

Autokrēsliņa izmēros ir viegli apjukt, jo tie tomēr ir atšķirīgi. Dažkārt tiek uzsvērts, ka jāiegādājas 0 grupas krēsliņš, bet dažkārt, ka 0+. Kā saprast, kurš būtu piemērotākais? Vieglāk un drošāk izvēlēties krēsliņu, kad vari orientēties pēc mazuļa svara. Ieskaties tabulā!

SvarsVecumsGrupaLīmenis
No dzimšanas līdz 10 kg No 0 līdz 9 mēn. 0 1
No dzimšanas līdz 13 kg No 0 līdz 18 mēn. 0 + 1
no 9 kg līdz 18 kg No 9 mēn. līdz 4 gadiem 1 2
no 15 kg līdz 25 kg Līdz 6 gadiem 2 3
no 22 kg līdz 36 kg Līdz 12 gadiem 3 4

Pārnēsājams autokrēsliņš

Ja bērniņš sver mazāk par 13kg, viņam nepieciešams krēsliņš, kas novietajams pretēji braukšanas virzienam. Tie ir gan krēsliņi, gan tādas kā kulbiņas, ko var pieskaitīt 0 grupas krēsliņiem, svaram līdz 10kg. Pārnēsājamie autokrēsliņi pārsvarā tiek ieskaitīti 0+ grupā.

Pretējais braukšanas virziens ir jāievēro, jo atrodoties krēsliņā tādā pozīcijā, mazuļa galva un kakls tiek pareizi atbalstīti. Līdz laikam, kad mazuļa galviņa sāk slieties pāri krēsliņa atzveltnei, krēsliņš jātur pretējā braukšanas virzienā. Turklāt- jo vēlāk šī pāreja notiek, jo labāk. Mazi bērniņi daudz guļ, un mazuli var mašīnā ielikt pat bez viņa pamodināšanas. Pārnēsājamiem autokrēsliņiem ir ērts rokturis, tāpat mēdz būt arī speciāls spilvens galvai, kas nodrošina mazuļa galviņas statisko stāvokli mašīnas kustības laikā. Tādu spilventiņu jāizmanto vismaz pirmos 3 mēnešus, kad mazulis vēl pats neprot noturēt galviņu.

PAR

  • Bērnu var mašīnā ielikt un izņemt vairākas reizes, netraucējot viņam, bet, ņemot ārā autokrēslu un iestiprinot to atkal, laiku nedrīkst žēlo - vienmēr jāpārliecinās par to, ka krēsls uzstādīts pareizi.
  • Daži bērnu krēsli izmantojami mājās kā mazie šūpuļkrēsliņi.
  • Ja autokrēsls ir daļa no 3 vienā komplektācijas, to var uzlikt arī uz ratu rāmja.

PRET

  • Ar laiku bērns kļūst smagāks un viņu nest krēsliņā kļūst aizvien grūtāk.
  • Pārsvarā autokrēsliņi, izņemot tie, kuros bērniņš var normāli gulēt pilnā garumā, ir samērā šauri. Nedrīkst ļaut mazulim ilgstoši gulēt tādā krēsliņā, lai izvairītos no pārmērīgas slodzes uz mazuļa mugurkaulu, kas vēl tikai attīstās. Ja jums ir kādas šaubas par autokrēsliņa lietošanu, pārrunājiet sev interesējošos jautājumus ar pediatru.
  • Mazulis savu pirmo autokrēsliņu var izmantot vien pirmos 9-12 mēnešus. Pēc tam jāpērk būs otrā līmeņa, vai pirmās grupas autokrēsliņš. Jebkurā gadījumā, izvēloties mazuļa krēsliņu, orientējies uz bērna svaru, nevis viņa vecumu.

Kombinētais autokrēsliņš

Kombinētie autokrēsliņi ir uzstādāmi divos stāvokļos. Sākumā tos liek pretējā braukšanas virzienā automašīnā, un tad tie skaistās kā 0+ grupas krēsliņi. Kad mazulis sasniedz jau 13kg svaru, krēsliņus var likt braukšanas virzienā, un izmantot kā 1.grupas krēsliņu ar nosacījumu, ka krēsliņš tiek lietots līdz 18kg svara sasniegšanai.

Pēdējā laikā aizvien biežāk vecākiem tiek ieteikts mazuļus līdz 4 gadu vecumam tomēr pārvadāt pretējā braukšanas virzienā.

Pirmās grupas krēsliņi ir smagāki par pārnēsājamiem autokrēsliņiem, tiem nav roktura, tāpēc tie mašīnā paliek visu laiku. Ja iegādājaties kombinēto krēsliņu, pirms tā iegādes jāpārliecinās par to, ka autokrēsliņu iespējams normāli uzstādīt abos stāvokļos. Daudzi vecāki iegādājas uzreiz 2 krēsliņus, gadījumam, ja ir domas par otro bērniņu, jo tad mazulis var braukt jaundzimušajam piemērotā krēsliņā, bet vecākais bērniņš 1.grupas krēsliņā. Vienmēr izlasiet arī ražotāju rekomendācijas, attiecībā uz krēsliņa ekspluatācijas laiku, jo laika gaitā krēsliņš var izrādīties ne pārāk drošs.

Ir arī regulējami krēsliņi, kuru muguriņas slīpumu var regulēt. Un ir arī krēsliņi, kuros mazuļi mašīnā atrodas nevis braukšanas virzienā vai pretējā braukšanas virzienā, bet sānu novietojumā. Tādi krēsliņi parasti ir lieli, tie atgādina ratu kulbiņas un ir stiprināmi aizmugurējā mašīnas sēdeklī ar abām drošības jostām.

Drošības ieteikumi

Krēsliņi, kas uzstādāmi pretējā braukšanas virzienā, nav liekami priekšējā mašīnas sēdeklī, ja nav atslēgti automašīnas drošības spilveni. Lai pārliecinātos par to, ka jūsu iegādātajā krēsliņā mazulim atrasties ir droši, var konsultēties ar speciālistu.

Māmiņu Klubs

Pastāsti,kādi bija Tavi apsvērumi,izvēloties autokrēslu savai atvasei!

zacc zacc 18. Jan 2015, 13:51 laura.

izskatās, ka tu vienkārši neesi redzējusi normālu, mazajiem zīdainīšiem paredzētu autokrēslu. Manam krēsliņam bija speciālais ieliktnītis, bērns tajā nebija sēdus ar visu svaru uz dibena. Tāpat arī, piemēram, Maxi Cosi Pebbles ir ļoti ērti un labi.

Piekrītu gan, ka vispārējā cilvēku informētība un arī autokrēsliņu klāsts reizēm liek noelsties šausmās. manas pašas radi jaundzimušo sprādzēja ar skatu braukšanas virzienā... un vēl man aizrādīja, ka es sprādzējot jocīgi, bērns tak ceļu neredzot...

Par tām kulbām... nu nav viņas drošas, pat tās sprādzējamās. Trieciena brīdī bērns iekaras siksnās, vai tiek mests pret kulbiņas malu... Sēdeklītis labāk absorbē triecienu un IR drošāks. JA bērns tajā ir iesprādzēts PAREIZI (nevis, piemēram, pārlieku vaļīgi - ļoti bieži vecāki ar to grēko). Turklāt mūsu CSN ir pateikts, ka bērnam jāatrodas SĒDEKLĪTĪ. jā, diez vai ceļu policija par to sodīs, principā jau viņiem par šo vispār ir vienalga. Bet ir ļoti maz valstu, kur tādas kulbas ir atļautas. tas, ka ražo, nenozīmē vēl neko, diemžēl.
Lielos vilcienos gan uzskatu, ka visi šie sēdeklīši garantē ļoti mazu drošības procentu, tomēr. Vienīgi kategoriski iebilstu pret dezinformāciju, ka tās kulbas ir drošākas par krēsliņiem. Nav.

17. Jan 2015, 22:19 sonora_2012

pilnīgi piekrītu Tev 👍

17. Jan 2015, 20:00

Divdomīgs man tas teikums sanāca😃, ne jau Tu uzsver bet visur citur, bukletos, reklāmās tiek uzsvērts, ka jāliek tajos autokrēsliņos.

17. Jan 2015, 19:33 laura.

Katrs jau dara kā grib tas tiesa.
Tik jautājums - ja jau tie ir tik kaitīgi tad kāpēc visur uzsver, ka ir jāliek un, ka tā ir bērnu drošība ? Nedomāju, ka tie autokrēsliņi kropļo bērnus, vismaz neesmu sastapusi nevienu bērnu kuram būtu sakropļota mugura dēļ autokrēsliņa.

17. Jan 2015, 19:05 laura.

Kad jautāju savai dakterei par to vai ir labi bērnu tādā likt, viņa teica, ka ilgāk par pustundu nebūtu vēlams, ja mērojam tālāks ceļš tad ik pēc 30min vajadzētu bērna muguriņu atpūtināt. 😀
Man gan svarīgāk, lai bērns būtu drošībā un avārijas gadījumā noturētos vietā un paliktu dzīvs, un nepaliktu inavlīds vai tiktu kaut kādā veidā sakropļots !
Nav nemaz pašam jānesās, lai noiktu CSN, pietiek, ja ceļā trāpās kāds "ūber gudrs braucējs"... un šādi ar 30min braukšanu un pāris min atpūtu dodamies ceļā droši ! 😀 Autokrēsls ir izstrādāts ar C izliekumu , un šis C izliekums ir arī nēsājot slingā, un slings taču ir bērna mugurkaulam draudzīgs vai ne tā ??? 😀

17. Jan 2015, 17:48 laura.

Ceru, ka tev bija kulba kuru mašīnā varēja piesprādzēt...jo cik zinu visas kulbas piesprādzēt nevar. ☹

17. Jan 2015, 17:46 laura.

Ir speciāli autokrēsliņam paradzēti matracīši/pakaviņi un ar tiem mazulis nekur neļodzās...
Man liekas drausmīga tava bezatbildība, jo drošība ir PIRMAJĀ VIETĀ!!!
Un pa šiem ceļiem PATIEŠĀM BĪSTAMI ir vest mazuli bez autokrēsliņa !
Ir jau skaisti kad mazulis skaisti/svinīgi satīts no DZn. tiek vests mājās mātei vai tēvam klēpī, bet cik tas ir droši ?
Ne velti tieši visbargāk soda tos kuri tieši zīdaiņus vedā bez autokrēsliņa. 😉