Valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras

Valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras

02. Feb 2018, 09:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta medicīniskās apaugļošanas procedūras veikšana sievietēm līdz 37 gadu (ieskaitot) vecumam. Ja olšūnu stimulācija ar medikamentiem uzsākta līdz 37 gadu vecumam un bijusi veiksmīga, tad medicīniskā apaugļošana tiek turpināta līdz embrija transfēram.

No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta neauglības noteikšana un ar to saistītie veselības aprūpes pakalpojumi - ārstu-speciālistu konsultācijas, izmeklējumu veikšana u.c., kā arī kompensējamie medikamenti.

Neauglības diagnozes noteikšana

Vispirms ir jāveic izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un uzstādītu diagnozi. Ja pacients vēlas veikt izmeklējumus par valsts budžeta līdzekļiem, tad pacientam ir jāvēršas pie ārsta, kurš ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu). Sievietēm ir jāvēršas pie ginekologa, savukārt vīriešiem – pie urologa. Ginekologs ir tiešās pieejamības speciālists un tas nozīmē, ka nosūtījums, lai dotos pie šī speciālista, nav nepieciešams. Dodoties pie urologa, nepieciešams nosūtījums no ģimenes ārsta.

Ār informāciju par ārstniecības iestādēm, kurās var saņemt valsts apmaksātas ginekologu un urologu konsultācijas, var iepazīties šeit.

Vizītes laikā ārsts izmeklēs pacientu, kā arī, izvērtējot pacienta veselības stāvokli, noteiks izmeklējumus, kuri ir nepieciešami, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi. Ārsts nosaka, vai pietiek tikai ar diagnosticējošiem izmeklējumiem sievietei, vai papildus nepieciešams veikt arī izmeklējumus vīrietim.

Neauglības diagnosticēšanai sievietēm var tikt veikti šādi izmeklējumi:

  • ginekoloģiska izmeklēšana;
  • seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšana;
  • hormonālā izmeklēšana;
  • ultrasonogrāfiskā izmeklēšana (pacienta iemaksa  4,27 EUR);
  • olvadu caurlaidības noteikšana (pacienta iemaksa atkarībā no pielietotās metodes).

Neauglības noteikšanai vīriešiem var tikt veikti šādi izmeklējumi:

  • seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšana;
  • spermogramma.

Medicīniskās apaugļošanas veikšana

Ja tiek uzstādīta diagnoze "neauglība", pacients var vērsties iestādēs, ar kurām Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis līgumu par valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas procedūru veikšanu, lai pieteiktos konsultācijai pie speciālista (pacienta iemaksa 4,27 EUR), kurš var nozīmēt attiecīgā pakalpojuma saņemšanu un uzņemt centralizētā pakalpojuma gaidīšanas rindā.

Pacientam, veicot šādas valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras, jāmaksā pacienta iemaksa (par katru procedūru 21,34 EUR):

  • intrauterīnā inseminācija;
  • olnīcas punkcija olšūnu aspirācijai;
  • embrija pārstādīšana;
  • sēklinieku biopsija.

Pierakstīšanās pakalpojuma saņemšanai

No 2018. gada tiek veidota centralizēta medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu saņemšanas gaidīšanas rinda. Lai veiktu pierakstu pakalpojuma saņemšanai, jāsazinās ar ārstniecības iestādes reģistratūru (jebkuras iestādes no tabulā norādītajām).

Gaidīšanas rinda tiek veidota atbilstoši ārstniecības iestāžu sniegtajai informācijai par gaidīšanas rindā uzņemtajām sievietēm. Sievietei, kurai ir pienākusi kārta gaidīšanas rindā uz valsts apmaksātu reproduktīvās veselības aprūpes pakalpojumu jeb medicīnisko apaugļošanu, Nacionālais veselības dienests nosūta uzaicinājumu pakalpojuma saņemšanai uz personīgo e- pastu.

Iedzīvotāju izslēdz no gaidīšanas rindas, ja:

  • medicīniskā apaugļošana nav nepieciešama vai nav iespējama medicīnisku indikāciju dēļ;
  • sieviete ir sasniegusi 38 gadu vecumu;
  • sieviete ir atteikusies no valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas pakalpojuma saņemšanas;
  • sešu mēnešu laikā kopš uzaicinājuma nosūtīšanas sieviete nav vērsusies ārstniecības iestādē, lai saņemtu valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu.

Medicīniskā apaugļošana netiek apmaksāta:

  • ja no valsts budžeta līdzekļiem jau ir apmaksātas divas neveiksmīgas medicīniskās apaugļošanas procedūras (pēc embrija transfēra nav iestājusies klīniski apstiprināta grūtniecība);
  • sievietēm pēc 37 gadu vecuma, izņemot gadījumu, ja līdz minētajam vecumam uzsāktā olšūnu stimulācija ar medikamentiem ir bijusi veiksmīga un medicīniskā apaugļošana tiek turpināta līdz embrija transfēram bez tā sasaldēšanas.

Iespēja veikt valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras, kā arī saņemt pirms procedūras konsultāciju, tiek nodrošināta sešās ārstniecības iestādēs. Iestāžu sarakstu meklē NVD mājas lapā. 

Māmiņu klubs, 2018