SABĪNES BLOGS: Cilmes šūnas - ir vērts tērēties vai tomēr nav?

SABĪNES BLOGS: Cilmes šūnas - ir vērts tērēties vai tomēr nav?

13. Nov 2013, 14:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, dārgās māmiņas! Šodien gribu ar jums parunāt par tēmu - cilmes šūnu banka jeb cilmes šūnas no nabassaites asinīm.

Es zināju par tādu iespēju, kā arī par to, ka cilmes šūnas ārstē ļoti daudz nopietnas slimības un var pat izglābt nākotnē dzīvību ne tikai jūsu mazulim, bet arī viņa brāļiem, māsām un citiem radiniekiem. Bet, godīgi sakot, nesaskatīju līdz šim jēgu cilmes šūnu ņemšanai tieši mūsu gadījumā, jo visi ir veseli un kaut kā negribas ticēt, ka nelaime var notikt tieši ar mums.

Bet vakar manās rokās nejauši nonāca informatīvais buklets no bankas, kas, kā reiz, nodarbojas ar cilmes šūnu uzblabāšanu. Es to noliku plauktā, un to izlasīja vīrs. Viņu ieinteresēja šis piedāvājums, sāka pētīt šo tēmu internetā, skatīties izcenojumus.

Jā, cenas nav nekādas mazās, bet kas tas ir, salīdzinājumā ar ieguldījumu savos tuviniekos.

Un no otras puses.. ja nu nekas neatgadās, līdzīgi kā ar apdrošināšanu. Maksā, maksā, bet esi pats vesels. Veselības apdrošināšanu vismaz var iztērēt izmeklējumos, bet te visu dzīvi maksā tikai.. Pat nezinu.

Dārgās māmiņas, vai kāda ir izmantojusi šādu pakalpojumu?

Cik tas jums izmaksāja, un vai uzskatāt, ka pēc kāda laiciņa tas tomēr būs svarīgi?

Mēs, droši vien, esam jau nokavējuši ar šāda lēmuma pieņemšanu. Grūtniecība rit ieripojusi jau 37.nedēļā, bet līgums laikam jāslēdz savlaicīgi, ja?

Jebkurā gadījumā, priecāšos par komentāriem, īpaši par pieredzi.

Visām jauku dienu!

Jūsu Sabīne un Punča iemītniece

20131119112902-71853.jpg

Elizel Elizel 13. Nov 2013, 22:28

Es laikam izsakos par gandrīz katru Tevis aizskārto tematu 😃 Bet tā nu sanāk, ka viss, par ko Tu raksti, ir bijis aktuāli arī man grūtniecības laikā. Mēs izlēmām neņemt cilmes šûnas - nezinu, bet man liekas, ka tad es zemapziņā paredzu, ka mans bērns būs slims.
Saprāta robežās esam nodrošinājušies pret nepatīkamiem dzīves pagriezieniem - mums ir veselības uzkrājošā apdrošināšana, arī kasko mašīnai un īpašuma apdrošināšana.

aab aab 13. Nov 2013, 15:15

manuprāt, noglabāt bankā vai nenoglabāt, ir katras māmiņas ziņā.
taču uzskatu, ka šīs cilmes šūnas ir vairāk noderīgas tad, kad bērniņš ir vēl puncī, un tās palīdz tieši mammai. ne velti saka, ka grūtniecības laikā āda paliek labāka, mati spīdīgāki, bet pēc tam nekā no tā vairs nav.
kā piemēru, ka bērna cilmes šūnas ārstē arī pašu mammu, ir kādas manas draudzenes stāsts. medicīnas terminos neieslīgšu, bet viņai tika atklāts kāds plaušu sindroms, kā rezultātā plaušas bija praktiski cauras, ar bumbuļiem utt. neilgi pēc tam, viņa palika stāvoklī un pēc dzemdībām bija jādodas uz pārbaudēm tieši plaušām. tajās ārstējošais ārsts atzina, ka viņas plaušu stāvoklis ir ļoti uzlabojies un klāt vēl noteicis - vēl viens mazulis un tev plaušas būs kārtībā. tas vien pierāda arī to, ka šīs šūnas ir vērtīgas arī māmiņai, tieši no iekšienes.

cecii cecii 13. Nov 2013, 14:38 Klieda

Man ļoti žēl, ka jūsu ģimenē tā gadījies, bet, ja cilmes šūnas ir ļoti nepieciešamas, tās var iegūt visas dzīves laikā gan no paša slimnieka, gan, ja bērns vēl mazs, tās var ziedot tuvinieks, kam ir radniecīgas cilmes šūnas ar bērnu. Latvijā jau veiksmīgi izmanto šo variantu gan sirds slimību, gan diabēta ārstēšanā. Jautājiet ārstam.

cecii cecii 13. Nov 2013, 13:45

Man ir mazliet cits viedoklis. Pirms dzemdībām runāju ar savu vecmāti un viņas uzskats bija - cilmes šūnas ļoti nepieciešamas bērniņam saņemt uzreiz piedzimstot, respektīvi, jāļauj nabassaitei izpulsēt līdz galam. Tādēļ arī mans uzskats - neatņem mazajam to, kas viņam ir vajadzīgs uzreiz ienākot pasaulē. Man vispār liekas diezgan vardarbīgi ļaut uzreiz kādam iejaukties tādā brīdī.Bet tās ir tikai manas domas.

13. Nov 2013, 11:26

NU nezinu par šo sistēmu daudz, bet kkā neuzrunā. Domāju ka tomēr mazulītim pašam tās vairāk būs noderīgas, nekā sasaldētas kkur bankā. Tādēļ jau tagad zinu, ka ja nebūs nekādi sarežģījumi, tad gaidīsim līdz nabassaite beigs pukstēt un tikai tad griezīsim.