SABĪNES BLOGS: Kad būtu jādodas uz dzemdību namu

SABĪNES BLOGS: Kad būtu jādodas uz dzemdību namu

04. Oct 2013, 14:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmdienā bija pēdējā Dzemdību kursu sagatavošanas lekcija Māmiņu Klubā. Zīmodziņu Mātes pasē dabūjām par to, ka ar vīru esam tiešām sagatavojušies ģimenes dzemdībām. Lai gan tagad tā nav obligāta procedūra, tā tomēr ir vēlama, īpaši, ja vecāki gaida pirmo mazuli.

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI

MĀMIŅU KLUBĀ (4 LEKCIJAS)

 

20130821112346-48089.jpg

Man ļoti žēl, ka man nebija tik daudz kvalitatīvas un praktiskas informācijas, kad gaidīju pirmo bērniņu, un tieši tāpēc tika pieļautas ļoti daudz kļūdas, kuru sekas bija ne uzreiz pamanāmas.

Nepareiza hendlinga dēļ manam bērniņam sāka parādīties problēmas ar stāju, kā arī - nosliece uz plakanpēdību. Es nemaz nerunāšu par to, ka viņš biežāk slimo, jo kopš bērnības viņu ļoti tuntulējām, un rūdīt sākām ļoti vēlu, pēc 3-4 gadu vecuma.

Bet šodien ir runa par dzemdībām. Pēdējā lekcijā Rīgas dzemdību nama vecmāte Baiba Zelka pastāstīja par to, kas ir dzemdību process, kā viss soli pa solim notiek, un kad tad ir laiks doties uz dzemdību iestādi.

Maksītis piedizma 42.nedēļā, un kas ir dzemdību procesa sākšanās, es tā arī lāga nezinu. Tā kā no rīta es tiku mediķu rokās, un man ievadīja gēlu, kas stimulē dzemdības, pēc tam pārdūra augļūdeņu pūsli un pielika pie sistēmas. Daktere darīja visu, lai manas dzemdības būtu maksimāli ātras. Bet par dabīgām tās nosaukt gan nevarētu.

Tāpē personīgi man bija bailes, ka nokavēšu ar ierašanos uz dzemdību iestādi vai atbraukšu pārāk ātri, sajaucot īsto dzemdību sākšanos ar viltus kontrakcijām. Un ko darīt, ja sākas ūdeņu noiešana? Ko darīt, ja sākas asiņošana?

To visu mums pastāstīja arī lekcijā. Kā atšķirt viltus kontrakcijas no īstajām, kā sāp treniņkontrakcijas, kā sajust īstās, to visu uzzinājām.

Šī svarīgā informācija bija ērti noformēta  tabulas veidā, un pie tās mēs tikām arī nodarbības sākumā.

Tāpat Baiba mums pastāstīja par sekojošām niansēm:

  • kad būtu vērts sakārtot dzemdību somu, un kam tajā būtu jābūt
  • kas būtu jāizdara līdz 37.nedēļai, lai vecāki būtu gatavi dzemdībām
  • kādā krāsā ir augļūdeņi, un, kā tiem būtu jāizskatās normālā gadījumā
  • kā apturēt viltus kontrakcijas
  • cik ilgas ir normālas dzemdības pirmajā reizē un cik garš dzemdību process ir dzemdējot atkārtoti
  • kad būtu jādodas uz dzemdību namu

Un te nu laiks pašai svarīgākajai informācijai priekš topošajām māmiņām.

Uz dzemdību namu jādodas, kad:

  • ir regulāras kontrakcijas ik pēc 5-7 minūtēm. Līdz tam labāk palikt mājās, jo, kā saka, mājas sienas ārstē
  • ja nogājuši tīri ūdeņi, gaidām regulāras kontrakcijas, ja zaļi vai dzelteni, braucam uzreiz
  • ja nogājuši tīri ūdeņi, un ir pozitīvas analīzes uz b grupas streptokokku

Secinājumi: Pirms laika skriet uz dzemdību namu pie pirmajām sāpēm nebūtu tā vērts. Man bija atklājums, ka tad, kad noiet tīri ūdeņi, tik un tā ir jāgaida, kad sāksies kontrakcijas. Ļoti noderīga bija arī informācija par to, kā tad saprast, ka ūdeņi ir tīri - gaiši rozā krāsas. Orientieris - avene, ja ir sarkani ūdeņi kā zemene - tas jau nav labi.

Tāpat es sapratu, ka manas pirmās dzemdības bija tik ātras, jo tās tika maksimāli paātrinātas ar dažādām manipulācijām, un tas nozīmē, ka gaidīt, ka arī otrās būs ātras, nav vērts, tāpēc skriet uz dzemdību namu pie pirmajām sāpēm netaisos. Vēl vairāk - dzemdību nams atrodas 10 minūšu braucienā no mājām, pagūsim, jebkurā gadījumā.

Tagad ir laiks sākt kārtot dzemdību somu un nēsāt Mātes pasi sev līdzi. Jau nopirku krekliņu, kurā grasos dzemdēt un pirmo kostīmiņu mazulītei, tas bija tāds kā pirmais mazais solītis somas kārtošanā.

Dzemdības vairs nav aiz kalniem, un tagad ar pārliecību varu teikt, ka esam tām gatavi. Palikuši vien sīkumiņi.

Paldies Māmiņu Klubam un visiem speciālistiem (Sandra Lase, Alika Sorokina, Baiba Zelka) par kvalitatīvu informāciju un sagatavošanu dzemdībām un mazuļa aprūpei!

Visiem topošajiem vecākiem iesaku šos kursus!

Vai esat apmeklējušas dzemdību sagatavošanas kursus?

Kurā grūtniecības nedēļā sākāt kārtot dzemdību somu?

Kā sākās jūsu dzemdības? (kontrakcijas, ūdeņu noiešana..)

Visām labu noskaņojumu vēlot,

Jūsu Sabīne un Punča iemītniece

 


helliite helliite 04. Oct 2013, 20:32

Sveika 😀

Uz kursiem bijām kopā ar draugu Māmiņklubā! Man noteikti vajadzēja tos kursus-sirdsmieram! Ar nākošo bērniņu, noteikti apmeklēšu vairāk lekciju, ne tikai tās pamata 4! Bijām arī uz elpošanas un dzemdību pozu lekciju- tā bija visvērtigākā, vismaz man!

Somu sakārtoju uz 36 nedēļām, lai ja nu mazais piesakās ātrāk- viss būtu kārtībā!
Dzemdības sākās ar sāpēm kā uz MR laiku! Muguras daļā! 7 no rīta pamodos un nevarēju vairs aizmigt! Bija 24.decembra rīts, jāgatavojas Ziemassvētkiem, vēl jāsaiņo dāvanas utt 😀
Iegāju dienas laikā dušā, iedzēru nošpu, sāpes lēkāja 20, 10, 15,30 min, tomēr nepārgāja..sapratām- laikam kaut kas būs. Braucot pie māsas ciemos uz centru, paņēmām dzemdību somu līdzi! Vakarā jau sāpes kļuva intensīvākas un ar konkretiem intervāliem! No 20-23 vakarā, ēdot vakariņas un skaitot pantiņus, paralēli pierakstīju laikus! Bija ļoti bail tiešām -nokavēt dzemdības! Uz dzemdību namu aizbraucām, kad bija 5min intervāls, bet ierodoties tur- tikai 3,5 cm atvērums! Līdz ar to secinājums nākotnei- mājās var palikt arī mazliet ilgāk, ja slimnīca nav tālu 😀
Ūdeņi nogāja tikai pēc 3h, kad biju dzemdību namā!

Gan jau dzemdības nenokavēsi 😀
Es vadījos pēc principa- labāk mazliet ātrāk, nekā vēlāk 😉

lella lella 04. Oct 2013, 18:00

Uz sagatavošanas kursiem negāju, īpaši arī nebija intereses, jo likās, ka tas ir tik dabīgs process un mani instinkti palīdzēs un darbosies kā vajag, tomēr beigās saklausījos, ka dzemdību nodarbība pie Hēlas ir zelta vērtē un pierakstījos uz to 😀 aiziet gan nepaspēju 😃
Tā kā dzemdēju Harmonijā, man izpalika somas kravāšana. Par to esmu dikti priecīga, jo viegli tas neizklausās.
Ūdeņi pilnībā nogāja tikai vannā,.viss sākās ar sāpēm ik pa 3-6min un tā līdz beigām ar pilošiem, bet ne tekošiem ūdeņiem 😀 esmu dikti priecīga, ka man neko nedūra, jo doma tāda vecmātei bija..Uz Harmoniju aizbraucām kādas 4h pēc sāpju sākuma - bija pusatvērums, aizbraucām paēst, lai būtu kustība un tā lēnā garā tiku pie sava bēbja! 😀

Lai tev viegla satikšanās!

Elizel Elizel 04. Oct 2013, 17:50

Man nogāja ūdeņi, praktiski pēc 10-15 minūtēm sākās spēcīgas kontrakcijas ar mazu starplaiku. Uzreiz braucām uz RDzN un stundu pēc iestāšanās mazā bija klāt. Dzemdības ilga nepilnas 3 stundas. 😀

04. Oct 2013, 16:42

hei! 😀

pirmajā grūtniecībā sāku apmeklēt no 34. nedēļas un šoreiz, domāju, ka būs līdzīgi, jo, kad gāju slēgt līgumu (32. ned.), tad arī piedāvā tos kursus.
Pašlaik man 30. ned. un pēc 3 nedēļām arī došos slēgt atkal līgumu, tad kursu datumus izvēlēšos.

dzemdību somu domāju, ka sākšu kārtot kādā 34. nedēļā, pagaidām pa lielam tās lietas ir, bet nav saliktas un nav arī izmazgātas.

PAr dzemdībām runājot- man sākās ar kontrakcijām, ūdeņi tā arī paši nenogāja, tos dzemdību namā atvēra, lai varētu paātrināt procesu, jo teica, ka bēbītei ir grūti.
Protams, būtu gribējusi, lai tie ūdeņi paši noiet, jo nebija patīkams tas process, kad atvēra augļapvalku.

ceru, ka otrās dzemdības būs ātrākas un vieglākās 😀 un ka tos ūdeņus nevajadzēs durt un sistēmas arī nevajadzēs likt, jo man arī tā bija. un tad vēl aizrādīja, lai to roku nesaspiežu, bet kā lai nesaspiežu, es taču domāju par to, kā mazo dzemdēt.

tev arī lai labs noskaņojums šajā vakarpusē 😀