Kāpēc dziedāt šūpuļdziesmas mazulīšiem gaidību laikā?

27. Apr 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi no mums noteikti atceras, kā mūsu bērnībā māmiņa dziedāja mums šūpuļdziesmas vakarā, dodoties pie miera, šķita, ka nav nekā labāka, kā iemigt kopā ar māmiņas balsi. Nu mēs pašas esam kļuvušas par māmiņām un dziedam saviem mazuļiem.

Konsultē Ieva Bērziņa, psihologs un šūpuļdziesmu nodarbību vadītāja un Irita Vimba, Latvijas folkloras biedrības mārketinga vadītāja.

Ik vakaru aijāt savu bērniņu miedziņā ir īpašs notikums ikvienā ģimenē, jo tad viss mājās kļūst kluss un mierīgs un arī mēs, māmiņas, dziedot šūpuļdziesmas, ļaujamies mieram, kurš dienas laikā, iespējams, kaut kur nozudis.

Arī mūsu mazā superbēbīte Līna Grieta tiek lutināta ar dažādām miega dziesmiņām: "Šūpuļdziesmas mums ir ļoti īpašas, jo tās mēs dziedam ne tikai gulēt ejot, bet visu dienu. Man jau bija šūpuļdziesmiņa, kuru dziedāju, kad viņa bija puncī. Pati gāju gulēt, iemidzināju sevi un viņu. Es domāju,ka dziesmiņas, kuras dziedam, kamēr bērniņš ir puncī, pēc tam pazīs, kad bērniņš ir piedzimis un ļausies vairāk sevi nomierināt."

Patiesi, mēs varam dziedāt miega dziesmiņas savam mazulītim laikā, kad nesam viņu zem sirds, tā veidojot īpašu saikni ar savu gaidāmo bērniņu. Arī Māmiņu Kluba vecāku skolā topošajām māmiņām ir iespēja tikties īpašās šūpuļdziesmu nodarbībās, kurās kopā ar nodarbību vadītāju Ievu, kas pati ir mazulīša gaidībās, apgūt jaunas miega dziesmiņas.

"Mēs sanākam kopā, nāk māmiņas, kas grib kaut ko jaunu iemācīties. Es mācu jaunas dziesmiņas, mēs relaksējamies, nomierinamies, kas ir pats svarīgākais un mēģinām sajust bērniņu. Tā ir tāda īpaša relaksācijas metode," atklāj psiholoģe, šūpuļdziesmu nodarbību vadītāja Ieva Bērziņa.

Mēdz teikt – ja māmiņa dziedājusi šūpuļdziesmas savam gaidāmajam bēbītim, pēc piedzimšanas bērniņš šīs dziesmiņas spēj atpazīt.

Ja esam dziedājušas šūpuļdziesmas gaidību laikā, to varam darīt arī dzedmībās – tas esot īpašs veids, kā māmiņa spēj sevi nomierināt un vieglāk pārdzīvot kontrakciju sāpes.

Bieži vien bērniņiem patīk, ja māmiņa katru vakaru dzied vienu un to pašu miega dziesmiņu. Izrādās, mēs šūpuļdziesmas saviem bērniem varam dziedāt līdz pat 8 gadu vecumam vai vēl ilgāk, kamēr bērnam patīk šie vakara rituāli.

Tam piekrīt arī Latvijas folkloras biedrības mārketinga vadītāja Irita Vimba, ka šūpuļdziesmas ir sava veida rituāls, kad mamma kopā ar bērnu ir vienā saiknē,kad dzied šo šūpuļdziesmu, ietverot visu mātes mīlestību, labos vēlējumus, tāpēc šūpuļdziesmas ir unikālas, bez pavadījuma izsakot visu.

Īpašs spēks ir tām šūpuļdziesmām, kurās ir piemeinēta pele, kas atnes, atvelk vai citādi sarūpē bērniņam miedziņu. "Latviešiem pele palīdz no tās saules ienākt bērniņam šajā saulē. Pele ir tāds šamanisks un noslēpumains dzīvnieciņš, ja piesauc pelīti, tad zini, ka viss būs labi," optimistiski nosaka Ieva Bērziņa. 

Šūpuļdziesmās ir ne tikai miers, bet arī kāds īpašs kods – nomierinošs un piesātināts ar mīlestību. Mūsu miega dziesmiņās ir ļoti daudz mīļuma, kas māmiņās atraisa sievišķo un mātišķo sajūtu, tāpēc nevajadzētu kautrēties, domājot, ka mēs nekādas lielās dziedātājas neesam – ir jāmēģina un bērniņam noteikti patiks.

Māmiņu Klubs

Ieaijāsim mūsu mazuļus ikvakara miedziņā ar šūpuļdziesmām!

Šūpuļdziesmu skola topošajām māmiņām Māmiņu Klubā

20130906142325-17462.jpg

Nodarbību vadīs un dziesmas mācīs – psiholoģe, reiki meistare, mūziķe un šobrīd topošā māmiņa – Ieva Bērziņa.

Kad notiek?

Piektdienās plkst. 11.00 līdz 12.15

Kur notiek?

Māmiņu Klubā, Vīlandes ielā 1-3, 2. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas

Cik maksā?

€ 8/Ls 5,62 par nodarbību

Eksperts

Ieva Bērziņa

tautasdziesmu sadziedāšanās vadītāja un māmiņa
Ieva Bērziņa Vecāku skolā

Paldies par šo jauko sarakstiņu!