SABĪNES BLOGS: Dzemdības ūdenī - modes kliedziens vai atgriešanās pie dabīgā?

SABĪNES BLOGS: Dzemdības ūdenī - modes kliedziens vai atgriešanās pie dabīgā?

19. Oct 2013, 23:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, dārgās māmiņas! Šodien gribētu parunāt ar jums par dzemdībām ūdenī.

Kad biju stāvoklī ar Maksimiliānu, tādas ekstras kā dzemdības ūdenī, nebija. Nu, varbūt arī, ka bija, bet ne tik pieejamā veidā, kā tagad, mēs par to nezinājām. Tā vai citādi, tad man šķita, ka dzemdēt ūdenī ir ļoti jauki, bet tas ir kaut kas tāds, kas Latvijā nav iespējams.

Pagāja pieci gadi, esmu atkal stāvoklī, un, man par brīnumu, viss ir mainījies. Rīgas dzemdību namā ir dzemdību centrs, kas aprīkots ar jaunākajiem standartiem, lai dzemdētājas justos maksimāli ērti un komfortabli. Un, lai būtu mierīgāk, iespējams pat apskatīt visu fotoekskursijā.

Salīdzinājumā ar to, kas tur bija agrāk, varētu teikt - diena pret nakti. Un divās dzemdību zālēs ir pieejama relaksācijas vanna, kurā iespējams sagaidīt savu mazulīti. Kursos mums stāstīja, ka ir iespējams dzemdēt vannā pat neslēdzot līgumu ar konkrētu vecmāti, dežūrpersonālu utt. Pietiek tikai, ka samaksā par relaksācijas  procedūru + dzemdībām ūdenī - 200Ls. Man personīgi tāda ekstra šķita pieejama un sāku nopietni aizdomāties par iespējām dzemdēt ūdenī, tāpēc izlēmu apmeklēt vienu lekciju Māmiņu Klubā (latv.val.), ko vada vecmāte ar lielu pieredzi - Aija Mikova.

Aija ir ļoti pieredzējusi vecmāte un specializējas arī ūdens dzemdībās. Viņa sagaidījusi pasaulē nākam vairāk kā 5000 mazuļu, no kuriem vismaz 600 dzimuši ūdenī. Bez tam, viņa ne tikai pieņem tādas dzemdības, bet arī pēta tās, un novēro mazuļus vēl gadu pēc dzimšanas ūdenī.

Ar ko tad atšķiras dzemdības ūdenī no parastām dzemdībām?

Aija ķeras pie bībeles vārdiem - "Viss dzīvais no ūdens nāk.."

20131018105024-68789.jpg

Un ļoti daudz argumentu runā par labu dzemdībām ūdenī. Tieši par maigākām dzemdībām, jo tādas dzemdības kā dzemdības ūdenī ir saudzējošākas gan mammai, gan mazulim.

Dzimstot ūdenī, mazulis neizjūt temperatūras šoku, mazāk cieš viņa smadzenes, no ūdens vides viņš nonāk tādā pašā ūdens vidē, kas viņam ir ierasta. Novērojot tādu mazuli gadu pēc dzimšanas, ir ticis atklāts, ka tādi bērni ir saviem vienaudžiem, kas dzimuši parastās dzemdībās, soli priekšā attīstībā, viņi labāk runā, un ir labāk tīri fiziski attīstīti.

20131018105147-15899.jpg

Mammai tādu dzemdību priekšrocība ir tā, ka ūdenī dzemdību darbība ir regulāra un dinamiska. Ūdenī ir viegli mainīt pozu, nav jāpielieto spēks. Ķermenis tiek masēts no visām pusēm, ir patīkamas taktilās sajūtas. Dzemdējot ūdenī vieglāk atslābinās muskuļi, labāk izplešas dzemdību ceļi.

Bet, diemžēl, apgalvojums, ka dzemdības ūdenī ir nesāpīgākas, ir vienkārši mīts.

20131018105428-42290.jpg

Klausoties par to, cik jauki ir dzemdēt ūdenī, es vēlreiz pārliecinājos, ka gribu, lai mans bērniņš dzimst tieši tā. Bet, diemžēl, dzemdību namā, vannas, izrādās nav tās labākās priekš šī dzemdību veida. Labāk ir dzemdēt speciālā baseinā, ko var paņemt līdzi uz dzemdību iestādi. Internetā pat tādu speciālo baseinu dzemdībām var pasūtīt.

20131018105500-80681.jpg

Bet es šaubos vai mani ar manu baseinu dzemdību namā pieņems ar atplestām rokām.

Dežūrējošais personāls, kas dzemdību namā piedāvā dzemdības ūdenī, ne vienmēr pārvalda tādu dzemdību gaitu, kas prasa ļoti daudz nianšu. Tas ir, var sanākt, ka nauda ir izkaisīta vējā, jo, ja māmiņu ūdenī ielaiž nepareizajā brīdī, viņai var tur nepatikt. Un vispār vannā var atrasties tikai 4 stundas, pēc tam obligāti jāmaina ūdens. Un, ja manas dzemdības ilgs nevis 4, bet 12 stundas, vai man tik bieži mainīs ūdeni? Šaubos..

Pareizas dzemdības ūdenī, pēc speciālistes domām, piedāvā dzemdību centrs Harmonija, un, protams, var arī dzemdēt kopā ar viņu, slēdzot līgumu Siguldā vai Valmierā. Un Liepājā dzemdības ūdenī vispār ir bezmaksas. Feini, vai ne?ā dzemdēs ārsti, un attieksme būs ļoti laba.

Man pat, ja es gribētu, braukt ārpus Rīgas robežām, nevajadzētu. Es elementāri baidos nepagūt, jo vecākais bērns ir jānodod vecmāmiņai, jāizsauc vīrs no darba (ja ir diena), jāpamodina un jāpalīdz savākties (ja ir nakts), un vēl tas, ka otrās dzemdības var būt ātrākas, es neriskēšu savas iegribas dēļ. Rīgas dzemdību nams ir 10 minūšu attālumā no mūsu mājām, pēc renovācijas man tur viss patīk, un vecmāte Baiba Zelka pārliecināja mani par to, ka tur ir labi, tur strādā labākie speciālisti, un mēs visi esam cilvēki, kas vēlas normālu attieksmi.

Ja māmiņa atbrauc ar pretenzijām un kaprīzēm, tad viņai arī galviņu neviens neglāstīs, tas vienkārši ir jāsaprot un jāņem vērā. Pasmaidi un arī tev atbildēs ar to pašu. Gatavojies dzemdībām, brauc strādāt, negaidi, ka tavā viet

20131018105810-24140.jpg

Ja es izvēlos tomēr dzemdēt ūdenī, man ieteica divas vecmātes, kas praktizē tādas dzemdības. Tā ir Baiba Fikuse un Elita Šteinberga. Labi, ka viņas ir divas, var iepazīties ar viņām abām un izvēlēties to, ar kuru nostiprinās labāks kontakts. Un atkal viss atduras pret finansēm, līgums ar vecmāti - 300Ls, dzemdības ūdenī - 200Ls, kopā - 500Ls dzemdībām, plus vēl izdevumi par ģimenes palātu. Pārāk liela summa, kuras pagaidām mums nav.

Aprakstot savas emocijas, es jau sāku aizdomāties par MK piedāvājumu filmēt manas dzemdības. Nu lai jau filmē, es tā padomāju, pārkāpšu saviem principiem, ļaušu filmēt sevi neglītu. Bet te uzpeldēja viena nianse, kura man nav pieņemama. Es to sapratu, kad mums sāka rādīt dzemdības ūdenī. Sievietes dzemdē kailas. Peldostīms, pat augšiņa, nav atļauts.

20131018110513-71912.jpg

Es saprotu, ka viss ir dabīgs un nav ko kautrēties. Bet pa ūdens virsmu peldošu kailas dzemdētājas krūšu skati var arī uz visiem laikiem nogalināt vīrieša libido. Un, kad mazulis piedzimst, ja nedaudz raujas kājstarpes āda, tad arī asinis uzpeld ūdenī un tā tālāk.

Kad dzimst placenta ,pati Aija nolaiž ūdeni un pārved mammu uz gultu. Bet ir vecmātes, kas pieņem arī placentu ūdenī. Un tad ūdens paliek asiņains, un mamma ar mazuli guļ asins peļķē.

Es laikam vienīgā biju tāda jūtīga lekcijā, ka iztēlojos visu tik spilgti, pārējie pāri pat pieņēma stingru lēmumu - dzemdēt ūdenī.

Bet es aizgāju mājās ar vēl vairāk jautājumiem. Mājās šo tēmu apspriedām ar vīru. Laikam mēs neesam tik progresīvi, ja jau dzemdēt kailai, asinis utt. mums nešķiet patīkami.

Kā Alika teica: "Princeses nekakā.". Tas ir par mani. Nu nevaru es būt neglīta, pat, ja tas ir dabīgi, pat savās dzemdībās. Egoisms, narcisms, histēriskā daba.. Iespējams.

20131018111348-31391.jpg

Ja finansu iespējas ļautu, un, ja tas būtu pirmais bērniņš, iespējams, es neraustītos par to, kā vedīšu vecāko bērnu pie omītes, kā arī, ja dzīvotu tuvāk tai pašai Valmieras šosejai, es izvēlētos skaistas dzemdības ūdenī dzemdību centrā Harmonija, kur apstākļi ir pietuvināti mājas apstākļiem, bet viss personāls ir augstu kvalificēti speciālisti savā jomā.

Bet mūsu gadījumā, droši vien, tas nav iespējams. Un, visdrīzāk, mēs dzemdēsim tradicionālajā veidā, relaksējoties uz bumbas dušā. Es centīšos darīt visu iespējamo, lai mana meitiņa dzimtu viegli. Centīšos atcerēties visu, ko mācījos 9 mēnešu garumā. Joprojām gribētu dzemdēt speciālā dzemdību krēsliņā - vertikāli.

Kāda ir tava attieksme pret nestandarta dzemdību veidiem?

Kā tu domā - tas ir modes kliedziens vai atgriešanās pie dabīgā?

Vai tev šķiet pieņemami maksāt par dzemdībām? Vai esi slēgusi līgumu ar dzemdībām, un vai tavas cerības attaisnojās?

Būšu pateicīga, ja starp jums vai jūsu paziņām ir māmiņas, kas varētu dalīties pieredzē, paldies iepriekš!

Paldies visām par uzmanību!

Jūsu Sabīne un Punča iemītniece

25. Oct 2013, 09:03

Manuprāt, tas ir sava veida modes kliedziens. Vai dzemdības ūdenī atvieglotu sāpēs? Var jau būt, ka kādai tā liksies.
Uzskatu, ka ar pirmo bērniņu vajadzētu pieturēties pie tradicionālākām "pasaulē nākšanas metodēm", jo tomēr viss ir jauns, nav nekādas nojausmas kā tas viss process izvērtīsies(ja nu vienīgi dzirdēts, ka dzemdības ir varen sāpīgs process).

Anatna123 Anatna123 22. Oct 2013, 16:09

Sveikas! 😀 manam mazulītim ir 2mēneši

Vēl pirms paliku stāvoklī zināju ,ka gribēšu dzemdēt ūdenī. Un protams visu grūtniecibas laiku interesējos cītīgi par to, un biju pārliecināta-tas ir priekš manis! 😀 kad mazais vēl bija puncī braukājām peldēt uz baseiniem-tas tā atslābināja...
Un visi apkārt tik ļoti slavēja ūdensdzemdības..

Es dzemdēju SIguldā, tur arī dzivojam.
BET,
Kad pienāca brīdis dzemdēt, sajūsma pazuda..
Pirmkārt ūdenī ielaida tikai pie konkrēta atvēruma-precīzi neatceros, bet nu līdz tam jau nomocījos. Ūdeni protams mainīja ik pa tām pāris stundām. Plika nebiju, uz dzemdībām iegādājos tādu kā topiņu grūtnieču(peldkostīma augšiņu ).

Pirmajā brīdi biju sajūsmā-tik tiešām atslābina, un sāpes ir vieglākas-bet tas bija tikai brīdis kad bija pauze no kontrakcijām. Kad kontrakcijas atsākās sapratu,ka mani vairs neatslābina, un sāpes nepadara vieglākas nekas. :d ☹

Reāli vannā pabiju vien 2x pa kādai stundai, bet tad atvērums apstājās pie 8cm,un nācās stimulēt,tādēļ piedzemdēt mazulīti ūdenī nemaz nesanāca. Samaksāt gan nācās šā vai tā par vannu un vecmāti (Marina-tiešām lieliska,mierīga vecmāte).

Man tās bija pirmās un vienīgās dzemdības, un tās ilga 19h.. Varbūt ar otro bērniņu ir savādāk un ātrāk.. Bet nu es zinu, ka esmu sapratusi-ūdens laikam tomēr nebija priekš manis,lai arī kā tas atslābināja grūtniecības laikā..

Un secināju arī to,ka cik salasījos labas atsauksmes un TĀDU sajūsmu, ne visus ūdens relaksē.. Man bija grūti mācēt atslābināties un sajust pozitīvo no ūdens,dēļ sāpēm :d

Bet man arī dēliņš piedzima liels : 4,175kg, 54cm

gita171 gita171 18. Oct 2013, 22:43

sveikas!!! man ari tagad kluvis aktuals jautajums par dzemdibam, uztaisiju so 2dien testu, un esmu stavokli!!! pirms vel bernins pieteicas biju visu apsverusi ka gribetu dzemdet, un otras dzemdibas gribu udeni!! mani uzruna visas tas pozitivas lietas, kuras dod dzemdibas udeni. mani pasu ari loti relakse udens, dievinu vannas, nevaru iedomaties vakarus bez vannas ar smarzigu udeni un svecu gaismas!!! pirmo berninu laidu pasaule Sigulda ''tradicionalas'' dzemdibas!!! tagad otrs bernins dzims Vacija - udens dzemdibas! protams, vel neesmu bijusi pie ginekologa, tas notiks novembra pirmaja nedela, tad domaju visu to aprunat un izrunat!!!! taka ar prieku pastastisu savos blokos ka ir seit Vacija ar ginekologu, grutniecu aprupi, grutniecu iespejam un protams ari par dzemdibam, bet lidz tam vel labs laicins japagaida!!!
esmu noteikti PAR savadakiem veidiem ka laist pasaule savus berninus, jo laiks nestav uz vietas, viss ap mums mainas, kapec katrai no mums neizveleties to veidu ka mums ertak un jaukak sagaidit savus brinuminus!!!!😀🤗

lella lella 18. Oct 2013, 19:54

Dzemdēju pie Aijas Harmonijā, bija jau drusku žēl naudas,bet draugs labi pateica - kā var taupīt jau bērna 1majā dzimšanas dienā, nenožēloju ne santīmu, ko iztērējām.
Vannā kāpu pie 9cm un tad palika tik labi, likās, ka tas bija tas brīdis, kad vajadzēja 😀 otrā elpa atnāca!
Par maksāšanu kā tādu - varbūt var apdrošināties? Parasti sedz dzemdību izmaksas līdz 500ls, varbūt ir vērts painteresēties un tas atmaksājas!
Nākamreiz arī dzemdēšu ūdenī 😀
Lai tev izdodas atrast labāko variantu!

18. Oct 2013, 19:28

sveika!
pec lasiitaa saprotu,ka Tu savu izveeli jau esi izdariijusi, bet varu padalities ar savu pieredzi udensdzemdibas.
man mazulis piedzima pagajshgad oktobri,Vidzemes slimnicaa pie vecmates Aijas.Manuprat,liguma slegshana ir loti svariga(udensdzemdibas obligata),jo vareju zvanit vecmatei un jautat ko darit, ka darit vai gaidiit vai braukt utt.tadel nemaz nesatraucos par attalumu no Rigas lidz Valmierai.Drizak satraucos,lai neaizbraucam pa atru,jo biju noskanojusies pec iespejas ilgak dzivoties pa majam,ne slimnicu.pie tam pa celam uz Valmieru ir gan Sigulda,gan Harmonija 😀
nedomaju,ka ilgak par 4h udenii kada var noseedeet.ja pienemam,ka vanna kapj pie 7cm,tad 4stundu laikaa jau nu noteikti lidz tiem 10cm var tikt.
man pasai tajaa vanna nepatika.kapu 2x.pirmo reizi ,lai saprastu,ka tiesam vanna nepatiik un otro,lai lautu mazajam piedzimt pec iespejas saudzigak,kas arii izdevas.pa vidam biju sauzeme.
katraa zinja uzskatu,ka udensdzemdibas ir daudz estetiskakas,par sauzemes kaa arii saudzigakas pret mazo.un nekadu asinju tur nebija.
par cenam-ligums ar Aiju maksaja 130ls+50ls vanna.varbut tagad kas mainiijies.Aija ipasi neauklejaas -izdarija savu darbu un viss.to arii no vinas gaidiiju un sagaidiju.un jaa..velejos pec iespejas dabiskakas dzemdibas,bez liekas iejauksanas.bez taa gan neizdevas,bet no Aijas sanemu argumentetu ricibas izskaidrojumu, kadeel jariikojas taa un ne savadaak.
Lai veicas!

Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK 18. Oct 2013, 17:20

P.S. Vēl aizmirsu piebilst

Lai Tev arī vieglas ātras un ar spilgtām un patīkāmām emocijām bagātas dzemdības!!! Pats galvenais noskaņoties un tad jau labi būs dzemdēt gan uz sauszemes, gan ūdenī!😃

Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK 18. Oct 2013, 17:16

Sveika, Sabīne!

Es savus abus dēliņus dzemdēju tradicionāli abus slēdzot līgumu ar vecmāti. Līgumu slēdzu, jo Jelgavas slimnīcā pastāv iespēja stāties uzskaitē uzreiz pie vecmātes. Es ar pirmo dēlu tā arī izdarīju un vecmāte kas mani uzraudzīja ir fantastiska. Mums nodibinājās emocionālais kontakst un visus 9 mēnešus mani uzraudzīja. Pēc 32 grūtniecības nedēļas pats par sevi bija saprotams, ka vēlos lai mana vecmāte būtu man blakus dzemdībās.
Ja man būtu jāslēdz līgums ar vienu reizi satiktu vecmāti es to nedarītu👎. Manā gadījumā tas bija pats par sevi saprotams . Tāpat dzemdēju kopā ar vecmāti nākošajā reizē , kad laidu pasaulē otru dēlu.
Vai līgums attaisnoja manas cerības, protams attaisnoja! Man patīk skaidrība un drošības sajūta. Man jāzina ka par medicīnisko personālu esmu droša. Man patīk nepiespiesta atmosfēra , kad jau ir pazīstama vecmāte. Man abas dzemdības bija vieglas un ātras . Manam vīram ir radušās domas, ka dzemdības ir kaut kas ātrs un viegls😃 Uz abām dzemdībām gatavojos kā uz smagu un grūtu darbu , bet ne ilgāku par 5h😃 Tā arī bija pirmās ilga 3h42min un otrās bija 4h 30min😀

Runājot par dzemdībām ūdenī varbūt jau ir modes lieta, bet nemācēšu teikt vai lābāk vai sliktāk? Manā gadījumā varētu būt , ka nebūtu nemaz jāizmanto vanna , vai ka nepaspētu iekāpt vannā, jo bērns pats nāk laukā!!
Tas jājautā mammām, kas dzemdē ūdenī vai labāk un vai modes lieta? Domāju, ka ir labi, ka tagad domā kā sievietei padarīt dzemdības vieglākas un ar atmiņām patīkamākas!