Topošās māmiņas miegs: pozas, kuras ieteicamas gulēšanai gaidību laikā

30. Sep 2015, 17:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidību laikā, puncim augot, naktīs topošajām māmiņām kļūst arvien grūtāk un grūtāk atrast piemērotu pozu. Tāpēc devāmies pēc padoma pie fizioterapeites Līgas Barones, lai uzzinātu, kā palīdzēt atrast ērtākās gulēšanas pozas.

Pašas svarīgākās lietas saistībā ar gulēšanu gaidību laikā - sievietei jājūtas ērti, lai viņa spētu atslābināties un izgulēties, kā arī nav ieteicams gulēt uz muguras, īpaši grūtniecības otrajā pusē, jo tas ir neveselīgi kā sievietei, tā mazulītim, tāpēc būtu jāmeklē pozas, kas būtu kā drošas, tā ērtas. 

Tas, ka topošajai māmiņai nav ieteicams gulēt uz muguras nav mīts, tam ir pamatots iemesls, jo īpaši tad, ja esam jau aizvadījuša spusi no gaidību laika: "Gar muguru iet asinsvadi un ja sieviete lielākā grūtniecības laikā guļ uz muguras, bērniņš var uzgulties uz asinsvadiem, iespējams pat zaudēt samaņu, var būt slikta pašsajūta. Arī ddoties pie ārsta mērīt sirdstoņus, ieteicams gulēt uz pussāna, lai topošā māmiņa un gaidāmais mazulītis justos ērti."

20150806160503-20976.jpg

Liels palīgs- lielais grūtnieču spilvens

Gaidību laikā liela nozīme ir tam, kā mēs apguļamies un pieceļamies no gultas, lai nedarītu pāri savai mugurai. Lielisks palīglīdzeklis var būt pakaviņš vai grūtnieču spilvens, kas ļaus ieņemt dažādas pozas gulēšanai.

Visbiežāk topošās māmiņas grūtnieču spilvenu ērti iekārto sev priekšpusē un tas patiesi ir labs veids, kā atpūsties. Ja parastiem pakaviņiem ir pakava forma, tad šādi grūtnieču spilveni ir viegli transformējami un viegli pielāgojami.   

Grūtniecības pedējās nedēļās visērtāk gulēt topošajia māmiņai ir uz tiem sāniem, kur arodas bēbīša muguriņa, jo tā arī mazulim ir ērti un viņš nemēģina pret šo pozu protestēt. Taču tas var būt nogurdinoši – gulēt tikai uz vieniem sāniem vienā pozīcijā, tāpēc var meklēt vēl kādu ērtāku pozu. 

Ja mēs vēl neesam paspējušias tikt pie šāda grūtnieču spilvena, varam likt lietā to, kas mums ir atrodams guļamistabā, piemēram, sarullētu segu – to sarullējam tā, lai garums atbilst mūsu muguras garumam.

Nav noslēpums, ka mums māmiņam reizēm ir vēlme netraucēti palasīt kādu grāmati, ērti iekārtojoties gultā, taču ar lielu punci, tas nav nemaz tik viegli. Arī šādā gadījumā varam talkā ņemt grūtnieču spilvenu – iekārtojam ērtu ligzdiņu, kurā atbalstām muguru. 

Mēs topošās māmiņas ļoti labi jūtam savu ķermeni, tāpēc vienmēr ir vērts tajā ieklausīties, jo ķermenis mums noteikti teiks priekšā, kā ir visērtāk un labāk, lai mēs nedarītu sev pāri. Un noteikti paturēsim prātā, ka atpūsties gaidību laikā ir ļoti svarīgi, lai mēs varētu sagatavoties lielajam notikumam – bēbīša sagaidīšanai.

Māmiņu Klubs

www.bellamamita.lv

20150806141736-46493.jpg

Eksperts

Līga Barone – Tamoviča, Mg.sc.sal.

fizioterapeite, Pikler pedagoģijas speciāliste, biedrības “Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem” valdes locekle
Līga Barone – Tamoviča, Mg.sc.sal. Vecāku skolā