Paņēmieni,kā atvieglot dzemdību norisi

Paņēmieni,kā atvieglot dzemdību norisi

25. Mar 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs apkopojis veidus, kā atvieglot dzemdību norisi. Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Dzemdības nav nieka lieta. Bērniņa laišana pasaulē ir smags darbs un daļa no šī darba ir sāpju pārvarēšana un izturēšana. Tomēr nevajag pirms laika uztraukties! Ir vairāki paņēmieni, kā pārvarēt bailes un nav jāizvēlas tikai viens.

„Galvenais topošajai māmiņai ir iegūt informāciju par dažādākiem veidiem,kas palīdzētu atvieglot dzemdības,” stāsta Inese Kampusa. „Līdz pat dzemdību brīdim nav iespējams uzzināt, kurš no paņēmieniem varētu noderēt dzemdētājai, tāpat kāds paņēmiens var noderēt vienā brīdī, bet pavisam citā- traucēt. Šī iemesla dēļ dzemdētājai jābūt pietiekami radošai un atvērtai dažādiem dzemdību norises atvieglošanas paņēmieniem.”

Relaksācija

Svarīgākais dzemdību laikā ir būt mierīgai, jo baidoties, topošā māmiņa sasprindzinās, kas savukārt padara sāpes daudz izteiktākas un liek sasprindzināties vēl vairāk, radot tādu kā apburto loku.

„Laiks starp kontrakcijām jāizmanto nevis lai sasprindzinātos un ar bažām gaidītu nākamo kontrakciju,bet gan lai priecātos, ka bērniņš ir par soli tuvāk un pavisam drīz būs lielā tikšanās,” iesaka vecmāte.

Elpošana

Lai dzemdētāja būtu atslābinājusies, svarīga ir arī elpošana un ritms, kādā tas tiek darīts. Vienalga, vai elpošana ir ar skaļu „Uhhh” vai „Oooo”, jas tas palīdz būt atslābinātai, tas ir jāatkārto. „Es dzemdētājām vienmēr atgādinu, ka elpošana un elpa ir ceļs cauri kontrakcijām,” atklāj vecmāte.

Noteikti nevajadzētu kautrēties vai baidīties izdvest dīvainas skaņas- katrai dzemdētājai šīs piemērotākās skaņas būs atšķirīgas, tomēr speciālisti iesaka nevis skaļi kliegt, kas sasprindzina kakla daļu,bet gan rūkt, elpot zemā balsī. Turklāt kliedzot topošās māmiņas daudz ātrāk nogurs nekā mērķtiecīgi elpojot.

Kustēšanās

Staigāšana, pozīciju maiņa, šūpošanās un kustēšanās uz lielās bumbas var ne tikai atvieglot dzemdību sāpes, bet arī izmantojot gravitācijas spēku, bērniņš kustas zemāk pa dzemdību ceļiem.

Dzemdību nodaļā, kad jāmērā mazuļa sirdstoņi, jāievada medikamenti vai jāveic pārbaude, ir ierobežotas kustības, tomēr atelpas brīžos ir iespējams kustēties kaut gultā, ieņemot ērtāko pozīciju konkrētajam brīdim.

Dzemdību pozu nodarbībās tiek ierādītas dažādas pozas, kas varētu palīdzēt dzemdību laikā, piemēram, atbalstīšanās pret partneri, došanās dušā, noliekšanās virs palodzes. Tas, kura poza būs ērtākā, iepriekš nav iespējams paredzēt,jo katra dzemdību pieredze ir atšķirīga- ja iepriekšējās dzemdībās dzemdētājai patika atrasties uz bumbas, šajās dzemdībās tas var izraisīt tikai papildus diskomfortu.

Ūdens terapija

Silts ūdens var darīt brīnumus, atvieglojot dzemdību sāpes. Pat pāris minūtes dušā, ja nav pieejama vanna, var atvieglot sāpju mirkļus kontrakciju laikā. Ja dušā ir pietiekami daudz vietas, dzemdētāja var izmantot arī bumbu zem tekošas dušas. Ūdens tādējādi ne tikai atslābinās topošo māmiņu, bet arī masēs ķermeni.

Masāža

Ja dzemdībās piedalās arī partneris, tad muguras lejas daļas masāža var palīdzēt pārvarēt kontrakciju sāpes. „Tā kā dzemdību laikā ķermeņa jušanas receptori mainās, tad daudzi topošie tēti manā prakses laikā ir sūdzējušies, ka viņiem sāp rokas no lielās muguras masāžas,” atzīst vecmāte.

Epidurālā anestēzija

Ārsts anesteziologs ar adatas palīdzību ievada ļoti tievu katetru epidurālajā telpā, aptuveni jostas rajonā, kas nav saskarsmē ar muguras smadzenēm. Šajā apvidū atrodas nervi, kas atbild par mazā iegurņa orgānu jušanu. Adata tiek izņemta, bet katetrs nostiprināts pie dzemdētājas muguras. Pa katetru tiek ievadītas zāles, kuras aptur sāpju impulsa nonākšanu galvas smadzenēs, līdz ar to sieviete sāpes nejūt.

 

Kādus dzemdību atvieglošanas paņēmienus Tu izmantoji? 

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ->>>

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā