Tūska un tās cēloņi

11. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien grūtniecības otrajā pusē topošās māmiņas mēdz satraukties par tūskas veidošanos gan rokās, gan kājās, gan citās ķermeņa daļās. Māmiņu Klubs skaidro biežākos iemeslus, kādēļ tā rodas un atklāj, kā no tūskas atbrīvoties! Konsultē vecmāte Baiba Zelka.

Kādēļ veidojas tūska?

1. Grūtniecības laikā ir dabiski, ka topošajai māmiņai veidojas tūska, jo šajā periodā sieviete kļūst pilnasinīgāka. Turklāt gaidību laikam arvien palielinoties, pieaug arī augļa svars un kopējais dzemdes svars, nospiežot iekšējās asinsrites lielos kanālu un nervus, tā savukārt ietekmējot asins un limfas atteci. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ veidojas tūska.

2. Tāpat jāskatās tas, cik ilgi topošā māmiņa dienas laikā sēž. Sēdus pozīcijā grūtniecei, protams, ilgstoši nav vēlams atrasties, tomēr, ja lielākā dienas daļa tomēr paiet šādi, tad sēžot kājas ir jācenšas pacelt pēc iespējas augstāk!

Arī pārnākot mājās topošajai māmiņai būtu jācenšas sēdēt nevis 90 grādu leņķī, bet gan pussēdus un papildus tam zem potītēm palikt sarullētu dvielīti vai kādu mazāku spilventiņu.

3. Vēl tūskas veidošanos var ietekmēt arī ilgstoša uzturēšanās smacīgās telpās! Grūtniecības laikā sievietei jau tā ir karsti, bet sasmacis gaiss to pastiprina vēl vairāk. Rezultātā asinsrite kļūst vēl izteiktāka un pēc laika var parādīties tūska.

4. Savukārt gadījumā, ja grūtniecei pēkšņi parādās ļoti izteikta tūska, kuras dēļ sāk spiest apavi, gredzeni, rokassprādzes un pulkstenis, negaidot nākamo vizīti, nekavējoties ir jāvēršas pie speciālista! Dažkārt šāda izteikta tūska var veidoties paaugstināta spiedziena dēļ, kas sasniedz 130 uz 90 vai 140 uz 100.

Tas, ka topošajai māmiņai parādās neliela tūska, īpaši sākot ar grūtniecības vidu līdz tās beigām, ir normāli. Tomēr nedrīkst būt tā, ka tūska palielinās tiktāl, ka kļūst grūti salocīt pat pirkstus! Šādā gadījumā noteikti ir jārunā ar savu speciālistu, kurš grūtniecei ieteiks, kā rīkoties.

Ieteikumi, kā tūsku mazināt

Lai mazinātu tūkumu, grūtniece vakarā var ieiet kontrastdušā. Tāpat tā labi noder arī no rītiem, jo dažkārt topošās māmiņas ir aizpampušas arī pamostoties.

Tāpat tūskas gadījumā grūtniecei ir nepieciešamas kustības un svaigs gaiss! Ikdienā topošā māmiņa var doties pastaigās un biežāk vēdināt telpas.

Vēl ļoti ieteicama pret tūsku ir arī peldēšana!

Tāpat ikdienā būtiski ir arī pasekot līdzi nieru darbībai. Tātad tam, cik bieži mazajās vajadzībās grūtniece apmeklē tualeti, un cik daudz šķidruma viņa dienas laikā uzņem.

Tomēr te noteikti jāatceras, ka tad, ja grūtniece lietos mazāk šķidruma, tūkumu tas nemazinās, jo tā veidošanos izdzertais šķidruma daudzums neietekmē!

Tūska veidojas organisma iekšējo procesu ietekmē, kas nav saistīti ar dienas laikā uzņemto šķidrumu.

Māmiņu Klubs

Kādi ir tavi paņēmieni, lai mazinātu tūsku? 

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ