Lielause: koliku laikā palīdzēs probiotikas saturoši preperāti

Lielause: koliku laikā palīdzēs probiotikas saturoši preperāti

25. May 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņi pirmo dzīves mēnesi lielāko daļu laika pavada miedziņā un, ēdot māmiņas pienu, tāpēc daudzām māmiņām var būt pārsteigums, kāpēc otrajā dzīves nedēļā mazulis kļūst nemierīgs, biežāk raud un ir sajūta, ka mazulīša punci kaut kas moka.  Kas ir kolikas, no kā tās rodas un ko darīt lai koliku laiku padarītu vieglāku, stāsta pediatre un ģimenes ārste Gerda Lielause.

Protams, sākumā mēs varētu domāt, ka bērniņš vienkārši prasa ēst vai vēlas mierinājumu, taču jālūko kā mazais uzvedas – ja mazulītis abas kājiņas velk tuvāk vēderiņam vai raudot izliec muguriņu, visticamāk, bērniņam ir sākušās kolikas. Tās ir vēdera sāpju lēkmes, kas var būt ilgākas par 3 stundām dienā un biežākas par 3 dienām nedēļā.

Kā stāsta pediatre Gerda Lielause, viņas praksē ir aptuveni 2/3 jaundzimušo, kuriem šīs kolikas ir. Koliku veidošanās iemesli var būt vairāki, taču kā biežāko bērnu speciālisti min tikko dzimuša bērniņa nenobriedušo kuņģa zarnu traktu.

“Pirmajos mēnešos attīstās nepieciešamā mikroflora un bērna adaptējas lielajai dzīvei, savukārt māmiņa pielāgojas mazulim, līdz ar to, ja ir runa par uzturu, mammas parasti saprot, ko viņas drīkst, ko nedrīkst ēst, jo tomēr ir pārtika, ko bērns nepārstrādā,” stāsta ģimenes ārste. “Tieši šī iemesla dēļ es runāju ar mazo pacientu vecākiem par pareizu ēšanu un par citām lietām, kas varētu izraisīt koliku rašanos."

Taču ne tikai tas, ko māmiņa dienas laikā ir ēdusi un bērniņš caur māmiņas pienu ir saņēmis, var likt mazajam bēbīša puncītim sarauties sāpēs.

Arī tam, cik daudz māmiņai veidojas pieniņš, var būt ietekme uz mazulīša puncīša pašsajūtu.

Viens koliku cēloņiem mēdz būt arī hiperlaktācijas sindroms- situācija, kad māmiņai veidojas ļoti daudz piena. Sākumā piens atšķiras no pirmpiena, kas bija pēc mazuļa dzimšanas pirmajās dienās. Piens sākumā izveidojas konkrēti uz vienu barošanas reizi lielā apjomā un satur ļoti daudz laktozes un maz olbaltumvielu, līdz ar to bērniņš aktīvi ēdot sarijas arī gaisu un zarnu traktā uzkrājas šīs gāzes, jo mazulis saņem daudz ogļhidrātu, bet par maz olbaltumvielu, kas savukārt stimulē apetīti, līdz ar to notiek pārešanās un vēdera pūšanās pastiprināto gāzīšu dēļ,” secina pediatre.

Turklāt ir svarīgi, lai bērniņš pirmos dzīves mēnešus pavadītu bez liekiem ārējiem uzbudinājumiem vai kairinājumiem. Lai gan vecākiem gribas jau iepazīstināt radus un draugus iepazīstināt ar jauno ģimenes locekli, tieši saspringta atmosfēra mājās, pārlieku daudz viesi, pārlieku skaļa mūzika, sabiedriskās vietas mazulim rada nogurumu un šis nogurums var izpausties kā kolikas, kas visbiežāk parādās pēcpusdienā un vakaros.

Kā palīdzēt mazulim koliku laikā

“Ja pie mazuļa raudāšanas vainīgas ir kolikas, tad pirms ēšanas mazuli var nolikt pagulēt uz punča, kas palīdzēs izmasēt punci no liekajām gāzītēm,” iesaka Gerda Lielause. “Tāpat labi var palīdzēt arī silta vanniņa.”

Protams, visas šīs metodes noder laikā, kad mazulis cīnās ar kolikām, taču ārsti parasti iesaka bērniņam dot arī probiotikas saturošus preperātus, lai mazinātu bērniņa pārdzīvojumus.

Ģimenes ārste stāsta, ka ir aptiekās ir pieejami dažādi probiotiķu līdzekļi, tomēr viņa atgādina, ka katram probiotiķim ir savs pielietojums, tāpēc izvēloties, kuru dot savam mazulim, jāņem vērā, vai tas vairāk piemērots zīdaiņiem vai lielākiem bērniem.

Probiotikas ir dzīvās baktērijas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu. Lai probiotikas varētu palīdzēt mūsu mazulim, tām ir jābūt spējīgām izdzīvot zarnu traktā, saskaroties ar kuņģa skābo vidi. Zinātnieki ir atklājuši un izpētījuši, ka baktērija ar nosaukumu Lactobacillus reuteri Protectis palīdz uzveikt kolikas.

Šī baktērija ir iegūta no māmiņas piena, tā ir dabiska un spējīga izplatīties pa visu zarnu traktu, tāpēc vēlams savam mazulim dot tieši šo baktēriju saturošus pretkoliku līdzekļus. Turklāt tās koncentrācija zarnu traktā mazinās tikai pēc 21 dienas.

Biogaia® probiotikas drīkst lietot arī neiznēsātiem un priekšlaicīgi dzimušiem bērniem, kuru svars ir mazāks par pusotru kilogramu, tāpat šo līdzekli drīkst lietot arī tie pacienti, kuriem ir laktozes vai govs piena olbaltuma nepanesamība.

Ja mazulītim ir kolikas, tad tās var ilgt 3 līdz 4 mēnešus, taču ap pus gada vecumu visbiežāk izzudīs pavisam. Taču vienmēr ir ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu, lai patiesi zinātu, kas mazulītim kaiš un mēs kaut ko nepalaistu garām nepamanītu.

Personīgā pieredze


Laura, Karlīnas un Airisas māmiņa

Pirmo nedēļu viss bija mierīgi, jo mēs gulējām ļoti forši, likās ideāls bērns. Pēc tam jau sākās un palika uz nakts pusi nemierīgāka un varēja redzēt, kā mazā velk kājiņas pie punča un kļūst daudz nemierīgāka.

Pa dienu mazajai viss ir kārtībā- labi guļ, nedaudz pačīkst pie aizmigšanas, bet vakaros kādas trīs stundas pabļauj gan - kā noliek gultiņā, tā viņa sāk čīkstēt, jānēm uz rociņām un pie tēva vislabāk čuč.

 Es acīmredzot pa visu dienu esmu sastresojusies, un pati esmu tāda nemierīgāka, noteikti to jūt, savukārt tētis ir neitrālāks, nav sastresojies, neuzņem to enerģiju.

Mēs ar vīru dalām lomas – viens panēsā, tad otrs panēsā vai vēderiņu pamasējam, savukārt mamma man ieteica vecu metodi – siltu autiņu uz vēderiņa, tad viņa tā labi var pačučēt.

No medikamentiem ārsts izrakstīja vienu līdzeklīti un tad mēs pāris pilieniņus dienā iedodam, paēd krūti, tad arī iedodam tās zālītes, lai arī vieglāk ir. Ja nedodu, tad šķiet, ka atkal sākas kolikas, savukārt, ja iedodu, tad redzu,ka mazā mierīgāka.

Tagad jau zinu, ka tas ir pārejošs laiks un divu trīs mēnešu vecumā tas pāries; ar Karlīnu bija grūtāk, jo viss bija jauns un šķita, ka nevaru nekādi mazajai palīdzēt, tomēr tagad priecājos, ka tagad ir dabīgi līdzekļi,kas palīdz.

Māmiņu Klubs

BioGaia® Protectis probiotikas

Pētījumos ir pierādīts, ka:

L. reuteri Protectis samazina ikdienas raudāšanas laiku par 74 % pēc vienas nedēļas lietošanas*

Dienas deva ir tikai 5 pilieni,taču tie satur 100 miljonus dzīvas Lactobacillus reuteri Protectis.

Pilieni var tikt uzpilināti uz karotes vai arī piejaukti pienam, ūdenim  vai arī jebkuram citam piemērotam dzērienam vai ēdienam.
No veiktajiem pētījumiem secināts, ka dienas deva pieci pilieni L. reuteri reizi dienā ir droša un tai piemīt probiotiska iedarbība uz cilvēkiem. 

 

_________________________________

*Savino F et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in the treatment of infantile colic: a clinical and microbiological, randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Pediatrics, in press.