Vai topošajai māmiņai jālieto dzelzs preparātus?

17. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā sievietes organisms piedzīvo lielas izmaiņas. Tostarp, mainās arī sievietes asinis.

VCA Ginekoloģijas dienesta vadītāja, ginekoloģe Karlīna Elksne norāda, ka grūtniecības laikā sievietes asinis ir “atšķaidītākas”, jo uz to pašu eritrocītu un leikocītu daudzumu, kas bijis iepriekš, grūtniecei asinīs cirkulē vairāk šķidruma. “Tas ir mātes dabas noteikts fenomens, lai mazulis saņemtu vairāk uzturvielu un būtu labāka apgāde ar skābekli,” teic ārste, sakot, ka šajā laikā šķidruma apmaiņai jābūt intensīvākai, tāpēc topošajai māmiņai palielinās šķidruma tilpums asinīs.

Lai arī bērniņš mammas puncī vēl ir ļoti mazs, arī viņam ir savas vajadzības, kas sievietes organismam liek patērēt lielāku dzelzs daudzumu nekā iepriekš.

K. Elksne: “Normāli noritošā grūtniecībā vispirms jācenšas dzelzs daudzumu uzņemt ar uzturu, jo Pasaules Veselības Organizācijas rekomendācijās nav ieteikumu visām grūtniecēm jau no gaidību sākuma obligāti lietot dzelzi saturošus preparātus.” Viņa norāda, ka viss ar uzturu uzņemtais dzelzs iedalās divās daļās – hēma dzelzs, kas ir ar dzīvnieku pasaules produktiem uzņemtais dzelzs, un nehēma dzelzs, kas tiek uzņemts ar augu valsts produktiem. Pateicīgi produkti dzelzs uzņemšanai šajā ziņā ir auzu pārslas, pilngraudu maize, arī zaļo lapu dārzeņi, ogas, bietes. Tiesa, vieglāk organismā uzsūcas hēma dzelzs.

Situācijās, ja grūtniecību uzraugošais speciālists analīzēs novēro izmaiņas sievietes organismā, dzelzs papildus jāuzņem ar preparātiem. 

antfelteeee11 antfelteeee11 28. Oct 2021, 08:21

Dzelzs preparāti - https://www.iherb.com/pr/solgar-gentle-iron-25-mg-90-vegetable-capsules/69609?rcode=AID8235 Kopumā esmu apmierināta ar šo produktu un iesaku to lietot arī citiem.
Atlaižu kods ar 5% atlaidi: AID8235