Superbēbis 2020: Kādas pazīmes grūtniecības laikā var liecināt par mazasinību?

20. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmās grūtniecības laikā Superbēbīša māmiņa saskārās ar mazasinību. Šī iemesla dēļ, neskatoties uz to, ka otrās grūtniecības laikā Kristīnes pašsajūta ir laba, viņa nolēmusi konsultēties ar speciālistu, lai uzzinātu, kā no anēmijas sekmīgāk izvairīties.

Kādos gadījumos tiek definēta mazasinība, kādas ir tās pazīmes un kā rīkoties, lai no anēmijas izvairītos, konsultē Veselības centru apvienības Ginekoloģijas departamenta vadītāja Karlīna Elksne.

Ārste norāda, ka anēmija jeb mazasinība grūtniecei tiek definēta, ja hemoglobīna līmenis ir samazinājies zem 11 vai 10,5 robežas. "Mazasinība nenozīmē, ka cilvēkam ir par maz asiņu. Tas nozīmē, ka asinis pilnvērtīgi nepilda savu funkciju pārnēsāt skābekli. Plaušās asinis bagātinām ar skābekli un tām skābeklis tālāk jānogādā pa visu organismu, lai tas varētu pilnvērtīgi darboties," skaidro K. Elksne. Iemesls, kāpēc grūtniecības laikā mēdz attīstīties anēmija, ir tas, ka gaidību laikā organismam nepieciešams daudz vairāk asiņu, līdz ar to arī daudz vairāk dzelzs. Ja topošā māmiņa neuzņem ar uzturu dzelzi vajadzīgajā apjomā, tā organismam sāk pietrūkt.

Tiesa, ja sieviete regulāri apmeklē ārstu, anēmija visbiežāk tiek konstatēta vēl tad, kad tā izpaužas tikai laboratoriskajos rādījumos un neko nav noradījusi ne sievietei, ne arī bērniņam. Savādāk ir tad, ja anēmija ir ielaista. Šādos gadījumos var izpausties dažādas pazīmes:

  • nogurums;
  • nespēks;
  • straujāka sirdsarbība;
  • sirdsklauves;
  • matu un nagu lūšana;
  • var plaisāt lūpu kaktiņi.

Ārste norāda, ka pazīmju var būt daudz un katrai sievietei tās var būt atšķirīgas. 

Pievērs uzmanību uzturam

Anēmija tiek ārstēta ar dzelzs preparātiem, taču tie jālieto tikai gadījumos, kad ir konstatētas mazasinības indikācijas jeb konkrētas vajadzības preparātu lietot. "Ja vajadzības nav, profilaktiski dzelzs preparātus nevajadzētu lietot," saka ārste. Viņa atgādina, ka ļoti svarīgi ne tikai grūtniecēm, bet ikvienam no mums ir ēst veselīgi, jo dzelzi uzņemam ar uzturu, piemēram, gaļu, zivīm, riekstiem, pilngraudu produktiem, augļiem un dārzeņiem.

Gadījumā, ja analīzes uzrāda anēmiju, šo problēmu tikai ar uztura palīdzību atrisināt, diemžēl, nav iespējams, tāpēc jāuzsāk dzelzs preparātu lietošana. Parasti sākotnēji tiek izvēlēti vienkāršākie un vieglākie preparāti, kurus organisms panes vieglāk, t.i., trīsvērtīgā dzelzs. Ja tā nepalīdz, tiek pāriets uz spēcīgākiem preparātiem - divvērtīgo dzelzi. 

Svarīgi gan atcerēties, ka vienlaikus ar dzelzs preparātiem nevajadzētu lietot piena produktus, kafiju vai tēju, jo tie vājina dzelzs uzsūkšanos, tāpēc ieteicams pārdomāt un plānot savas ēdienreizes, izvēloties dzelzs preparātus uzņemt labāk kopā ar C vitamīnu saturošajiem produktiem, kuri pastiprina dzelzs uzsūkšanos.