Vidējais māmiņas vecums piedzimstot mazulim strauji aug, vērts ielūkoties skaitļos

Vidējais māmiņas vecums piedzimstot mazulim strauji aug, vērts ielūkoties skaitļos

26. Aug 2016, 17:01 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Dzirdod apkārt, cik strauji aug grūtnieču vecums, nolēmu papēti, cik nu nopietni un kardināli tas ir pieaudzis laikā, kad gaidīju pirmo mazuli un tagad, kad jaunākajai ir tikai nepilni divi gadi. Atceros, kā omīte vienmēr brīnījās par gados vecām jaunajām māmiņām, kad viņa bija kļuvusi par omīti, bet viņas kolēģe nolēma pati vēl kļūt par māmiņu. Vēl spilgti atmiņā laiks, kad es gaidīju savu lielo puiku - jauna, tikko iestājusies Universitātē. Vai tas bija kas neparasts, vai es tāda tajā laikā biju vienīgā, vai dzemdējot trešo mazuli savos 32 gados, biju jau veca jaunā māmiņa? Šadi mani lielie bērni ik pa laikam par mani zobojās - "kas nu Tu vairs par jauno māmiņu :) " Šie bija jautajumi, uz kuriem nolēmu rast atbildes

Mums starp vecāko un jaunāko ģimenes atvasi ir 12 gadu starpība, tādēļ interesanti ir uzzināt, cik daudz jauno māmiņu pirms 12-13gadiem bija vecumā no 18-19gadiem un, kāda situācija šajā lauciņā ir pašlaik, laikā, kad grūtnieču vidējais vecuma, tautā dzirdot, ir strauji palielinājies. 

Tad nu ņēmu talkā centrālās statistas pārvaldes datus un pētīju grūtnieču-jauno māmiņu vecumu 2013.,2014.,2015.gadā un atskaites punktu statistikai 2002.gadu.

Jāteic, pirmais, kas mani pārsteidza, bija ļoti jaunās māmiņas, izrādās, ka pagājušo gad ir dati par divām 13 gadus jaunām māmiņām un 3 četrpadsmit gadus jaunām meitenēm, kuras pasaulē laidušas mazuļus. 2015. gadā salīdzinoši ar pēdējiem 3 gadiem augsts rādītajs ir arī 15-17 gadus jaunām meitenēm, šo māmiņu skaits ir audzis pēdējo 3 gadu laikā, sasniedzot 123 mammītes īsi pirms pilngadības, taču arī jaundzimušo skaits kopumā valstī pēdējo trīs gadu laikā ir palielinājies un, pieļauju, ka uz šī fona arī šis cipars varētu būt vidējais aritmetiskais. Jāteic, atskatoties uz 2002.gadu, tas vecuma grupai 17-25 gadi, ir krasi samazinājies. Ja 2002.gadā 18gadus jaunām mammām ir piedzimuši 440 mazuļi, tad 2015.gadā tikko pilngadību sasniegušo mammu skaits ir vairs tikai 233. Vai tā būtu jauniešu izglītošana skolās par izsargāšanos, vai pašu jauniešu mērķi un plāni nākotnei gadu laikā ir mainījušies, grūti pateikt. Jo arī mani lielie bērni nerunā par ģimeni un bērniem nākotnē, bet vairāk plānus saista ar karjeru un labklājību, par bērniem domājot tikai virs 35-40 gadiem. Ja 2002.gadā vidējais grūtnieces vecums ir bijis no 21-30 gadiem, jo tieši šo vecuma māmiņu ir bijis virs 1000 katrā vecuma grupā, tad 2015.gadā vidējais grūtnieču vecums ir no 24-33 gadiem.

Vēl spilgi iezīmējas arī grūtnieču skaita pieaugums vecumā virs 35 gadiem, atceros, ka biju tīņu vecumā, man šķita, ka sieviete virs 35, jau ir veca, bet, es pati vēl 32 gados laidu pasaulē savu trešo mazuli un, kā izrādās, ir arī vēl vecākas sievietes, kuras nolemj bērniņu dzemdēt tuvojoties 40 un pat virs. Tad, lūk, nelielam ieskatam, 2002.gadā 35 gadīgu grūtnieču skaits ir bijis 489, bet pērn - 889 jaunās māmiņas, proporcionāli tik pat liela skaitļu starpība ir vecumā 39, kad 2002.gadā šādu mammu skaits bija 228, bet 2015.gadā 418. Vai tuvojoties 40 gadu slieksnim mammītes apsver domu vēl ielekt pēdējā vilcienā? Ļoti grūti izvērtēt, kādēļ šīs vecuma atšķirības pēc 12-13 gadiem ir tik kardināli mainījušās, bet, no saviem novērojumiem, no savas pieredzes varu teikt, ja jaunībā nebūtu izbaudījusi savu jaunības maksimālismu un nolēmusi par mazuli, droši vien tikai tagad apsvērtu domu par ģimenes planošanu, jo tad, kad sarūpēts mājoklis, izveidots stabils uzņēmums, tad varētu domāt par stabilu nākotni visai ģimenei. Bez steigas, skriešanas, bez mazuļa darba vietā... Kā būtu, ja būtu, bet ir tā, kā ir, jo es izvēlējos 2in1 - gan ģimenes plānošanu, gan karjeru, nav viegli, bet izdarāms ir un neesmu to nekad nožēlojusi.

lauvinja lauvinja 29. Aug 2016, 09:10

Man šķiet, ka ap 40 dzemdē visvairāk tās, kuras:
* pirmos bērnus laidušas pasaulē agrā jaunībā un šobrīd bērna audzināšanu vēlas izbaudīt, jo ir dzīvoklis, materiālais stāvoklis, darbs un to var atļauties;
* tiešām vēlas ielekt pēdējā vilcienā bērna radīšanā;
* pusmūža krīze, jauns vīrs un jauna dzīve;

Man šķiet labāk bērnus gādāt apzināti 40+ gadu vecumā, nekā 16-18 g.v. kad bērns vairāk ir kā traucēklis, nekā tiešām mīlēts un lutināts.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 27. Aug 2016, 10:34

Šeit skaitļi, ja kāda mammīte, vai topošā mammīte vēlas papētīt ciparus sīkāk 😀