Pregnacare - vitamīnu kompleksi no gatavošanās bērniņa ieņemšanai, līdz brīdim, kad mazulis nācis pasaulē

Pregnacare - vitamīnu kompleksi no gatavošanās bērniņa ieņemšanai, līdz brīdim, kad mazulis nācis pasaulē

04. Nov 2020, 18:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselīgam un pilnvērtīgam uzturam ir ļoti liela nozīme ikviena cilvēka dzīvē, nemaz nerunājot par grūtniecības periodu, kad zem sievietes sirds aug jauna dzīvība, jo māmiņas veselības stāvoklis tiešā veidā ietekmē topošā bērniņa attīstību.

Veselības ministrija norāda, ka veselīgs un sabalansēts uzturs nozīmē nodrošināt organismu ar nepieciešamo enerģiju, olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, vitamīnu un minerālvielu daudzumu, uzņemot tos ar pārtikas produktiem. 

Tas nozīmē, ka topošajai māmiņai jāēd regulāri, ik dienu dažādojot savu uzturu un ēdienkartē iekļaujot sezonālus produktus no visām pārtikas produktu grupām.

Veselības ministrijas izstrādātie ieteikumi, kas veidoti pēc Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām un Ziemeļvalstu uztura ieteikumiem, topošajām māmiņām iesaka:

  • Grūtniecības pirmajā trimestrī papildus uzņemt 100 kalorijas, otrajā un trešajā – papildus 300 kalorijas;
  • Katru dienu uzņemt vismaz 500g dārzeņu un augļu, tostarp vismaz 300g dārzeņu;
  • Iekļaut ikdienas uzturā 3 – 4 piena un piena produktu porcijas;
  • Uzturā lietot graudaugu produktus, priekšroku dodot pilngraudu produktiem;
  • Regulāri lietot olbaltumvielām bagātus produktus – liesu gaļu, zivis, olas, pākšaugus, riekstus un sēklas, savukārt vismaz vienu reizi nedēļā uzturā iekļaut arī treknās zivis, piemēram, lasi, reņģes, siļķes, sardīnes;
  • Samērīgā daudzumā uzturā iekļaut arī taukus.

Vadlīnijās ieteikts nodrošināt organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu ar pilnvērtīgu uzturu un dažādiem pārtikas produktiem, vienlaikus norādot, ka grūtniecei jākonsultējas ar savu ārstu par papildu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu. Tas ar nolūku, ka, lai arī cik sablansētu censtos veidot uzturu, realitātē visu māmiņas un mazuļa veselībai nepieciešamo tomēr nav iespējams vajadzīgajā daudzumā uzņemt tikai ar pārtiku. Kā piemēru var minēt kaut vai D vitamīnu, kurš ir akūti svarīgs imunitātei un labai pašsajūtai, taču mūsu platuma grādos dzīvojošie cilvēki to pietiekamā daudzumā no saules nevar uzņemt.

Kāda nozīme veselīgas grūtniecības norisei ir vitamīniem un minerālvielām

Runājot par vitamīnu uzņemšanu, nedrīkst aizmirst, ka cilvēka organisms ir vienots, tāpēc nepietiks tikai ar atsevišķi uzņemtiem dažiem vitamīniem, tā vietā svarīgi izvēlēties speciāli sabalansētu un grūtnieces vajadzībām izveidotu vitamīnu kompleksu, kas aptver visas svarīgākās minerālvielas un vitamīnus, kas nepieciešami topošajai māmiņai un mazulītim. Kāda ir šo vitamīnu un minerālvielu nozīme?

Folijskābe

Šis vitamīns nepieciešams reprodukcijai un sekmīgai šūnu dalīšanai, tāpēc to ir svarīgi uzņemt vēl pirms mazulītis ieņemts, kā arī grūtniecības pirmajā trimestrī, kad tiek ielikti aizmetņi visiem mazuļa orgāniem. Folijskābei ir arī nozīmīga loma hemoglobīna sintēzē un, ja ir tā deficīts, var attīstīties arī anēmija. 

Kalcijs

Topošajai māmiņai dienā vajadzētu uzņemt aptuveni 1200-1400mg kalcija, bet sievietei, kura nav gaidībās, 800-1000mg šī mikroelementa. Kāpēc? Grūtniecības laikā topošās māmiņas organismā ievērojami samazinās kalcija daudzums, jo tas tiek patērēts bērna augšanā un attīstībā. Īpaši daudz kalcija nepieciešams 3. trimestrī, taču tas ir svarīgs ne tikai mazuļa skeleta attīstībai, kaulu un zobu augšanai, bet arī nervu sistēmas, sirds, muskuļu, audu, acu, ausu, matu un nagu augšanai. Grūtniecei kalciju svarīgi uzņemt vajadzīgajā apjomā, lai norisinātos pilnvērtīga nieru darbība, mazinātos muskuļu sāpes, izvairītos no osteoporozes, kariesa. Turklāt šis mikroelements svarīgs topošajai māmiņai arī stresa un nervu pārslodzes iedarbības mazināšanai.

E vitamīns

Šis vitamīns palīdz skābeklim nokļūt katrā ķermeņa šūnā. Tas ir lielisks antioksidants, jo aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, kas var izprovocēt dažādas slimības. Šī aizsargājošā funkcija ir svarīga embrija veidošanās stadijā, turklāt tas palīdz normalizēt ķermeņa hormonālo līdzsvaru. Sākuma stadijā tas piedalās placentas veidošanā, kā arī novērš grūtniecības pārtraukšanos. 

Magnijs

Magnijs ir iesaistīts visos vielmaiņas procesos un palīdz tikt galā ar stresu, normalizē sirds un asinsvadu sistēmas darbu, asinsspiedienu. Ja organismā trūkst magnija, muskuļos var rasties krampji.  Tā kā arī dzemde ir muskuļains orgāns, magnija trūkums var veicināt un izraisīt aktīvas dzemdes kontrakcijas. Tāpēc bieži vien aborta draudu gadījumā bieži tiek izrakstīts magnijs.

Jods

Jods ļoti svarīgs ir grūtniecības pirmajā trimestrī. Līdz 16. grūtniecības nedēļai mazuļa attīstību un visu tā orgānu un sistēmu veidošanos aizsargā māmiņas vairogdziedzeris. Ja sieviete uzņem par maz joda, var ciest kāds no mazuļa orgāniem. 

Dzelzs

Dzelzs galvenokārt nepieciešams anēmijas novēršanai, hemoglobīns arī nodrošina māmiņas un bērniņa organismā skābekļa apriti. Turklāt dzelzs ir iesaistīts arī olbaltumvielu sintēzē, kas svarīgi muskuļu audu veidošanā. Dzelzs trūkums var izraisīt arī paaugstinātu dzemdes tonusu.

Pregnacare – speciāli topošajai māmiņai radīta vitamīni

Inovatīvā angļu kompānija Vitabiotics piedāvā īpašu topošajiem vecākiem, grūtniecēm un jaunajām māmiņām radītu līniju – Pregnacare. Tās sastāvā ir gan produkti pāriem, kas plāno bērniņu, gan arī grūtniecēm un māmiņām pēc mazuļa piedzimšanas, kuras bērniņu baro ar krūti vai arī jūt nepieciešamību organismu nodrošināt ar papildu uzturvielām. 

Ja vēlaties palikt stāvoklī, jums ir jāsagatavo tam savs organisms ar veselīgu dzīvesveidu un diētu, lai maksimāli vairotu veiksmīgai bērna ieņemšanas iespēju. Pregnacare® conception formula ir izstrādāta pamatojoties uz pasaulē veiktiem pētījumiem, kas pierāda, ka tieši šīs noteiktās vielas spēlē nozīmīgu lomu pilnvērtīgai uzturvielu rezervju veidošanai un labai reproduktīvajai veselībai.

Pregnacare® original ir rūpīgi izstrādāts, lai palīdzētu nodrošināt organismu ar nepieciešamajām uzturvielām jau no paša bērniņa ieņemšanas brīža un visā grūtniecības laikā.

19 rūpīgi līdzsvaroti vitamīni un minerālvielas, tai skaitā 400 µg folskābes, D, B12 vitamīni, dzelzs un cinks. Pregnacare® original novērš pārmērīgu dzelzs un citu uzturvielu uzņemšanu, lai aizsargātu jūsu augošo bērnu, un nesatur augstas A vitamīna devas, kas nav ieteicams grūtniecības laikā.

Pregnacare® plus Omega-3 ir Pregnacare® original tablešu kombinācija ar Omega-3 kapsulām lietošanai ērtā „divi vienā” iepakojumā. Katra tablete nodrošina ar plašu nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu klāstu, kā arī ieteikto 400 μg folskābes un 10 μg vitamīna D daudzumu. Folāti veicina mātes audu veidošanos grūtniecības laikā un palīdz nodrošināt šūnu dalīšanas procesu. Papildu folskābes lietošana palielina mātes folātu līmeni. Labvēlīgo ietekmi iegūst uzņemot 400 μg folskābes dienā vismaz vienu mēnesi pirms un vismaz 3 mēnešus pēc apaugļošanās. 

Pregnacare® New Mum nodrošina ar pilnvērtīgu vajadzīgo mikroelementu formulu, lai palīdzētu atbalstīt jaunās māmiņas uztura prasības visā pēcdzemdību periodā. Uzlabotais sastāvs ietver īpašas uzturvielas, piemēram, jūras kolagēnu, citrusu bioflavonoīdus, kosas ekstraktu un vīnogu sēkliņu ekstraktu, kā arī būtiskus vitamīnus un minerālvielas matu un ādas veselības atbalstam, kā arī noguruma mazināšanai. Dzelzs un vitamīnu B1, B2, B3, B6 un B12 komplekss palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, kas ir tik ļoti nepieciešama māmiņām pēc bērniņa piedzimšanas. 

Pregnacare® Breastfeeding – barojošai māmiņai un mazulim. Pilnvērtīga un saudzīga vitamīnu, mikroelementu, kalcija un omega-3 kombinācija, jaunajām māmiņām  pēcdzemdību periodā un bērna zīdīšanas laikā. Šāds daudzveidīgs uztura papildinājums sekmē pieniņa veidošanos, kā arī atjaunos mikroelementu rezerves māmiņas organismā.

 www.vitabiotics.lv