Cik bieža ir vēdera izeja jaundzimušajiem?

Cik bieža ir vēdera izeja jaundzimušajiem?

19. Oct 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Cik bieži mazulim dienā vajadzētu iziet vēderam un kādā krāsā vajadzētu būt kakai?" jautā Māmiņu Kluba biedrene. Atbild medicīnas sabiedrības "ARS" pediatre Astrīda Dzirniece.

Jaundzimušajam vēdera izeja mēdz būt pat 8 līdz 10 reizes dienā un vecākiem nevajadzētu uztraukties ja līdz 3 mēnešu vecumam vēdera izejas biežums samazinās. Svarīgākais, lai vēdera izeja būtu vismaz vienu reizi dienā.

Un arī vienai dienai bez vēdera izejas nevajadzētu radīt bažas. Ja mazulis ēd labi un slapina autiņbiksītēs 5 vai 6 reizes dienā, visticamāk, ka mazulis saņem pietiekami daudz barības. Ja mazulis kļūst nemierīgs, slikti jūtas un ir piepūties vēders, visticamāk, ka mazulim sakrājušās gāzītes un zarniņas ir pilnas, tāpēc vajadzētu parunāt ar savu pediatru,kā atvieglot mazulim šīs sajūtas.

Ja runā par krāsu, tad pirmajās dienās jaundzimušā izkārnījumi ir tumši un biezi, to sauc par mekoniju. Kad mazulis sāk ēst māmiņas pienu un zarniņās sākas kustība, izkārnījumi kļūst dzeltenīgi, tomēr arī nokrāsa var mainīties atkarībā no tā, ko māmiņa ir ēdusi, cik labi padzēries ir mazulis; kādu maisījumu viņš ēd.

Cik bieži Tavam jaundzimušajam bija vēdera izeja?

Māmiņu Klubs


Eksperts

Astrīda Dzirniece

medicīnas sabiedrības "ARS" pediatre
Astrīda Dzirniece Vecāku skolā
Liene Krúza Liene Krúza 19. Oct 2014, 15:50

pirmos 3menesus delenam veders izgaja pc katras edien reizes un tas aptuveni bija10x. 3menesos peksni vedera izeja mainijas,bija laiks,ka puncis izgaja tik reizi nedela,bet jutas labi. ta bija kadu menesi,tad atkal viss normalizejas un puncis izgaja katru dienu,citreiz vienu citreiz 3