Šokolāde grūtniecības laikā. Jā vai nē?

Šokolāde grūtniecības laikā. Jā vai nē?

01. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kamēr vienas topošās māmiņas varētu pārtikt tikai no marinētiem gurķīšiem vai arī krekeriem un zemenēm, ir grūtnieces, kuras nevar atturēties no šokolādes. Nu, labi, ja būsim godīgi, bieži vien gabaliņš nozīmē visu šokolādes tāfelīti.

Jautājums - vai topošā māmiņa drīkst ēst šokolādi? Zinātnieku pētījumi liecina, ka ne tikai drīkst, bet tā ir pat ieteicama, protams, saprātīgos daudzumos.

Izrādās, topošo māmiņu pozitīvi ietekmē ne tikai "laimes" hormons, kuru palīdz ražot šokolāde, bet tā arī satur citas svarīgas vielas, kas pozitīvi ietekmē augļa attīstību. Proti, tai ir pozitīva ietekme uz placentu un mazuļa vispārējo attīstību, jo šokolādē esošās vielas palīdz uzlabot māmiņas asinsriti. Tas nozīmē, ka reizi pa reizei savā uzturā iekļaut gabaliņu (nejaukt ar visu tāfelīti) tumšās šokolādes ir pat ieteicams. Uzsvars šeit ir tieši uz tumšo šokolādi, jo piena vai baltajai šokolādei šādas īpašības nepiemīt.

Divpadsmit nedēļas garajā pētījumā piedalījās 129 sievietes, kurām bija 11. - 14.grūtniecības nedēļa. Puse no sievietēm dienā saņēma 30 gramus šokolādes ar zemu flavanola saturu (šī viela atrodama kakao), bet otra daļa sieviešu mielojās ar tumšo šokolādi, kura satur augstu flavanola līmeni. Pētījuma rezultātā secināts, ka sievietēm, kuras ēda melno šokolādi ar augstu flavanola satutu, bija labāki veselības rādītāji, kā arī labāki mazuļa attīstības rādītāji. Tāpat arī tika konstatēts, ka šokolāde ar lielu flavanola daudzumu pozitīvi ietekmē topošo māmiņu asinsspiediena līmeni.

Der arī atcerēties, ka šokolāde satur daudz vitamīnu, makro un mikroelementus, kas ir būtiski sieviešu veselībai, piemēram, kāliju, kalciju, B grupas vitamīnus u.c., savukārt magnijs un dzelzs atstāj pozitīvu ietekmi uz bērna smadzeņu šūnu veidošanos un kopējo attīstību.

Izklausās labi, vai ne? Šeit gan der atcerēties, ka, neskatoties uz šokolādes pozitīvo ietekmi, tas nenozīmē, ka topošajai māmiņai dienas laikā būtu jāapēd vairākas šokolādes tāfelītes! Tāpēc vienu šokolādi sadali gabaliņos, katru dienu ļaujot sev pamieloties ar vienu vai diviem gabaliņiem, jo svarīgi atcerēties, ka šokolāde satur arī nelielu devu kofeīna, kas, lietots pārmērīgās devās, var atstāt iespaidu uz grūtniecību.

Lai salds un skaists gaidību laiks!