Sieva vēlas vēl vienu bērnu, bet es neesmu gatavs

Sieva vēlas vēl vienu bērnu, bet es neesmu gatavs

07. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Mana sieva vēlas vēl vienu bērniņu, bet es neesmu pārliecināts, ka esmu gatavs. Ko man iesākt?” jautā kāds jaunais tētis no mūsu portāla. Jautājām pēc padoma Māmiņu Kluba psiholoģei Diānai Zandei.

Diemžēl uz šo jautājumu nav viegla atbilde, tomēr ir daži faktori, kurus ir vērts ņemt vērā un pārrunāt ar sievu, lai pēcāk nonāktu pie kopīgiem secinājumiem un lēmuma.

Vai jums pietiek laika?

Laika trūkums ir visbiežākās bažas par to, vai esat gatavi otrajam bērniņam. Lai gan ir iespējas, kā papildus laiku atbrīvot, piemēram, nolīgstot mājkalpotāju, kas reizi nedēļā uzkoptu māju vai kas pagatavotu maltīti. Lai gan var šķist, kas ir šī stunda, kurā kāds cits padara pārim uzticētos pienākumus, tomēr tas ir brīvs laiks, ko šajā laikā varētu veltīt bērniņam. Tāpat pārim būtu jāatbild uz jautājumu, kā tiks organizēta ikdiena, kad ģimenē ienāks vēl kāds mazulis- vai sieva viena tiks galā ar rūpēm par mazuli vai vīrs palīdzēs un galu galā- kādi būs katra partnera pienākumi.

Kāds ir ģimenes finansiālais stāvoklis?

Pārim godīgi jāatbild uz jautājumu, vai viņi var atļauties vēl vienu mazuli tīri finansiālu apsvērumu dēļ? Vai māmiņa turpinās darba gaitas vai tētis uzņemsies papildus rūpes iztikas līdzekļu pelnīšanai? Lai saprastu, kādi izdevumi saistīti ar bērniem, noderīga būs paziņu pieredze un bilances sastādīšanauz papīra, kur tiks uzrakstīti visi iespējamiem ienākumi un izdevumi.

Ko darīt, ja ir šaubas, vai es spēšu mīlēt vairāk kā vienu bērnu?

Lai gan šķiet, ka mīlestība ir kas netverams, pāriem mēdz rasties šaubas un raizes par to, vai abiem bērniem vecāki spēs sniegt mīlestību tik daudz, cik viņiem nepieciešams. Psiholoģe Diāna Zande uzsver- vecāku mīlestība ir neizmērojama, tāpēc tā pietiks gan diviem, gan trim, gan četriem, gan vairāk bērniem!

Kā sieviete jūtas dzemdībās un grūtniecības laikā?

Lai gan šajā gadījumā vīrietis ir tas, kurš šaubās par nākamo bērniņu, svarīgi ir izrunāt arī pašu grūtniecības fakta un dzemdību jautājumu- varbūt vīrietim ir bail, ka sievietei sāpēs dzemdību laikā? Varbūt iepriekšējā pieredze nav bijusi pozitīva? Būt par vecākiem nav viegli, savukārt  būt māmiņai grūtniecei būt ir vēl grūtāk, sevišķi, ja vecuma starpība starp bērniem ir maza.

Kāds ir pirmais bērniņš?

Atkarībā pēc tā, kāda ir pieredze ar pirmo bērniņu, sieviete var vēlēties vai nevēlēties vēl kādu bērniņu ģimenē. Kāds ir bērniņa temperaments? Vai partneriem ir šaubas par to, kā tikt galā ar bērnu greizsirdību? Ja tādas bažas ir, psiholoģe mierina, ka katrs bērniņš ir atšķirīgs un temperamenti vienas ģimenes bērniem var atšķirties.

Cik daudz laika pāris velta viens otram divatā?

Vecāku būšana pāri var saliedēt un atklāt jaunas rakstura šķautnes, tomēr tas nenozīmē, ka viss laiks ģimenei jāpavada kopā ar bērniem, tāpēc ļoti svarīgi veltīt laiku viens otram. Domājot par nākamo bērniņu, būtu jāatbild uz jautājumiem- kā pāris spēs izbrīvēt laiku viens otram? Vai vēl viens bērns ģimenē samazinās iespēju būt kopā?

Kāda ir pāra personīgā pieredze bērnībā?

Ja šajā gadījumā sieviete ģimenē augusi lielā ģimenē kopā ar brāļiem un māsām un ir bijusi pozitīva pieredze, tad visticamāk pāris daudz pozitīvāk pieņems to, kas ar viņiem notiks laikā, kad ģimenē piebiedrosies vēl kāds bērniņš. Vai partneriem patika augt šādā ģimenē, kurā ir vairāki bērni? Cik gadu starpība bija starp bērniem?

”Runājot partneriem vienam ar otru, izkristalizējas jautājumi par to, ko pāris gaida no nākamā bērniņa, kam viņi ir gatavi  un kādas šaubas ir par bērniņa ienākšanu ģimenē,” atklāj psiholoģe. „Atklāts dialogs starp partneriem pavērs iespēju diskusijai un, iespējams, pavisam drīz pāris nonāks pie kopīga lēmuma.”

foto: pexels.com

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā