Psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām

Psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām

29. Apr 2019, 10:40 zane_r zane_r

Jau vairākus mēnešus briedu lekciju apmeklēšanai Māmiņu klubā, biju noskatījusi vairākas, kuras sev uzskatīju par obligātām. Viena no tām – Psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām pie Diānas Zandes. Tā kā šīs man būs jau otrās dzemdības, tad rozā naivuma brilles par dzemdību procesu ir nokritušas un neloloju cerības, ka varētu izsprukt cauri viegli un bez smaga darba. Man jau šķiet, ka gatavošanās un nobriešana nākamajām dzemdībām, ir daudz emocionāli grūtāka, kā tas ir pirms pirmajām, kad tu vēl pat neapjaut, kas tas vispār ir un ko tas no tevis varētu prasīt. Tāpēc psiholoģiskais atbalsts ir jo īpaši svarīgs. 

Mani uzrunā reālistiskais un viegli humorā ietītais veids, kā Diāna Zande vada savas lekcijas, tāpēc biju pārliecināta, ka arī no šīs lekcijas aiziešu apmierināta un ar sajūtu, ka esmu saturīgi pavadījusi laiku. Un tā arī bija. Diāna deva vairākus ļoti vērtīgus padomus, kā praktiski sev palīdzēt, gatavojoties dzemdību dienai. Viņa arī deva mājas darbu, kas var palīdzēt mazināt bailes un trauksmi. NEVIS BAIDĪTIES, BET DARĪT! – ar šādu moto risināt savas bailes. Un jāsaka, ka uzdotais mājas darbs tiešām palīdz. 

Interesanta, ārkārtīgi vērtīga un pašai sevi atmaskojoša bija lekcijas sadaļa par domāšanas stiliem. Tā bija kā auksta duša, kas palīdzēja atjēgties, jo tik ļoti tajās atpazinu sevi un to, cik aplama un absolūti destruktīva mēdz būt mana domāšana spriedzes situācijās. Šī informācija man noteikti noderēs ne tikai, domājot par dzemdībām, bet būs kā zelta ceļvedis, lai strādātu ar sevi ikdienas dzīvē, kā mājās, tā darbā, lai es atkal nenonāktu muļķīgās domu lamatās. Svarīgi, ka šis man arī ļāva saprast, kāpēc es pēc pirmajām dzemdībām, jutos tā, kā es jutos. Es spēju pieņemošāk paraudzīties visu notikušo, uz sevi un piedzīvoto no malas. 

Runājot par pašu lekcijas saturu, es noteikti varu rekomendēt šo jebkurai sievietei vai pārim gaidībās. Ļoti intensīvs, bagātīgs un vērtīgs saturs, kuru iegūsiet šo divu stundu laikā! 

Bet nobeigumā vēlos arī uzteikt organizatorisko pusi – paldies Māmiņu Kluba kolektīvam par jauko sagaidīšanu, par iespēju atspirdzināties ar tēju un cepumiem, par gaišo un patīkamo atmosfēru telpās, kā arī rūpēm par visu labsajūtu un ērtībām.