Topošā māmiņa pirtī: drīkst vai nedrīkst?

Topošā māmiņa pirtī: drīkst vai nedrīkst?

12. Jul 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Drīkst vai nedrīkst grūtniecības laikā iet pirtī un kādi aspekti jāņem vērā, stāsta vecmāte Rudīte Brūvere.

Grūtniecība nav slimība. Ja topošās māmiņas pašsajūta ir laba, nav veselības problēmu, kuru dēļ nebūtu vēlams apmeklēt pirti, paaugstināta asinsspiediena vai grūtniecības pārtraukšanās riska, pirtī iet drīkst.

Sievietei jāieklausās sava ķermeņa signālos, jāsaprot, kā organisms jūtas. Vai tiešām ir kāda fiziski nepatīkama sajūta vai arī sieviete vienkārši baidās, ka tik kaut kas nenotiek un tāpēc šķiet, ka arī pašsajūta ir slikta? Ja ir bailes, jāpadomā – kāpēc un jāizvērtē situācija. Vai kāds ir ‘uzlicis’ bailes no ārienes, varbūt ar kādu apgalvojumu, vai tomēr tā ir klusā iekšienes, tas ir – pašas zemapziņas (vai sargeņģeļa) mierīgā balss, kas aicina kaut ko apsvērt.

Pirts rituāli ir atslodze, kad organisms atbrīvojas gan no iekšējām emocionālajām nastām, gan no noguruma, tie nāk par labu sievietes veselībai un arī izskatam. Grūtniecei tomēr noteikti jāizvairās no pārmērībām – arī gaidību sākuma periodā, kad grūtniecības ārējās pazīmes vēl nav manāmas, nevajadzētu censties turēt līdzi pārējiem pirts apmeklējuma ilguma un pēršanās intensitātes ziņā. Nevajag kāpt uz augšējās lāvas un iet pirtī, kad ir viskarstākā temperatūra.

Pirtī vajadzētu pavadīt kopumā ne vairāk kā divas trīs stundas, ik pa laikam izejot no karstās telpas atvēsināties.

Jāatceras uzņemt šķidrumu – nevajadzētu dzert ledainu ūdeni vai saldinātus dzērienus, bet gan remdenu ūdeni maziem malkiem, kā arī zāļu tējas.

Pirms došanās pirtī nevajadzētu saēsties, bet tukšā dūšā iet pirtī arī nebūtu labi. Derēs viegla maltīte vismaz stundu pirms pirts.

Pēc karsēšanās pirtī jāizvairās no straujas temperatūras pazemināšanās, piemēram, lecot peldēties aukstā dīķī vai skalojoties ledainā dušā. Atdzesēties vajag pakāpeniski, vispirms aplaistot no sirds tālākās ķermeņa vietas, seju.

Pirts plusi

Tiek veicināta šķidruma apmaiņa, izvadītas šlakvielas, uzlabota vielmaiņa un asinsrite. Uzlabojas kuņģa un zarnu trakta darbība. Palielinās ādas elastība, kas mazina striju veidošanās risku.

Nostiprinās imunitāte un uzlabojas pašsajūta - kā fiziskā, tā emocionālā. Pirtī nomierinās prāts un dvēsele atveras gaišām domām.

Māmiņu Klubs

Vai Tu grūtniecības laikā apmeklēji pirtis?

liiigucis liiigucis 12. Jul 2016, 12:01

Ļoti noderīgs raksts 😀 jau sen gribēju uzzināt atbildi uz šo jautājumu,paldies.