Vitamīnu trūkums vai pārdozēšana grūtniecības laikā

Vitamīnu trūkums vai pārdozēšana grūtniecības laikā

12. Mar 2013, 10:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gandrīz visām māmiņām kā vienai, iestājoties grūtniecībai, ārsts iesaka lietot vitamīnus, esam sagatavojuši izglītojošu rakstu,lai uzzinātu, kā iespējams sajust vitamīnu trūkumu organismā un vai iespējams vitamīnus pārdozēt.

Konsultē Auxilia Prima ārstu prakses ginekologs Zane Krastiņa.

Ziņa par to, ka pēc 9 mēnešiem kļūsim par māmiņām, mūs noteikti izmaina – mēs daudz vairāk sākam piedomāt par savu dzīves ritmu un to, kā veidojam savu ikdienu, taču arī mūsu pašsajūtai ir nozīme.

Mēs atsakāmies no kaitīgiem ieradumiem, ja tādi ir, daudz rūpīgāk sekojam līdzi tam, ko ēdam un, protams, dodamies vizītē pie ginekologa, lai saprastu vai mūsu organisms ir gatavs mazulīša sagaidīšanai – vai fizioloģiski esam veselas un kādus vitamīnus mums lietot, ja ir tāda nepieciešamība.

Kā atzīst ginekoloģe Zane Krastiņa, vitamīnu trūkumu nav iespējams noteikt: „Protams, ar analīžu palīdzību iespējams noteikt feritīna līmeni, var novērtēt hemoglobīna līmeni, bet ar pārējo vitamīnu un mikroelementu noteikšanu var būt grūtības, jo magnijs atrodas audos, nevis asinīs, tāpēc veicot asins analīzes un noskaidrots, ka magnijs ir normā, tas nenozīmē, ka tieši tā ir.

Kādu vitamīnu vai mikroelementu trūkumu organismā var noteikt tikai pēc sūdzībām, piemēram, kāju krampjiem, kas biežāk saistīti ar magnija deficītu vai arī ar kalcija deficītu organismā.

Nepieciešamo vitamīnu uzņemšana

Tieši tāpēc ārsti iesaka padomāt par vitamīnu uzņemšanu. Pirmais no tiem noteikti ir folskābe, kuru vēlams sākt lietot 4 mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās. Tas varētu izdoties, ja apzināti plānojam mazulīša ieņemšanu.

Folijskābe ir B grupas vitamīns, to sauc arī par B9 vitamīnu. B vitamīns ir vajadzīgs, lai nodrošinātu organisma pamata procesus – lai sekmētu sarkano asinsķermenīšu veidošanos un stiprinātu imūnsistēmu.

Lai folskābe pilnvērtīgi darbotos, tā ir jāuzņem kopā ar B grupas vitamīniem. Dzīvi padarot vienkāršāku, iespējams lietot kompleksos vitamīnus, kuros ir attiecīgā folskābes deva.

Folskābe ir atrodama arī pārtikas produktos, jālūko pēc tiem, kuri ir zaļā krāsā – kāposti, pētersīļi, spināti, sparģeļi, zirņi, taču folskābe ir atrodama arī bietēs, ziedkāpostos, pupās un apelsīnos.

Taču visbiežāk mēs esam dzirdējušas, ka tieši dzelzs ir tas, kas trūkst topošās māmiņas organismā.

Dzelzs daudzums grūtniecības laikā var samazināties, jo mūsu organisms veido papildus asins šūnas.

„Grūtniecei pieaug kopējais cirkulējošais asins daudzums, dažkārt līdz pat 30%, tāpat diezgan lielā mērā pieaug šķidruma daudzums jūsu asinsvados, arī sirdij grūtāk,” stāsta ginekoloģe Zane Krastiņa. „Ap 23.-24. nedēļām ir brīdis, kad visvairāk rodas jaunas asins šūnas un tā kā dzelzs ir viena no pamatsastāvdaļām, praktiski lielākajai daļai grūtnieču starp 20. un 30.grūtniecības nedēļām nepieciešams lietot papildus dzelzs preparātus.

Dzelzs trūkumu gaidību laikā mēs varam izjust kā pastiprinātu nogurumu, vājumu, mēs varam kļūt uzņēmīgākas pret dažādām slimībām. Tas ir rādītājs, ka grūtniecība nenorit veselīgi, taču speciālisti saka, ka tiešu kaitējumu mazulim nepietiekams dzelzs daudzums nespēj nodarīt.

Protams, mēs varam ieviest korekcijas savā ēdienkartē un mēģināt dzelzi uzņemt dabiskā veidā, ēdot, griķus, spinātus, ķirbjus, bietes, liesu gaļu – īpaši teļa, pākšaugus. Ja tomēr mums tas neizdodas, jāizvēlas kāds no dzelzs preperātiem.

„Tomēr es vienmēr atgādinu, ka nevajadzētu lietot tīros dzelzs preparātus kopā ar magnija preparātiem, jo tie traucē uzsūkšanos, tādējādi dzelzs vislabāk uzsūcas atsevišķi viens pats, ne kompleksajos vitamīnos,” atgādina ginekoloģe. „Jāsaka tā, ka galvenokārt šo dzelzs uzņemšanu ne tikai pats vitamīns, bet arī palīgielas, kas ir vitamīnā iekšā.

Noteikti pirms lietošanas vajadzētu izlasīt lietošanas instrukciju, jo dzelzs preperāti lielākoties ir paredzēti lietošanai tukšā dūšā, kas būtu 30 minūtes pirms ēšanas, kopā ar kādu dzērienu.

Vitamīnu pārdozēšana

Ja vitamīnus grūtniecības laikā mēs lietojam nepārdomāti, ir iespēja tos pārdozēt, lai gan, protams, ne visus. A vitamīns ir viens no tiem, kuru varam uzņemt par daudz.

„Var nejust vitamīnu pārdozēšanu, jo A vitamīnam ir kerotogēna ietekme, turklāt lietojot šo vitamīnu lielās devās mazā grūtniecības laikā, auglim var izveidoties dažādi iekšējo orgānu attīstības traucējumi, gan attīstīties anomālijas,” stāsta Zane Krastiņa, piebilstot, ka arī dzelzs preparātus var pārdozēt, ja tie tiek uzņemti intravenozi, jo caur muti lietojamos dzelzs preparātus pārdozēt nevar.”

Cik daudz šķidruma uzņemt grūtniecības laikā?

Gaidot mazulīti, noteikti jāseko līdzi tam, cik daudz šķidruma dienas laikā uzņemam, lai mēs būtu veselīgas māmiņas.

Citrona šķēlīte ūdenī ir arī labs veids kā papildus uzņemt C vitamīnu, jo īpaši laikā, kad apkārt klejo dažādi vīrusi. Taču nav vēlams aizrauties ar saldinātiem un gāzētiem dzērieniem.

Ja runā par šķidruma daudzumu, tad 300mg jeb 2-3 kafijas tasītes ir atļautais kofeīna daudzums, kas ir vienlīdzīgs ar 2-3 kolas glāzēm. „Ja ir problēmas, ka ir liekais svars un tas strauji pieaug, tad labāk dot priekšroku kafijai,nevis kolai.”

Tieši dažādi saldumi un neveselīgas uzkodas var likt mūsu svaram gaidību laikā pieaugt, taču ārsti daudz vairāk uztraucas par to, ja svars nepieaug. Izrādās minimums ir 6 līdz 7 kilogrami, kas mums būtu jāuzņem gaidot bērniņu, taču visbiežāk mūsu svars pieaug par 15 līdz 17 kilogramiem.

Kad papildus uzņemtais svars pārsniedz 20 kilogramu atzīmi, mūsu pašsajūta var kļūt apgrūtinoša. Taču atceramies, ka grūtniecība nav slimība un, ja mums kārojas kūciņa vai čipsi, mums nav vienmēr sev viss jāaizliedz, jo dzīvē nav tikai pareiza vai nepareiza rīcība, dzīve ir jāprot izbaudīt, jo īpaši gaidību laikā.

Māmiņu Klubs