Palīgā! Smaguma sajūta kājās grūtniecības laikā

Palīgā! Smaguma sajūta kājās grūtniecības laikā

14. Aug 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir skaistākais notikums sievietes dzīvē, taču tā ir arī ļoti nopietns pārbaudījums organismam, it īpaši kājām. 
Topošās māmiņas grūtniecības laikā sāpes kājās nereti saista ar smaguma sajūtu kājās, redzamām vēnām, krampjiem naktīs, tūsku vai vienkāršām sāpēm. Ja grūtniecei ir vismaz kāds no augstāk minētajiem simptomiem, ir iespējams, ka tie ir signāli par kāju vēnu saslimšanu jeb hronisku venozu mazspēju, kas var variēt no vieglas līdz pat ļoti smagu saslimšanu, kas ietekmē arī dzīves kvalitāti.
Tad, kad vēnu mezgli parādīsies, tad vienīgais veids būs operācija, tomēr mēs varam par savām kājām rūpēties jau laikus, izprotot, no kā rodas sāpes kājās un kādus paņēmienus izmantot.

Kas izraisa sāpes kājās grūtniecības laikā?

Grūtniecības laikā izmainās hormonālais sastāvs, palielinās progesterona līmenis, kas savukārt atslābina saistaudus, tai skaitā vēnu sieniņas.

Topošajai māmiņai pieņemoties svarā, palielinās spiediens uz kājām.Tas ir iemesls, kāpēc naktīs, kad muskuļi ir atbrīvoti, topošās māmiņas sajūt kāju krampjus.

Grūtniecības laikā izplešas dzemde, tādējādi vēnas konkrētās vietās tiek nospiestas. Tā kā kājām šādos gadījumos nepieplūst pietiekami daudz asiņu, ierasti ir kāju krampji, kā arī tā kā dažās vietās pieaugošā svara dēļ priekšā ir šķērslis un asinis pa vēnām nevar plūst tā, kā vajadzētu, vēnu sieniņas plešas arvien plašāk.

Vitamīnu, īpaši magnija, kalcija un kālija trūkums rada sāpes kājās grūtniecības laikā.

Augsts fosfora līmenis, kas atrodams uzkodās, saldinātos dzērienos var izraisīt krampjus grūtniecības laikā.
Ilgstoša sēdēšana vai stāvēšana. Ja tomēr paredzēts ilgstošas statiskas slodzes vajadzētu iegādāties profilaktiskās kompresijas zeķes

Kā tikt galā ar kāju sāpēm grūtniecības laikā?

-          Stiepšanās ir efektīvs vingrinājums grūtniecības laikā, lai mazinātu kāju sāpes. Ieteicams vingrinājumus veikt no rītiem un pirms došanās gulēt.
-          Izvairīties no kāju sakrustošanas. Ja sāk just sāpes kājās, vislabāk ir mainīt kāju pozu.
-          Sēžot ar sakrustotām kājām, izapļot potītes. Tas ir efektīvs veids, lai tiktu galā ar kāju sāpēm.
-          Katru dienu doties pastaigās, jo tas ir veselīgi ne tikai māmiņai, bet arī gaidāmajam mazulim. Pastaigas samazina sāpes kājās un stiprina kāju muskulatūru.
-          Izvairīties no pirtīm un karstām vannām. Ja tomēr topošajai māmiņai patīk karstums, tad pēc pirts vai vannas vajadzētu kājas paturēt vēsā ūdenī. Temperatūras maiņas ietekmē saraujas vēnu sieniņas un uzlabojas asinsrite, neļaujot veidoties samezglojumiem un uzkrāties asinīm vēnās.
-          Lietot pietiekami daudz šķidruma ( 2 l tīra ūdens dienā ), lai šķidrinātu asinis un uzlabotu to plūstamību.
-          Veikt dažādus kāju vingrojumus. Stāvot, pārmaiņus pašūpojies no pirkstgaliem uz papēžiem, tādējādi nodarbinot ikru muskulatūru. Stāvot, pēdu var kustināt no augšas uz leju vai apļot. Var piepildīt bļodu ar ūdeni, ievietot tajā švammīti vai bumbiņu un ar kāju pirkstu galiem to mēģiniet satvert un izvilkt.
-          Parastās zeķbikses nomainīt pret kompresijas zeķbiksēm vai pusgarajām zeķēm, kas ļaus kājām justies vieglāk.
-          Pirms došanās gulēt paturēt kājas 20-30 minūtes siltā ūdenī, kas relaksēs kāju muskuļus un mazinās sāpes.
-          Izvairīties pēc iespējas ērtākas kurpes/zābakus uz vidēji zema papēža.
-          Atpūšoties turēt kājas 10-20 cm augstumā, apakšā paliekot spilvenu.
-          Var lietot ārīgi lietojamos preparātus, kas visbiežāk ražoti uz augu bāzes vai to sastāvā iekļautas augu bioloģiski aktīvās vielas. Vēnu sieniņas tās padara elastīgākas un veicina asins plūstamību.Vēl viens būtisks ieguvums, lietojot šādus ārīgi lietojamus preparātus, ir ādas kopjošais efekts, nogludinot un mitrinot ādu.
-    Var apmeklēt īpašas procedūras, kas ir pietiekami saudzējošas topošajām māmiņām. Sky Dream Clinic pieejama I-TechIndustries® inovatīvā ICOONE LASER procedūra. Procedūru topošās māmiņas izjutīs kā delikātu masāžu, uzlabojot asinsriti, uzlabojot audu piesātinājumu ar skābekli, mazinot smaguma sajūtu kājās. 

Kā Tu grūtniecības laikā tiki galā ar sāpēm kājās?

Māmiņu kluba biedriem iepazīšanās procedūra tikai 19,90 EUR!