Kā barot dvīņus?

Kā barot dvīņus?

08. May 2010, 12:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Sarunās māmiņa Sandra jautājusi par to, kā barot dvīņus ar krūti. Sandra, lūk, te būs atbilde!


Bieži vien māmiņas, kuras uzzina, ka dos dzīvību uzreiz diviem mazuļiem, nobīstas no domas par zīdīšanu – kā man izdosies pabarot divus mazuļus, ja citas netiek brīžam galā ar vienu? Tomēr satraukumam nav pamata.

 

Tāpat kā pēc viena bērna dzimšanas, arī tad, kad piedzimuši dvīņi, svarīgi ir, ka mazie tiek pielikti pie krūts pēc iespējas ātrāk. Sievietes ķermenis ir ļoti gudri iekārtots, proti, jo vairāk bērns zīž mātes krūti, jo vairāk viņas organismā tiek ražoti „zīdīšanas” hormoni un tie palīdz rasties vairāk pienam. Citiem vārdiem, pieprasījums nosaka piedāvājumu.

 

Taču, ja dvīņi nāk pasaulē ātrāk par noteikto laiku, viņi drīz pēc dzimšanas no māmiņas tiek nošķirti. Šādā situācijā ir svarīgi, ka māmiņa saglabā savu pienu un cenšas bērniņus barot jau no paša sākuma, kaut ar nelielām piena porcijām, pārējo atslaucot ar elektrisko vai mehānisko pumpīti un, piemēram, sasaldējot, veidojot piena banku.

 

Pareiza darbu organizēšana

 

Protams, pirmais gads kopā ar dvīņiem ir grūtāks, nekā māmiņām ar vienu bērnu. Tādēļ atkal un atkal tiek uzsvērts – jau grūtniecības laikā parūpējies par to, lai pēc bērnu piedzimšanas Tev nebūtu ar visu jātiek galā vienai pašai. Kopā ar savu partneri izlemj, kādiem cilvēkiem varēsiet lūgt palīdzību ikdienas atvieglošanā.

 

Jau grūtniecības laikā nodibini arī labus kontaktus ar ginekologu vai vecmāti, kura varētu Tev vajadzības gadījumā izlīdzēt ar padomu abu mazuļu zīdīšanā vai arī vērsies pie zīdīšanas konsultantēm.

 

Tāpat mēģini atrast vecākus, kuriem ģimenē jau aug dvīņi, jo komunicējot ar šo ģimeni, Tu sapratīsi, ka ar saviem jautājumiem un bažām neesi vienīgā pasaulē, bet citiem dvīņu vecākiem ir klājies tieši tāpat!

 

Zīdīšanas uzsākšana

 

Zīdīšanas sākumā ir svarīgi ievērot sekojošus principus:
-    zīdīt pēc iespējas agrāk;
-    zīdīt bieži;
-    nekrist panikā, ja sākumā piena ir pavisam maz.

 

Ja piens ir jānoslauc, jo bērniņi atrodas, piemēram, slimnīcā, tad svarīgi ir noslaukt pienu ik pa 2-3 stundām un vismaz vienreiz naktī.

 

Māmiņ, zīdot dvīnīšus vai trīnīšus, ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk zīdīšanu padarīt par rutīnu, lai netiktu lieki tērēts laiks! No sākuma, kamēr Tu iemanīsies kādās pozīcijās bērniņus zīdīt ir visērtāk, tikmēr Tu noteikti to vien darīsi, kā viņus barosi, bet tas nekas! Centies būt pēc iespējas mierīgāka un atpūsties starp barošanas reizēm, lai sākuma perioda grūtības varētu pievarēt jau saknē. Tādēļ vislabāk par galveno uzturēšanās vietu iesākumā Tev un mazajiem padarīt guļamistabu. Sākotnēji baro mazuļus pēc pieprasījuma, vienmēr, kad Tev šķiet, ka mazie vēlas ēst (atceries par pieprasījuma un piedāvājuma likumu!).

 

Vai barot mazuļus vienlaicīgi vai katru atsevišķi?

 

Zīdot dvīņus Tev ir iespēja izvēlēties – zīdīt viņus kopā vai atsevišķi. Ideālo pozīciju Tev izdosies atrast, izmēģinot dažādas zīdīšanas pozas. Kad atklāsi veiksmīgāko, drīz vien, šādi zīdot mazuļus, zīdīšana kļūs par rutīnu.

 

Vienlaicīgai barošanai ir vairāki plusi, piemēram, ja viens bērniņš zīž mazāk aktīvi vai šis process viņam sagādā grūtības. Otra, stiprākā bērna zīšana izraisa piena ražošanās refleksu un otrs var vairs tik ļoti nenopūlēties. Kopīga zīdīšana ietaupa laiku, optimāli ierosina piena ražošanu un ir neaizstājama mirkļos, kad abi mazuļi ir izsalkuši vienlaicīgi!

 

Dažām sievietēm tomēr labāk patīk zīdīt katru mazuli atsevišķi, piedāvājot abas krūtis, vai arī katram bērnam „atvēlot” savu krūti.

 

Ja mazuļi ir paēduši un apmierināti, nav nepieciešams vadīties pēc kaut kādiem stingriem standartiem, māmiņa zīdīšanu var pakārtot savām izjūtām.

 

Dažiem dvīņiem tomēr neizdodas pierast pie vienlaicīgas zīdīšanas ritma, piemēram, ja viens izdzer krūti pilnīgi tukšu ik pa 4 stundām, bet otrs panašķējas ik pēc divām. Nenokar tādā gadījumā galvu, bet uztver atsevišķo zīdīšanu kā priekšrocību, jo tādā veidā Tu vari katram bērnam veltīt īpaši daudz uzmanības, kas ikdienā ar dvīņiem ir īsta luksus lieta.

 

Padomi, kas padara zīdīšanu vieglāku:

 

-    parasti prakse parāda, vai labāk vienam bērnam visu laiku piedāvāt to pašu krūti, vai tomēr labāk puses mainīt;

-    ja bērniem ir dažādi paradumi zīžot vai viņi pieņemas svarā atšķirīgi, noteikti nepieciešams mainīt katrā ēdienreizē puses, lai abas krūtis saņemtu vienādu kairinājumu;

-    pie pilnākās krūts liec izsalkušāko mazulīti;

-    jaundzimušie un īpaši priekšlaicīgi dzimuši mazulīši ļoti ātri nogurst, tādēļ viņi nevēlas zīst ilgi;

-    iesākumā katram bērnam pietiks ar 5-7 minūšu garām maltītēm, tomēr drīz mazuļi strauji pagarinās ēšanas laiku;

-    vidēji, ja bērns dzer raiti, viņš var izzīst katru krūti pēc apmēram 10 minūtēm.

 

Nakts zīdīšanas

 

Zīdīšana naktī parasti notiek atkarībā no tā, kā māmiņa to vēlas. Dažas mammas baro mazuļus pēc pieprasījuma, citas atkal pēc pirmā paēšanas ceļ augšā otro, lai varētu pašas arī nedaudz pagulēt. Katrā gadījumā guli naktī savu mazuļu tuvumā un vēro, kā vari iekārtot zīdīšanas, lai nakts būtu pēc iespējas mierīgāka.

 

Māmiņa nedrīkst sevi fiziski pārslogot


Pareizas un ērtas zīdīšanas pozas atrašana ir ļoti svarīga! Tā kā dvīņu mammai gan dienā, gan naktī vairākas stundas jāpavada, zīdot bērni, kakls, pleci un mugura ir papildus ārkārtīgi noslogoti. Tas var novest pie kārtīgām muskuļu sāpēm. Pievērs uzmanību tam, lai mugura būtu atbalstīta un katrā sānā novieto pa pamatīgam spilvenam, uz kura vari bērniņus uzlikt. Polsterējuma augstumam jābūt tādam, lai mazuļi varētu ērti aizsniegt krūtsgalus.

 

Noderīgs ir arī lielais barošanas pakaviņš. Ērti mazuļus barot ir sēžot lielā gultā vai dīvānā, kur māmiņa var atbalstīt muguru.

 

Lielākā problēma ir tā, ka māmiņai ir tikai divas rokas, tas apgrūtina palīdzību, ja mazuļi nemāk pareizi satvert krūtsgalu vai abus ir grūti pacelt sagaidīt atraudziņu.

 

Vienlaicīgas zīdīšanas pozīcijas attēlos

dvini_2

Paralēlā zīdīšana: abi bērni atrodas vienā virzienā, viens ir šūpuļa satvērienā, otrs futbolbumbas satvērienā.

dvini_3

Abi bērni futbolbumbas satvērienā: abi bērni gan pie labās, gan kreisās krūts guļ ar ķermeņiem un kājiņām uz aizmuguri.

dvini_2_1

X – pozīcija: abi bērni atrodas šūpuļa satvērienā, bērnu ķermeņi krustojas gurnu rajonā.

V-pozīcija: abi bērni atrodas šūpuļa satvērienā, abu bērnu kājas atrodas blakus un ķermenīši veido V burtu.

 

Uzzini vairāk, ielūkojoties Māmiņu Kluba zīdīšanas ABC!

DVD Nr.1 saturs:


- Krūts zīdīšanas ABC

Vēl šajā DVD:

- Dzemdību pozas vieglākām dzemdībām
- Mazuļa hendlings līdz 6 mēnešiem
- Bērnu emocionālā attīstība
- Bērnu intelektuālā attīstība 2 gadu vecumā