7 lietas, kas tev būtu jāzina par krūts ēdināšanas uzsākšanu

7 lietas, kas tev būtu jāzina par krūts ēdināšanas uzsākšanu

18. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts ēdināšana ir viens no pasaulē skaistākajiem, emocionālākajiem un dabīgākajiem mirkļiem, ko sniedz tikai māmiņas un bērniņa tuvība. Ja esi topošā vai jaunā māmiņa, ir vismaz 7 lietas, kas tev būtu jāzina par zīdīšanu. Konsultē sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle Elita Svareniece.

Kā uzsākt krūts barošanu?

Svarīgi ir zīdīt pēc piedzimšanas pirmo 2 stundu laikā, jo tad mazuļa maņas ir visvairāk attīstītas.

Kāda ir pareiza mazuļa pielikšana pie krūts?

Elita Svareniece uzsver, ka katra sieviete skatās, lai ir izdevīgi, ērti un viegli pabarot, piebilstot, ka mazuļa ķermenītim jābūt taisnam, tai skaitā arī galviņai. Jāieņem pozu „vēders pret vēderu” jeb ar visu ķermeni mazulim jāatrodas pret mammas punci.

Nepareiza pielikšana pie krūts, kad krūts ir pie viena sāna vai arī mazuļa galva ir pagriezta uz vienu sānu, var radīt nepatīkamas sajūtas un sarežījumus.

Ko darīt, ja krūšu gali ir ievilkti?

„Mazuļi ir tik spēcīgi, ka viņi piezīžas pie krūts areolas un viņiem izdodas izveidot sev nepieciešamo krūts gala formu,” stāsta Elita Svareniece. Ja tas tomēr neizdodas, jo krūts gals ir izteikti uz iekšu, var mēģināt pirms barošanas pakairināt krūts galu.

Zīdīšanas laikā var lietot arī speciālus uzgaļus, ja māmiņas krūts ir ievainota, ja ir piena sēnīte vai mikroplaisiņas. Tomēr, lai krūts barošana būtu iespējas dabiskāka un sekmīgāka, vispareizāk būtu novērst situāciju, kuras dēļ problēmas veidojas, tāpēc jāparūpējas par regulārām krūšu gaisa peldēm un jānodrošina sausums, jo mitra vide ir tā, kurā visātrāk var savairoties baktērijas.

Pakaviņa izmantošana krūts ēdināšanā

„Pakaviņi ir lieliska lieta, kas var padarīt krūts ēdināšanu ērtāk, jo ļauj ieņemt dažādas pozas. Parasti māmiņas izvēlas pakavus, kas pildīti ar griķu sēnalām vai porolona bumbiņā. Izvēloties griķu pakaviņu, jāpatur prātā, ka tas ir smags un arī bērniņš ar katru mēnesi kļūst smagāks, tāpēc reizēm labāk izvēlēties pakaviņu ar porolona pildījumu,” stāsta Elita Svareniece.

Pateicoties pakaviņam ir viegli mainīt ēdināšanas pozu, vieglāk ir atbalstīt gan mammas muguru, gan bērna ķermeni.

Kāpēc pēcpusdienās un vakarā piena ir mazāk?

Elita Svareniece stāsta, ka iemesli var būt dažādi. Bērniņš pirmajās 6-8 nedēļās cenšas saražot sev nepieciešamo daudzumu un ne katrā ēdināšanas reizē izdodas saražot pietiekoši daudz piena, tāpēc var rasties sajūta, ka vakaros piena ir mazāk.

Tā kā reizēm mazuļi pie krūts tikai nomierinās, nevis aktīvi ēd, var rasties sajūta, ka piens paliek mazāk un mazāk, tomēr visbiežāk mazulis vienkārši sāk biežāk ēst nekā iepriekš un organisms pāris dienu laikā pats saprot, ka nu jāražo vairāk pieniņa, jo krūts barošanā darbojas vienkāršs likums - piedāvājumu nosaka pieprasījums. 

Ja baro ar krūti, ko drīkst ēst un ko ne?

Divu bērnu māmiņa Ilze atzīst, ka krūts ēdināšanas laikā ēda visu gan tad, kad baroja dēliņu, gan arī tagad, ēdinot savu meitiņu, atsakoties vienīgi no gāzētiem dzērieniem.

„Nav tādas vienas atbildes, kas derētu ikvienai, jo katra sieviete ir citādāka," pauž  bērnu māsa Elita Svareniece, piebilstot, ka bērniņš pats parādīs, kas viņam nepatīk.

Nosacījumi, kas būtu jāievēro:

  • Nevajag izraisīt krasas pārmaiņas – grūtniecības laikā ēst kaut ko, no kā pēc tam atsakies, tāpat arī nevajag pēkšņi sākt ēst lietas, kas nekad nav ēstas.
  • Maksimāli jāizslēdz saldumu (ogļhidrātu) lietošana ikdienā.

Vai mazulis uz nakts ēdienreizēm jāmodina?

„Ja bērnam ir mazs dzimšanas svars (zem 3 kg) vai arī bērns ir priekšlaikus dzimis, jābaro arī naktī, jo var gadīties, ka bērniņš pa dienu ēd daudz reižu, bet katrā reizē tomēr apēd maz,” tā par ēdināšanu naktī stāsta Elita Svareniece.

Vesels bērns koriģē savu miega un ēšanas režīmu pats, ļaujot mammai izmantot katru atpūtas iespēju.

Lai jums skaista krūts ēdināšanas pieredze!

Māmiņu Klubs

Sandras Lases zīdīšanas lekcija

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā