Rebozo lakati - dabiska palīdzība grūtniecības un pēcdzemdību laikā

Rebozo lakati - dabiska palīdzība grūtniecības un pēcdzemdību laikā

13. Dec 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēdz teikt, ka meksikāņu sievietes skaistumu novērtē pēc viņas matiem un pēc viņas rebozo. Taču mūsdienās šo tradicionālo meksikāņu sieviešu aksesuāru arī citās valstīs arvien plašāk izmanto grūtnieču aprūpē, dzemdību laikā un pēcdzemdību posmā.

Konsultē dūla Līga Giniborga. 

20150512111741-17754.jpg

Kāds ir Rebozo lakats

Tradicionālais rebozo lakats ir austs no kokvilnas, lina vai vilnas, 1,20-3 metru garš un ap 70cm plats. Kā jau katrā kultūrā, lakatam ir savi tradicionāli ornamenti un krāsas, bet īpaša uzmanība tiek pievērsta bārkstīm, kas arī pašas par sevi ir mākslas darbs. 1,20 m vairāk būs kā modes aksesuārs, 2 m - jau praktiskāks dažādiem darbiņiem (arī bērna nēsāšanai), bet masāžai noderīgāks būs 3 m lakats (piemēram, 1,70 m garam cilvēkam), lai tas, kurš izpilda masāžu, varētu to darīt pietiekoši ilgi turot taisnu muguru, tādā veidā rūpējoties par sevi.

Lai lakatu pielietotu praktiski -  kā galvas segu, apmetni, apģērba sastāvdaļu, kā saini dažādu lietu pārnēsāšanai gan uz galvas, gan uz muguras, kā šūpuļtīklu, kā slingu bērnu pārnēsāšanai vai lai ar masāžas palīdzību rūpētos par sev svarīgiem cilvēkiem, materiālam jābūt elastīgam, tas nedaudz stiepjas slīpajā diegā. Tas nedrīkst būt ar biezām vīlēm vai citiem sabiezinājumiem. Modes pasaulē rebozo ir redzams kā aksesuārs arī no smalkākiem audumiem – zīda vai sintētikas šķiedrām. 

20150512111731-81817.jpg

Kā izmantojams Rebozo lakats

Tā nav tikai sagadīšanās, ka dažādās tautu kultūras ir pieņemts vairāk rūpēties par sievietēm gaidībās. Tas ir laika posms, kad sievietei vajadzētu saņemt daudz rūpes un mīlestības no savējiem, mīlestības un cieņas pilnu aprūpi no grūtniecības un dzemdībpalīdzības sniedzējiem, jo pētījumi vēsta: „ Ja sieviete ir daudz saņēmusi rūpes, mīlestību, pieņemšanu gan gaidību, gan arī dzemdību laikā, tad būs brīnišķīga, gādīga, mīloša mamma savam bērniņam. Mūžam veca patiesība: „Cilvēks, kurš ir saņēmis, spēj otram kaut ko iedot””. Rebozo lakata masāža to spēj sniegt, tā ir brīnišķīga dāvana cilvēkam, kuru mēs mīlam. 

Rebozo lakata izmantošanu līdz mūsdienām atnesušas meksikāņu vecmātes, tāpēc arī pielietošana vairāk ir grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā. Turklāt starptautiskajās konferencēs viņas dalās ar savām zināšanām ar citām vecmātēm un dūlām, ik gadu apmainoties ar jauniem vecmāšu knifiem un rebozo lakata iespējām gaidību, radību un pēcdzemdību jomā.

Rebozo masāža ir piemērota visām māmiņām, jo masāžas kustība ir ļoti lēna, aijājoša un relaksējoša. Pašas māmiņas diemžēl nevarēs sev to sniegt, bet to var apgūt tētis, kas nav nekas sarežģīts un grūts. Latvijā dabisko dzemdību vecmātes un dūlas to ir apguvušas un piedāvā savā pakalpojumā.

Rebozo lakata masāža ir dziedinoša: tā sniedz mierinājumu un mīlestību arī veciem cilvēkiem, maziem bērniem un pusaudžiem, dažādos dzīves gadījumos, kad tuvākie var rūpēties par savējiem, palīdzot rast motivāciju, dzīves sparu un vēlmi rūpēties par sevi fiziski, garīgi un emocionāli. 

20150512111715-21997.jpg

Kurām māmiņām visvairāk nepieciešama rebozo lakata masāža

Gatavojoties dzemdībām rebozo lakata masāža palīdz:

  • Uzlabot asinsriti, sasilda - rada hormonus stimulējošu efektu;
  • Nomierināties stresa situācijās;
  • Pieņemt sevi un bērniņu;
  • Iemācīties ļauties un pārstāt kontrolēt, jo dzemdības ir par ļaušanos, nevis kontroli;
  • Iemīlēt savu ķermeni;
  • Iemīlēt bērniņu un vairāk veltīt viņam laiku, īpaši, ja ģimenē ir vēl kāds bērniņš;
  • Atslābināt muskuļus, lai bērniņš pats var ieņemt ērtāko pozu dzimšanai;
  • Uzlabot miega kvalitāti;
  • Iemācīties pieņemt citu rūpes, mīlestību.

Sajūtas, ko masāžu saņēmušās mammas stāsta, ir kā bērnībā, kad mamma vai vecmāmiņa viņas ir mīļojusi viegli, maigi un aijājoši.

20150512111703-51949.jpg

Dzemdību laikā rebozo lakata masāžu var lietot:

  • Lai atrastu sevi, ja jūties ne savā ādā, it kā pazaudējusies;
  • Ieklausītos sevī un sajustos stipra;
  • Lai norobežotos no citiem (lakats būs uz galvas, ap pleciem);
  • Sajustu drošības sajūtu, uzmanību un rūpes;
  • Pie vājām kontrakcijām (metode pirms vecmāte ķeras pie medikamentiem);
  • Lai palīdzētu bērnam ieņemt pareizu piedzimšanas novietojumu. 

Tomēr visbiežāk dzemdībās Rebozo lakatu labi sagatavotai sievietei nevajag un to vecmāte vai dūla piedāvās tikai tad, ja būs nepieciešams un citādi nevarēs.

Pēc dzemdībām var lietot rebozo aizvēršanās masāžu jeb rituālu, kas palīdz orgāniem nostāties „vietās”, veic limfodrenāžas efektu, enerģētiski ļauj pieņemt jauno mammas lomu. Tas ir veids, kā „salikt sevi pa plauktiņiem”, sakārtot ne tikai fizisko ķermeni, kur ar 6-7 lakatiem parāda, kā tam sanākt atkal atpakaļ, bet arī emocionāli atgriezties pie sevis, pie sava jaunā, sievišķīgā „Es”, pieņemoši un ar mīlestību. 

Māmiņu Klubs

20150512111845-64588.jpg