Svareniece: pirmā izvēle mazuļa kopšanā ir ūdens

Svareniece: pirmā izvēle mazuļa kopšanā ir ūdens

28. Feb 2014, 00:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazgājot dupsi jaundzimušajam, rodas jautājums- kā to darīt pareizi? Cik siltam jābūt ūdenim? Vai nepieciešams lietot ziepes? Sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece dalās ieteikumos, mazgājot mazuļa dupsi.

Priekšroka jādod ūdenim

"Pilnīgi noteikti izvēle numur viens, lai kur mēs atrastos, ir ūdens, jo mitro salvešu lietošana pirmajās dienās varētu būt kairinājums, kā rezultātā varētu veidoties autiņbiksīšu iekaisums, tāpēc ja vien ir iespējams, mazgājam dupsi ar tīru ūdeni," iesaka bērnu māsa.

Ja autiņbiksītes ir ļoti pilnas un vecāki pirmajās dzīves dienās baidās mazuli turēt ilgstoši rokās, tad bērnu ārsti iesaka lielumu noslaucīt ar mitrajām salvetēm un pēc tam ar mazuli uz rokām doties uz vannas istabu, kur zem silta tekoša ūdens nomazgājam dupsi.

Piemērota ūdens temperatūra

Svarīgi pirms tam noregulēt ūdens temperatūru tā, lai ūdens nebūtu pārāk karsts. Ūdens temperatūru var pārbaudīt uz rokas apakšdelma iekšējās puses, kur āda tikpat maiga un plāna kā uz jaundzimušā dupsīša.

"Plaukstu ūdens temperatūras noteikšanai neiesaka izmantot, jo tās ir diezgan norūdījušās," skaidro Elita Svareniece. "Pirmo reizi mazgājot dupsi pārāk karstā ūdenī, zīdainīša āda var tikt viegli applaucēta. Un nākamajā reizē, kad tuvosieties izlietnei, mazulis jau protestēs, jo zinās, ka tas ir bīstami."

Ziepes izmantot tikai pēc vajadzības

Rekomendācijās tiek ieteikts ziepes izmantot pēc vajadzības- tas nozīmē, ka katru reizi pie lielās vēdera izejas ziepes nav jāizmanto,jo arī tas nomazgā normālu floru un aizsargājošo slāni no ādas, padarot ādu uzņēmīgāku pret dažādiem iekaisumiem, sausumiem vai autiņbiksīšu dermatītu.

Padalies knifiņos, kā Tu mazgāji jaundzimušā dupsi!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

20140227100433-70520.jpg