Vienkārši paņēmieni, kā grūtniecības laikā mazināt nogurumu

Vienkārši paņēmieni, kā grūtniecības laikā mazināt nogurumu

20. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā topošās māmiņas ķermenim palielinās ne tikai fiziskā, bet arī psiholoģiskā slodze, līdz ar to dažkārt noguruma sajūta ir tik liela, ka tā traucē pilnvērtīgi izbaudīt gaidību laiku.

Nogurums grūtniecības laikā visbiežāk saistīts ar hormonālajām izmaiņām organismā. Gaidību sākumā aktīvi tiek ražots progesterons, kas organismu it kā ieaijā relaksējošā stāvoklī, radot miegainību, smaguma sajūtu kājās un citas noguruma pazīmes. Savukārt grūtniecības 2. un 3. trimestrī topošā māmiņa vēlas vairāk atpūsties augošā punča dēļ, kas palielina slodzi uz muguru, kājām, vēderu un iegurņa muskuļiem. Protams, papildus visam savu artavu kopējā nogurumā dod arī psiholoģiskie aspekti - satraukums par gaidību norisi, dzemdībām, dzīvi ar bēbīti.

Gaidību laikā topošās māmiņas ir psiholoģiski neaizsargātas un daudz jūtīgāk reaģē uz apkārt teikto, notiekošo. Piedevām, ja nesamazini savu dienas slodzi, nogurums ir pavisam normāla parādība.

Kā pārvarēt nogurumu grūtniecības laikā?

Protams, galvenais un visefektīvākais priekšnosacījums, lai uzlabotu savu pašsajūtu un nejustos tik nogurusi, ir regulāra atpūta. Ja vien tavi darba pienākumi to ļauj, vienojies ar darba devēju, ka ir pēc 2-3 stundām nedaudz atpūtīsies, uz 15 minūtēm atslēdzoties no kolēģiem un darba uzdevumiem. Ja vien ir iespēja, pavadi šo laiku, izejot laukā un ieelpojot svaigu gaisu. Vēl vienkāršāk to organizēt tad, ja strādā no mājām, jo darba dienu vari plānot elastīgāk, jo, lai arī cik liels būtu nogurums, nelielas pastaigas katru dienu palīdzēs justies enerģiskākai.

Grūtniecības laikā ir ļoti svarīgi pilnvērtīgi izgulēties, kas nozīmē miegam veltīt 8-9 stundas. Vēlams, lai gulta būtu ērta, tu tajā justos komfortabli, un pirms gulētiešanas tiktu izvēdinātas telpas, jo svaiga gaisa pieplūdums miegu padarīs dziļāku un pilnīgāku. Miegu kvalitatīvāku padarīs arī telpas aptumšošana, tāpēc, ja līdz šim jūsu guļamistaba iztika bez aizkariem, varbūt ir pēdējais laiks tos iegādāties?

Grūtniecība nav slimība un, ja vien ārsts nav noteicis savādāk, arī gaidību laikā turpini būt aktīva, izvēloties topošajām māmiņām paredzētās aktivitātes, kurās speciālists ierādīs vingrinājumus, kas piemēroti tieši gaidībās esošām sievietēm. Piemēram, Māmiņu Klubā pieejamas jogas nodarbības kopā ar jogas pasniedzēju Lieni Bogdanovu. Nodarbību laikā tu ne tikai iegūsi enerģiju, bet arī varēsi iepazīties ar citām topošajām māmiņām un apgūt dažādus vingrinājumus, kas palīdzēs dzemdību procesā, savukārt apgūtie elpošanas vingrinājumi būs arī labs atbalsts momentos, kad grūtniecības laikā piemeklē stress.

Nogurumu rada bagātības un treknas maltītes, tāpēc atceries, ka šobrīd ir ļoti svarīgi, lai tavs uzturs būtu sabalansēts un veselīgs, lai ar to sev vajadzīgās uzturvielas un vitamīnus saņemtu ne tikai tu pati, bet arī puncī augošais mazulis. Izvēlies sezonālus produktus, kuru klāsts tagad, vasarā, ir īpaši bagāts, ēdot regulāri un ar mazām porcijām. Savā ikdienas ēdienkartē iekļauj dārzeņus, augļus, zivis, olas, graudaugus.

Lai atgūtu enerģiju un aizgainītu nogurumu, vari arī palutināt sevi ar kāju vanniņām.