Vitamīni un minerālvielas grūtniecības un bērniņa barošanas laikā

Vitamīni un minerālvielas grūtniecības un bērniņa barošanas laikā

30. Oct 2013, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā notiek dabisks ķermeņa masas pieaugums, vajadzība pēc enerģijas palielinās vidēji par 300 kcal dienā - audu veidošanai, vielmaiņas nodrošināšanai, fiziskām aktivitātēm, termoģenēzei. Grūtniecības un laktācijas laikā palielinās arī vajadzība pēc vitamīniem un minerālvielām, kuri nepieciešami dažādu procesu nodrošināšanai mātes un bērniņa organismā. Adekvāta vitamīnu un minerālvielu uzņemšana šajā laika posmā ir ļoti svarīga.

Īpaša uzmanība jāpievērš folijskābes, joda un dzelzs pietiekamai uzņemšanai. Folijskābes un joda uzņemšana tikai ar barību grūtniecības laikā ir apgrūtināta. Nav iespējams nodrošināt palielināto vajadzību pēc šīm vielām tikai ar pārtiku. Dienā grūtniecēm un barojošām māmiņām nepieciešams uzņemt 400-600 µg folijskābes. Tās deficīts var izraisīt anēmiju, grūtniecības laikā nervu caurulītes defektus bērnam (radot galvas un muguras smadzeņu attīstības traucējumus). Šīs komplikācijas iespējams novērst ar pietiekamu folijskābes uzņemšanu - to ieteicams uzsākt lietot vismaz 4 nedēļas pirms plānotās grūtniecības. Folijskābe uzlabo arī laktācijas spēju. Iedzimtu nervu caurulītes defektu risku samazināšanā liela nozīme ir arī B12 vitamīnam. To grūtniecēm un barojošām māmiņām nepieciešams uzņemt 3 µg dienā.

Grūtniecēm un sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, ļoti bieži tiek novērots nepietiekams dzelzs daudzumam organismā, kā rezultātā attīstās dzelzs deficīta anēmija. Šādām sievietēm nepieciešams uzņemt 20-30 mg dzelzs dienā.

20130930152715-38112.jpg

Visvairāk grūtniecības un laktācijas periodā palielinās nepieciešamība pēc kalcija – dienā jāuzņem vismaz 120-130 mg. Kalcijs nepieciešams bērna kaulu un zobu attīstībai, it sevišķi otrajā grūtniecības trimestrī, kad mazulis aug ļoti strauji, kā arī visu laiku, kamēr bērniņš tiek barots ar krūti. Ja māmiņai uzturā pietrūkst kalcija, organisms to mēģina iegūt no kalcija depo kaulaudos, bet tas var novest pie situācijas, kurā var ciest grūtnieces zobi un kauli, jo iestājoties kalcija deficītam, bērns sāk "ņemt" kalciju no krājumiem- mātes kauliem un zobiem.  

C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas veicina folijskābes un dzelzs uzsūkšanos. Grūtniecēm un sievietēm barojot ar krūti, nepieciešams uzņemt 110-120 mg dienā. Otrs dabiskais antioksidants ir E vitamīns, ko grūtniecēm nepieciešams uzņemt 13 mg dienā, sievietēm, kas baro ar krūti- 19 mg. Tas arī palīdz saglabāt apaugļotās olšūnas (zigotas).

Magnijs paplašina asinsvadus, tādējādi uzlabo asinsapgādi arī grūtniecības laikā. Tas palīdz gan nodrošināt pareizu sirdsdarbību, gan regulēt ķermeņa temperatūru. Magnija deficīta gadījumā ir iespējams bezmiegs, pasliktināta pašsajūta un nogurums, krampji kājās.

Katrai 4. sievietei jau grūtniecības sākumā un katrai 2. sievietei pēcdzemdību periodā novēro joda deficīta izraisītu vairogdziedzera palielināšanos. Joda deficīts ir saistīts ar spontānā aborta, priekšlaicīgu dzemdību un augļa nāves risku. Grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, dienā nepieciešams uzņemt 200 μg joda.

Grūtniecības laikā var novērot arī B1 vitamīna deficītu. Tā galvenās pazīmes- galvassāpes, slikta dūša, nogurums. Grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, dienā nepieciešams uzņemt 1,2 mg B1 vitamīna dienā.

B2 vitamīna trūkums var izpausties ar anēmiju, dermatītu. Grūtniecības laikā pastāv augļa anomāliju- aukslēju šķeltnes risks. Grūtniecēm un barojošām māmiņām nepieciešams dienā uzņemt 1,4 – 1,6 mg dienā. B1 un B2 vitamīni palīdz atvieglot arī migrēnas galvassāpes.

Vitamīns B6 mazina nelabu dūšu pirmajā grūtniecības trimestrī. Grūtniecēm nepieciešams uzņemt 1,6 mg vitamīna B6 dienā.

Vitamīna D deficīts ir saistīts ar rahīta attīstību jaundzimušajiem, grūtniecības laikā ar augļa augšanas aizturi, skeleta deformācijām un pazeminātu dzimšanas svaru, autoimūno slimību attīstību. Grūtniecēm un barojošām māmiņām nepieciešams uzņemt 5-10 μg D vitamīna dienā.

Liels cinka deficīts ir saistīts ar augļa augšanas aizturi un spontānā aborta risku. Cinks piedalās DNS proteīnu regulācijā un DNS funkcijas nodrošināšanā, īpaši svarīgs grūtniecības laikā noritošajai ātrai šūnu augšanai. Grūtniecēm un barojošām māmiņām nepieciešams uzņemt 10 mg cinka dienā.

Svarīgi ir sekot tam, lai grūtnieces un jaunās māmiņas uzturs būtu sabalansēts un pilnvērtīgs, tiktu uzņemti arī pārējie vitamīni un minerālvielas pietiekamā daudzumā. Par pietiekošu vitmīnu un minerālvielu uzņemšanu ir nepieciešams domāt jau laicīgi plānojot bērniņu, lai nodrošinātu gan māmiņas, gan bērniņa veselību un labu pašsajūtu.

Raksts tapis sadarbībā ar uztura speciālisti Annu Oborsku

20130930152657-34898.jpg

Jonax „Pregnahealth” ir rūpīgi izstrādāts un sabalansēts vitamīnu un minerālvielu komplekss māmiņas un mazuļa veselībai. Tas satur 19 vitamīnus un minerālvielas - visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, lai sagatavotu savu organismu sekmīgai bērniņa ieņemšanai, veiksmīgai grūtniecības norisei un veselīgam bērniņam. „Pregnahealth” satur visus vitamīnus un minerālvielas tieši grūtniecēm un barojošām māmiņām paredzētajās devās- ar palielinātu folijskābes, B grupas vitamīnu, D vitamīna, dzelzs, cinka un joda saturu.