Superbēbis 2020: Cilmes šūnu uzglabāšana

25. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilmes šūnu saglabāšana ir sava veida apdrošināšana bērniņa nākotnei, tāpēc Superbēbītes māmiņa devās uz Cilmes šūnu banku, lai iztaujātu ārsti ķirurģi Inesi Bolmani par visiem sev interesējošajiem jautājumiem, kas skar cilmes šūnu paņemšanu, uzglabāšanu un to izmantošanu.

No cilmes šūnām veidojas visas pārējās šūnas, tāpēc tās varam dēvēt par visa sākumu, un, tās saglabājot, nākotnē kādas šūnas bojājuma gadījumā varam tās organismā aizvietot ar cilmes šūnu.

Ķirurģe Inese Bolmane teic, ka dzimšanas brīdī paņemot cilmes šūnas, tiek saglabāts vērtīgs materiāls, kas mazulim vairs nav nepieciešams un pretējā gadījumā tas nonāktu medicīniskajos atkritumos, taču saglabāšanas gadījumā šīs vērtīgās šūnas nākotnē var izmantot dažādu slimību ārstēšanai.

Cilmes šūnu paņemšana notiek dzemdību laikā pēc tam, kad ir pārgriezta nabassaite. Materiālu savāc vecmāte, ievietojot to speciālā kastē, kuru uz dzemdību iestādi aizvedusi Cilmes šūnu banka. Kad materiāls ir paņemts, Cilmes šūnu bankas menedžeris to nogādā lidostā, no kuras tālāk tas tiek nogādāts Eiropas lielākajā laboratorijā – Polijā. Šeit šūnas tiek pārbaudītas un uzglabātas, ievērojot stingras procedūras un regulas.

Ārste skaidro, ka dzemdību laikā, kad bērniņš nācis pasaulē, uzglabāšanai var tikt paņemti divu veidu materiāli – nabassaitē un placentā palikušās asinis un audu gabaliņu no nabassaites. Abu materiālu šūnas ir atšķirīgas un var tikt pielietotas dažādu slimību ārstēšanai. “Dažreiz vienai slimībai var izmantot gan audu šūnas, gan arī asins šūnas,” stāsta I. Bolmane, piebilstot, ka asins šūnas var tikt izmantotas asins jeb hematoloģisko slimību  ārstēšanā, piemēram, asins vēža, anēmijas.

Savukārt no audu šūnām praktiski var izaudzēt jebkuru citu ķermeņa šūnu un tās var pavairot neierobežoti, bet, kas būtiskākais – tās var izmantot visiem ģimenes locekļiem. Ķirurģe Inese Bolmane: “Tās visvairāk tiek lietotas neiroloģijā – nervu bojājumu, cerebrālās triekas, autisma, mugurkaulu traumu ārstēšanai. Tāpat arī sirds muskuļu atjaunošanai pēc infarktiem, ortopēdiskām saslimšanām, kurās ir runa par skrimšļu un saistaudu bojājumiem.”