Patiesība un mīti: Ko nedrīkst darīt grūtniecības laikā

Patiesība un mīti: Ko nedrīkst darīt grūtniecības laikā

10. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīdī, kad gaidi mazuli, dzirdi tik daudzus padomus, ko nekādā gadījumā nedrīkst darīt grūtniecības laikā. 

Zinot, ka gaidību laikā sievietes ir emocionālākas un daudz sakāpinātāk uztver visu informāciju, meklējam atbildes, kas no biežāk teiktā ir patiesība, bet - kas tikai mīti.

Nedrīkst celt smagumus - taisnība

Grūtnieces ieteicams atbrīvot no smagu darbu veikšanas, jo tie rada papildu slodzi un var būt bīstami gaidāmajam mazulim. Tāpēc ielāgo, ka gaidību laikā nedrīksti pārvietot mēbeles, nēsāt savu lielāko bērnu, vai arī stiept mājās vairākus smagus iepirkumu maisus. Necel un nepārvieto priekšmetus, kuru smagums pārsniedz 5kg!

Nedrīkst šūt, izšūt un adīt - mīts

Kādreiz runāja, ka grūtniecības laikā ar rokdarbiem nedrīkst nodarboties, jo tas var veicināt nabassaites aptīšanos bērniņam ap kaklu. Tā kā šādas likumsakarības nav pierādītas, jo iemesli, kāpēc nabassaite var apvīties ar mazuļa kaklu, meklējami citur, droši adi, šuj, tamborē un izšuj arī gaidot bērniņu.

Ja rokdarbi tevi nomierina un esi iecerējusi gaidāmajam mazulim uzadīt zeķītes vai arī uzšūt sedziņu, tad droši - dari to!

Aizliegts mazgāt traukus, grīdu - daļēja taisnība

Aizliegums mazgāt traukus, grīdu vai arī tīrīt mēbeles saistīts ar ķīmisko aerosolu un mazgāšanas līdzekļu ar stiprām smaržvielām lietošanu.

Grūtniecības laikā sievietes āda ir jutīgāka, tāpēc, ja lieto spēcīgus mazgāšanas līdzekļus, tie var izraisīt alerģisku reakciju. Ja spēcīgas ķīmijas vietā tu lieto saudzīgus, dabīgus (piemēram, citrons, etiķis, soda) mazgāšanas līdzekļus, tad ierastos mājas uzkopšanas darbiņus vari turpināt arī gaidot bērniņu.

Savukārt, runājot par grīdas mazgāšanu, dažkārt šis darbs tiek pieminēts starp tiem, no kuriem grūtniecības laikā jāizvairās, jo to veicot bieži nākas pieliekties, kas rada papildu slodzi mugurai. Tāpēc, ja tev šī darbiņa paveikšanā nav palīgu, dari to, ik pa brīdim ieturot pauzes.

Aizliegts žaut veļu - daļēja taisnība

Šis aizliegums kādreiz bija saistīts ar to, ka savulaik veļa tika žāvēta uz augsti nostieptām virvēm, bet grūtniecēm, kā zināms, nav ieteicams sevi noslogot, strauji paceļot rokas, jo tas var izsaukt priekšlaicīgas dzemdības. Izžaujot veļu sanāk kārtīgs vingrošanas treniņš, vēl jo vairāk, ka visu laiku nepieciešams pieliekties pēc nākamā veļas gabala, un tad strauji celt rokas, lai to izžautu.

Ja tev, izžaujot veļu, šāda vingrošana atkrīt, jo izmantojat žāvēšanas statīvus, tad vari turpināt rūpēties par veļas žāvēšanu arī grūtniecības laikā.

Nedrīkst mazgāt logus - taisnība

Gaidot bērniņu, izvairies no darbiem, kas saistīti ar nepieciešamību pakāpties uz palodzes, krēsla vai arī kāpnēm, jo vienmēr pastāv risks, ka tu vari pazaudēt līdzsvaru un nokrist.

Katrs kritiens grūtniecības laikā var būt bīstams gan topošajai māmiņai, gan viņas gaidāmajam bērniņam.