Topošās māmiņas rūpes par ādu vasarā

Topošās māmiņas rūpes par ādu vasarā

17. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Un lūk arī mūžsenais jautājums - vai topošā māmiņa drīkst vasarā sauļoties? Mēs taču visas gribam būt glīti un vienmērīgi brūnas.. Un kā ir tad, kad baro mazuli ar krūti? Uz šiem jautājumiem atbildes sniedz Ulmaņu privātklīnikas dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Grūtniecības laikā hormonālo pārmaiņu dēļ āda pastiprināti reaģē ne tikai uz smaržām un citiem kosmētikas līdzekļiem, bet arī uz sauli. Tas izpaužas ar ātrāku apsārtuma veidošanos saulē, kā arī pigmenta pleķiem. Tieši tādēļ jāizmanto hipoalergēnie saules aizsarglīdzekļi ar augstu UV aizsargfaktoru. 

Atrodoties atklātā saulē vēlams izmantot arī cepuri ar platām malām, lai pasargātu seju, jo daudzām topošajām māmiņām jau minēto hormonālo pārmaiņu dēļ rodas pigmentācijas traucējumi un gaidītā glītā iedeguma vietā uz sejas var izveidoties maskai līdzīgs efekts. Apmēram pusei grūtnieču uz sejas veidojas tā sauktie grūtniecības pleķi, kad brūni plankumi, kas krasi atšķiras no pārējās ādas, plešas pa pieri, vaigiem un augšlūpu. Saule šo defektu tikai pastiprina. 

Nevajadzētu uzturēties arī atklātā saulē, jo karstums papildus noslogo asinsriti.

Optimālais saulē pavadāmais laiks

Sievietes pēc viņu matu, acu un ādas krāsas var iedalīt trijos tipos – sākot ar gaišo, ķeltisko (vai tipiski latvisko), beidzot ar tumšo, austrumniecisko tipu. No tā, kādam tipam Tu piederi, izriet arī laiks, cik ilgi Tu drīksti atrasties saulē papildus ādu neaizsargājot un neriskējot apdegt. Ja Tu piederi:

•    gaišajam ādas tipam (rudi vai blondi mati, zilas acis), tad vari uzturēties bez aizsargkrēma saulē 5-10 minūtes;
•    vidējam ādas tipam - (vidēji blondi līdz brūni mati, zilas, zaļas vai pelēkas acis), tad vari saulē atrasties 10-15 minūtes;
•    tumšajam ādas tipam - 20 līdz 30 minūtes. 

Kā atrast pareizo aizsargkrēmu?

To, ar cik augstu aizsargfaktoru izvēlēties pretapdegumu krēmu, nosaka gan pašas topošās māmiņas ādas tips, gan arī izvēlētā pludmale (vai tā būs tepat Latvijā, vai plānots doties uz ārzemēm).  

Uz krēma iepakojuma parasti ir norādīts aizsargfaktora lielus, ko apzīmē ar LSF, SPF vai SSF atkarībā no ražotājvalsts. Ņemot vērā pēc ādas tipa ieteikto uzturēšanās ilgumu saulē bez apdeguma riska un reizinot to ar krēma aizsargfaktora ciparu, iegūst laiku, cik ilgi var uzturēties saulē neapdegot. Piemēram, ja Tu piederi pie gaišā ādas tipa un drīksti pavadīt saulē ne vairāk kā 10 minūtes, tad lietojot krēmu ar aizsargfaktoru 12, apdegumu gūsi atrodoties saulē vairāk nekā 120 minūtes.

Tomēr tik vienkārši arī nav. Izmantojot krēmu ar aizsargfaktora lielumu 30, nevari cerēt, ka pavadīsi saulē 6 stundas bez jebkādām sekojošām ādas problēmām. 

Pēc aizsargfaktora ar lielumu 15 iepriekšējā formula nedarbojas. Te jāskatās pēc sauļošanās vietas – jo tuvāk jūrai vai augstāk kalnos, jo skaidrāka diena, jo tuvāk ekvatoram, jo jāizvēlas saules aizsargkrēms ar augstāku aizsargfaktoru.

Svarīgi! Dermatologi neiesaka sauļoties gadā ilgāk par 50 reizēm. Ar sauļošanos te jāsaprot arī atpūtas mirkļi saulē uz balkona vai parkā. 

Cik bieži krēms ir jāuzklāj no jauna?

Saules aizsargkrēms jāuzklāj no jauna ik pēc divām stundām, pēc katras peldēšanās, jo aizsargslānis tiek traumēts svīstot, peldoties un norīvējot ādu ar dvieli. Atceries, ka biežāka krēma uzklāšana nepagarina kopējo laiku, cik ilgi tas darbojas. 

Kā pasargāt punci no pārmērīga UV starojuma?

Grūtnieces vēdera āda ir tik plāna kā jaundzimušā āda – proti, tikai 1/3 tik stipra un spējīga pretoties nekā iepriekš. Tādēļ uz punča klāj krēmu ar augstu saules aizsargfaktoru, vismaz 20 un "necepinies" saulē ilgāk par 15 minūtēm. Vēl labāk – pārklāj vēderam plānu kokvilnas lakatiņu, jo saules apdegums uz grūtnieces punča niez divreiz tik nejauki kā parasti apdegusi āda. 

Vai apģērbs pasargā no saules?

Īstenībā, apģērbs no saules iedeguma pasargā tikai zināmā mērā - jo plānāks audums, jo vairāk saules stari izspraucas tam cauri. Sintētiskā šķiedra laiž cauri daudz vairāk staru, nekā dabiskā, piemēram, kokvilna. Ja Tev ir ārkārtīgi jūtīga āda, labāk lieto aizsargkrēmu arī zem ļoti plāna apģērba.

Vai arī ēnā var iesauļoties?

Arī ēnā iespējams iegūt iedegumu, jo saules starus reflektē gan smiltis, gan ūdens, gan akmeņi, mājas sienas un pat zāle! Tieši tādēļ cilvēki ar jūtīgu ādu var iedegt, neesot atklātā saulē ne minūti. Tas nozīmē – lieto aizsargkrēmu pat tad, ja atpūties ēnā. 
Starp citu – saules stari var ietiekties pat metru dziļi ūdenī, tādēļ sēdēšana baseinā neaizsargās no saules apdeguma!

Sauļošanos grūtniecības laikā komentē ginekoloģe Dace Matule:

Latvija jau tā ir valsts, kas ir apdalīta, ja runājam par saulīti un vasaru. Saules gaisma sniedz cilvēkiem daudz ko labu, tā ir dabiska osteoparozes profilakse un no saules mēs varam uzņemt D vitamīnu. Tomēr nevar aizmirst, ka grūtniecība, kaut arī nav slimība, tomēr ir īpašs sievietes dzīves posms. 

Grūtniecības laikā ir izmainīta ādas pigmentācija, tādēļ jāuzmanās, ka iedeguma vietā nerodas brūni pleķi. Atrodoties saulē, rekomendēju aizsargkrēmu. Tomēr nav tā, ka grūtniecei jāuzturas tikai ēnā. Galvenais, visu darīt ar mēru, jo pastāv arī karstuma dūriena risks! 

Mans ieteikums – karstā, saulainā dienā topošajai māmiņai vislabāk ir ar T-kreklu mugurā bradāt pa aukstu ūdeni, kas samazinās arī kāju tūsku!

 

Māmiņu Klubs

Bubchen sauļošanās losjons topošās māmiņas ādas aizsardzībai

20140617133657-26440.jpg